Skip to main content

Hari Raya 2010....dan Biskut Raya Episod 3


Sedar tak sedar suda masuk hari ke-8 umat Islam merayakan Hari Raya Aidilfitri tahun ni.....saya suda bersiap sedia untuk mula kerja kembali lusa ni setelah hampir 10 hari bercuti sakan....Hari Raya pertama memang perut kenyang tul..mana tidak lepas sembahyang raya dah jalan rumah orang dah sampailah ke malam.....Raya kedua pula terpaksa stay kat rumah sebab saudara mara nak datang beraya so dari pagi sampai ke petang masak2 jelah apa yang patut....Raya ketiga stay kat rumah je tunggu orang datang...malas dah nak berjalan...lebih seronok stay kat rumah ngan family.... best sangat.......
Biskut Raya Episod 3...
Ingat lagi hari tu saya berjaya tapi tidak seberapa membuat biskut almond london.....gembira sekejap saja...malam raya tu kira2 nak menyusun biskut rayalah kunu....terus dengan bangga mengambil biskut almond london ku itu...tapi macam semacam jek saya tengo biskut ku tu....dengan berdebar2 bukalah bekas tu kunu.......makkkkkk biskut ku berkulat................macam mana pula bole berkulat ni....gelinya saya tengo...sudalah saya bertungkus lumus membuatnya...tiba2 jak berkulat...apa sebabnya ni..takkan sebab awal seminngu saya buat biskut tu atau tempat simpan yang tida sesuai atau bahan2nya ataupun saya yang tida pandai membuatnya.....sedihnya hati ku ini...dengan berat hati dan tangan terpaksa juga malam tu saya membuang satu bekas biskut almond london ku yang berkulat itu.....nasib baiklah adikku ada menempah biskut almond london kalau tidak tak merasalah kami almond london tahun ni....huhuhu sedihnya cite malam raya saya ni.....

Comments

  1. alala..bekulat kah.. msti ada ramuan yg tetinggal o telebih ni..hehe

    nda pa cuba lagi bisuk, nda pyh tggu smpai raya hehe

    bah, slmt ari raya a :)

    ReplyDelete
  2. itulah nc.....malas sya oo...nda pa percubaan kali pertama tu...klu bilang ramuan rasa dia macam biskut almond london yang selalu kami beli tu...mungkin cara penyimpanannya kali kan...suhu terlampau panas barangkali...hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang