Skip to main content

Bah .. mari kita pegi Kota Bharu!

Assalamualaikum .. Bah mari kita pegi Kota Bharu 😎 tapi sebelum tu ni ada sedikit sebanyak info berkenaan Kota Bharu untuk korang study. Kota Bharu merupakan ibu negeri Kelantan dan terletak di pantai timur Semenanjung Malaysia. Secara sejarahnya, Kota Bharu diasaskan pada akhir abad ke-19 dan ia merupakan rumah agam kepada Istana Diraja Kelantan yang kemudiannya ditubuhkan oleh Sultan Muhammad II Kelantan pada tahun 1844. Ia dikenali sebagai Kuala Kelantan.

Sumber : youtube.com

Pada abad ke 19, Kelantan merupakan sebuah negara yang makmur dan ramai yang memegang penduduk sekitar 30,000 hingga 50,000 orang termasuk kaum Cina. Majoriti penduduk Kota Bharu adalah etnik Melayu Kelantan yang mempunyai bahasa dan budaya yang berbeza berbanding bahagian lain di Malaysia. Selain Melayu dan Cina, terdapat juga minoriti Tamil, Siam dan Orang Asli yang tinggal di bandar. Jumlah penduduk Kota Bharu pada tahun 2010 adalah 491,237. Selain itu, antara pengeluaran dari negara ini ialah emas, bijih timah, lada hitam, pinang, nasi, rotan, buluh, agarwood serta songket, beb.

Dari Kuala Lumpur, korang jugak boleh memandu menggunakan lebuh raya Kuala Lumpur atau Gua Musang ke pusat bandar Kota Bharu yang akan mengambil masa kira-kira 6 jam dan 30 minit. Terdapat jalan alternatif yang akan mengambil lebuh raya Utara Selatan dan jalan ini mengambil masa yang lebih lama selama 30 minit lagi je.

Sumber : malaysianreview.com

Selain itu, korang boleh terbang ke Lapangan Terbang Kota Bharu selama 50 minit dan mengambil teksi atau menyewa kereta ke pusat bandar Kota Bharu selama 20 minit menggunakan jalan Pengkalan Chepa. Dengan menggunakan MAS Airlines online booking je , mudahkan?.

Kalau korang nak jalan-jalan kat Kota Bharu ni, korang kena datang kat Pantai Bachok. Nak tahu Pantai Bachok ini dapat namanya dari bunyi lembut angin laut yang lembut dan dikenali sebagai pantai yang paling indah di Kelantan. Keindahan pantai berasal dari air biru yang jelas dan juga kemudahan yang tersedia untuk pengunjung.

Sumber : orangkelantan.com

Selain kemudahan asas seperti motel, tandas awam dan restoran, terdapat juga sukan air, seperti bot untuk sewa dan kemudahan memasak barbeku untuk membuat percutian korang lebih menarik dan bermakna. Pantai ini menjadi terkenal di kalangan pelancong tempatan dan antarabangsa kerana kecantikannya dan tempatnya yang strategik untuk berkumpul dengan keluarga dan rakan-rakan yang lain.

Sumber : sekkito.com

Pasar tersohor di Kelantan, kalau korang nak tahu Pasar Siti Khadijah atau Pasar Besar Siti Khadijah adalah pasar basah tempatan terbesar di Kelantan. Nama itu diambil selepas isteri Nabi Muhammad, yang terkenal dengan kemahiran keusahawanannya yang menunjukkan pasaran ini kebanyakannya dikendalikan oleh wanita. Banyak hasil segar yang terdapat di sini seperti makanan laut,sayur-sayuran dan pelbagai buah-buahan dan korang juga boleh mencari makanan siap tersedia seperti 'ayam percik', nasi ulam dan pelbagai sup mi, semua unik dalam rasa, cita rasa Kelantan. Terdapat juga pencuci mulut seperti 'kuih muih', tempe dan teh susu panas, yang merupakan minuman ruji untuk Kelantan.

Kalau korang nak lama sikit kat Kota Bharu, ada hotel dekat Jalan Mahmood, Hotel Perdana ini hanya 5 minit je kalau korang berjalan kaki dari Stadium Sultan Muhammad IV dan Pusat Kebudayaan, hotel ini menawarkan pilihan kemudahan kelas atas seperti perkhidmatan bilik 24-jam, Wi-Fi percuma di semua bilik, Keselamatan 24 jam, kedai serbaneka dan pengemasan harian. Terdapat sekitar 272 bilik dengan skrin LCD atau plasma televisyen, akses internet percuma, bilik bebas rokok, dan kemudahan menyeterika serta cerek elektrik dan bar mini. Bilik mandi en suite juga dilengkapi dengan tab mandi, bidet, pancuran mandian air panas dan peralatan mandian percuma.

Sumber : Google Image

Selain itu, Perdana Hotel Kota Bharu mempunyai pusat perbincangan perniagaan dan menawarkan kemudahan mesyuarat atau jamuan berdasarkan permintaan. Cerena Coffee House di rumah menyajikan hidangan tempatan dan antarabangsa yang disahkan Halal dan pilihan masakan Cina serta Thai yang lazat ditawarkan untuk makan tengah hari dan makan malam di Restoran Jade.

Sumber : Google Image

Selain hotel Perdana, Dynasty Inn ni terletak di Kota Bharu dan dalam jarak 15 minit berjalan kaki dari tempat membeli-belah je serta tempat makan. Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra terletak hanya 8 kilometer jauhnya serta menyediakan perkhidmatan pemindahan lapangan terbang. Setiap bilik direka secara unik dan dilengkapi dengan penghawa dingin, TV kabel skrin rata, tempat duduk kawasan, meja kerja dan telefon. Terdapat juga perkhidmatan seperti pengering rambut serta kemudahan menyeterika, kemudahan penyewaan kereta dan perkhidmatan urut. Makanan juga boleh dinikmati di restoran hotel atau dalam privasi bilik tetamu. Selain itu, kalau korang nak tahu hotel ini menawarkan kolam renang terbuka dengan kaunter penerimaan tetamu 24-jam serta simpanan bagasi dan kemudahan dobi juga terdapat di hotel ni,beb. Jadi ape yang korang fikir dan tunggu lagi? Booking penerbangan serta percutian dengan Malaysia Airlines sekarang!


Comments

  1. apa tu agarwood? Pernah pergi sekali je ke Kelantan itu pun masa kecik. Ada rezeki nak ke sana lagi

    ReplyDelete
  2. meh la jalan kelantan k.mia..:)

    ReplyDelete
  3. Dah lama tak jalan-jalan dekat Kelantan. Last pergi masa sekolah rendah kot.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a