Skip to main content

My 3rd Baby - Siti Damia


Inda sedar masa berlalu begitu pantas, baby Damia aka Mera nda lama lagi akan berusia 2 bulan...satu2nya putri ku...(^_^)...awal pagi ni mo flash back macam mana si Mera lahir kunun......
Awal kandungan - 1 hingga 3 bulan
Macam biasalah awal mengandung ni, muntah2 dan pening kepala mesti ada.....pastu langsung tida selera makan.....mood pulak selalu tak bagus....balik dari keja terus masuk bilik tidur...kesian anak2ku yang dua orang tu sedikit tidak terurus sebab memang tida larat suda.....nasib baiklah ada hubby yang tolong jaga......masa ni langsung tak boleh cium bau kopi...macam tercium bau ta*k jek....macam mo termuntah pun ada.....sebab tak lalu makan berat badan pun turun.......
4 hingga 6 bulan
Masa ni loya2 dan pening kepala dah hilang.....selera makan dah datang kembali tetapi masa ni mencabar sikit sebab ngam2 bulan puasa.....semua memang dah tau ibu2 mengandung ni dibolehkan untuk tidak berpuasa tetapi wajib diganti balik.....tapi aku tetap puasa...masi larat lagi....cuma sehari jek terpaksa ponteng puasa sebab terpaksa buat ujian kencing manis aka MOGTT....terpaksa minum segelas air glokus waktu pagi...ni nak test samada aku ada GDM aka kencing manis semasa mengandung atau tidak....seingat aku anak yang pertama dan kedua tida pula aku buat test ni....check2 rupa2nya tahun ni wajib bagi semua ibu2 mengandung buat ujian ni.....seronoknya mengandung masa bulan puasa ni sebab apa?.....banyak makanan yang jarang2 kita jumpa masa hari2 biasa bole dapat masa bulan ni.....faham2 jelah namanya pun mengandung macam2 makanan yang mo di makan....tambah2 lagi masa raya....berabis makan ni terutamanya ketupat pulut yang mamak buat....makan ngan sambal kacang lagi tu...bestnyaaaaaa......
7 bulan - saat2 kelahiran
Masa ni aku di sahkan kunu menghidap kencing manis semasa mengandung.....panik jugalah macam mana jadi begini.....mula2 tu mo kena admit ke hospital untuk tambah insulin tapi check punya check, doktor suruh aku berdiet, jangan makan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi......tapi kena check darah 2 minggu sekali sampai aku bersalin....kalau di ikutkan masa ni rutin aku wajib ke hospital dgn klinik jek...sampai cuti tahunan pun abis di apply sebab mo pegi buat ujian darah....20hb Oct tu awal pagi mo bersiap pegi keja, check2 ada lendir banyak keluar...tanda2 mo bersalin...call opis lepas tu bersiap mo pegi hospital..sebelum pegi hospital sempat lagi breakfast di Mcd Big Breakfast set....masa di hospital check bukaan baru 1cm...belum terasa sakit perut lagi, tunggu jek apa doktor cakap mo admit ke tida.....last2 petang tu doktor cakap admit sebab lendir tu memang salah satu tanda mo bersalin walaupun belum ada kontraksi lagi...tunggu punya tunggu belum ada tanda2 lagi sakit perut tapi lendir ada beberapa kali keluar. Bisuknya pun belum terasa sakit perut lagi...tunggu sampai ke petang, last2 doktor suruh discaj sebab belum ada bukaan lagi......aku pun senang hati sebab boring duduk di hospital ni...baring jak, tv pun tida...22hb Oct tu aku sempat lagi jjcm dgn family....mak bapak dari kampung datang....makan ABC....shopping2...malam makan pizza ngan durian....kenyangnya perut walaupun macam nda larat suda berjalan.....malamnya tidur lena sebab perut kenyang sangat.....lebih kurang jam 3.30 pagi 23hb Oct tu, aku terasa ada sesuatu mengalir.....alamak ketuban pecah....cepat2 bangunkan hubby, ambil barang terus direct ke hospital...sepanjang perjalanan air ketuban mengalir jek.....sampai hospital masa tunggu mo kena admit, kontraksi dah bermula...aku dah start sakit perut....mula2 sakit sikit jek tapi lama2 nda tahan suda.....nurse check bukaan dah 6cm...terus masuk dewan bersalin...tida sempat suda ambil bacaan jantung baby ngan ambil darah...dalam dewan bersalin sakit perut dah menjadi2....dorg suruh aku baring dulu sedangkan masa tu aku rasa baby mo terkeluar suda...doktor tu siap berbincang2 lagi dgn doktor2 pelatih yang masa tu tengah belajar...kurang asam tul, aku tengah sakit boleh2 dorg bercerita2...tiba2 aku rasa ada benda bulat yang nak terkeluar, alamak ! kepala baby dah keluar....aku jerit tempat doktor tu, baby dah keluar baru dorg kelam kabut prepare semua....dengan 2 kali teran saja baby Siti Damia lahir tepat jam 7.05 pagi pada 23hb Oktober 2011.....syukur alhamdulillah..........

Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa