Skip to main content

Ampap Ikan....


Tiba-tiba jak malam ni mo kongsi resepi dengan semua....actually masakan ni biasa kita jumpa di Sabah tapi mempunyai taste yang berbeza mengikut suku kaum di Sabah...so resepi ampap ikan yang saya nak kongsi ni kira2 versi Jawa sebab dapat resepi ni dari my mom yang berketurunan Jawa....
Bahan- Bahan :-
Ikan (memang wajib le sebab suda namanya resepi ampap ikan, mestilah ada ikan...ikan apa2 jek ikut selera)
Serbuk Kunyit (sebenarnya resepi asal menggunakan kunyit hidup yang ditumbuk lumat tapi memandangkan ambil jalan mudah gunalah serbuk kunyit kunu)
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Air Asam Jawa
Garam
Gula
Cili Padi
satu sudu minyak masak
Cara-Cara Masak :-
Susun ikan dalam kuali ke periuk ke belanga ke....apa2 ja janji bole masak....halia, bawang merah, bawang putih dan cili padi di hiris kasar2
kemudian taburkan ke atas ikan tadi....simpan sedikit air dalam serbuk kunyit, sebatikan kemudian tuangkan ia ke dalam belanga yang ada ikan tadi tu.....kemudian masukkan air asam jawa, garam, gula dan minyak masak tadi...tambahkan air tapi jangan terlampau banyak pulak nanti jadi sup ampap ikanlah pulak....sebenarnya ampap ikan tida berapa sedap kalau berkuah betul....kiranya air yang di tambah tadi tu adalah untuk mengelakkan ikan menjadi kering dan hangus....kemudian kesemua bahan2
tadi digaul sehingga sebati...lepas tu baru lah hidupkan api...api sederhana jak...reneh ikan kira2 dalam masa 10 ke 15 minit, lepas ni dah bole makan ngan nasi yang panas...emm terliur ke......mudah dan cepat kan.....
^
^
^
^
^
Tada.......ni lah rupa ampap ikan tu...tapi yang ni dah separuh dimakan sebab lapar...sedang asyik makan baru teringat nak kongsi resepi ni......

Comments

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc