Skip to main content

Make up & Rojak

Tukar lagi.....dalam bulan ni macam ada dua tiga kali suda sya me make up kan (perkataan baru kunu ni) site blog sya ni.....bukan apa macam tida berapa puas hati dengan 'kecantikan' dan 'keanggunan' blog sya ni.....kira ok sikit lah kunu sekarang ni......
Suda jam 1.00 pagi suda sekarang ni...tapi belum dapat tidur lagi, jadi terpikir sya mo tulis sesuatu ni...
a'a sya sekarang mo ajar bahasa sya di rumah - bukan apa bahasa sya seharian di rumah ni unik sikit...masi lagi berlandaskan bahasa Sabah tapi mungkin suda bercampur aduk sebab sya di lahirkan hasil dari pelbagai bangsa (paham kah sya punya maksud ni...) bapa sya ada campuran Dusun, Iranun dan Bajau....mamak sya pula campuran Jawa dan Sungai....jadi paham-paham ajalah kalau bercampur-campur suda jadi rojaklah namanya......ok mari kita belajar bahasa sya di rumah ;-
    1. Menotos = ni macam ertinya berhabis-habisan
    2. Melobor = buat lubang / jalan lurus saja tanpa mempedulikan apa yang ada di sekeliling...
    3. Di Pisuk-pisuk = di penjuru2 atau tempat yang sudut sekali....
    4. Bengkelanan = tercekik makanan
    5. Kececeran = makan bersepah-sepah
Ok...cukuplah 5 perkataan ja ye.....dan ini ada amaran ok - PERKATAAN-PERKATAAN DI ATAS TIDAK SESUAI DI BUAT SEBAGAI SUMBER RUJUKAN, bukan apa ini bahasa sya dan kluarga sya di rumah...takut ada perkataan yang tida wujud pula kan...(^_^)

Comments

  1. wah best o belajar bahasa ko ni..ya mari kita monotos berblog..:)

    ReplyDelete
  2. kihkihkih....bah cath sama-samalah kita menotos berblog ni.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc