Skip to main content

KOMUNITI SABAHAN BLOGGER | KENALI BLOGGER DARI SABAH

Assalamualaikum

Hi korang! Aku mula berblog pada tahun 2007 .. Aaapa !!!!! lamanya sudah. Sudah 10 tahun. Sudah super senior gitu. Bila aku baca entri pertama aku balik, hahaha bikin malu. Bikin panas pun ada. Malu-malu kucing punya entri, nda tau apa yang mo dikasi cerita.


Tajuk post 'Pertama Kali' .. rasanya ni post syok sendiri, sendiri tulis sendiri baca 😝



Tapi waktu tu blog-blog ni rasanya belum lagi berapa nak pemes cam sekarang. Masing-masing berlumba nak ada blog. Dulu blog tidak berapa digunakan sebagai medium pengiklanan. Kebanyakkan blog hanya untuk sebagai diary alam maya. Tulis2 post SS .. samalah macam aku hinggalah 2 tahun kemudian baru tahu apa itu Nuffnang. Ikut kawan lain register Nuffnang tapi sangatlah tidak menberangsangkan. Blog sendu memanglah tak ada hasilnya.
Lepas 2 tahun berblog, pembaca blog pun tak ada, terus sunyi sekejap. Tapi tak tahu, tahun 2009 aktif kembali. Kali ni dah mula ramai pembaca blog tapi kebanyakkannya dari sebelah semenanjung.

Blogger dari Sabah mungkin ada tapi jarang-jarang terserempak semasa blog walking. Jika terjumpa, memang aku terus masukkan dalam list, tapi kebanyakkannya dah sepi sekarang. Kawan-kawan aku dulu yang perkenalkan blog dulu pun dah lama terkubur blognya. Kira terasa bersendirian lah kononnya aku blogger dari Sabah.


Tahun lalu ada juga blogger yang ambil inisiatif macam nda betul ja aku eja ni untuk kumpulkan semua blogger sabahan tapi mungkin sebab masing-masing sibuk, terus group tu jadi sunyi dan sepi.
Dan tahun ni ada adik-adik blogger yang juga berasal dari Sabah bersemangat untuk kumpulkan kembali semua blogger sabahan dan terhasilnya KOMUNITI SABAHAN BLOGGER.
Menggunakan Tagline #dibawahbayukamibersatu dan di bawah ni adalah Logo rasmi Sabahan Blogger


Community

List Sabahan Blogger !

1. http://shumie-dz.blogspot.com
2. www.unnianje.com/
3. www.rahmadgraphic.my
4. www.kisahemasputih.com
5. www.ecadwinkyasha.com
6. http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
7. www.jun-zie.com
8. http://msvelentine.blogspot.my
9. http://blogashalya.blogspot.my
10. http://anumabdullah93.blogspot.com
11. http://lizaizara.blogspot.my
12. http://sukasukasurirumah.blogspot.my
13. www.opzzpinky.my
14. http://nnizati.blogspot.com
15. www.dayverampas.com
16. http://nourayuadieb.blogspot.com
17. http://hunyieda.blogspot.com
18. http://hidayah97-bittersweet.blogspot.my
19. www.kakgojes.com
20. http://mrsyatie.blogspot.com
21. www.dedauncomel.com
22. www.elihjapahar.com
Kredit untuk Eca untuk Tagline Komuniti Sabahan Blogger dan Rahmad untuk Logo Rasmi Sabahan Blogger.
So sapa-sapa Sabahan Blogger  yang terlimpas di sini, sila-silalah komen url korang dan list akan di update dari masa ke semasa.


Ok bai!









Comments

  1. teringat dulu-dulu ada drama siri 'blogger boy', tu pun macam pengaruh untuk blogging jugak. All the best sabahan blogger! semoga sentiasa aktif. suka baca cerita dari korang sebab yelah sebab jauh, tak dapat nak sampai negeri bawah bayu tu selalu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dan Salam Perkenalan dari kami Coretan Cerita Kami.
    Ikhlas tapi Jauh...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah. yeayy ! tepuk rama2 smua =D

    ReplyDelete
  4. Oh, lama juga Mia dah berblogging ya. Pejam, celik, pejam, celik, 10 tahun sudah. Blogging ni seronok sebab boleh dapat ramai kenalan baru. Walaupun tak pernah jumpa, eratnya tu adakala macam kawan di alam nyata.

    Entri pertama tu, memang kes syok sendirilah. Saya pun gitu. Sendiri tulis, sendiri baca berpuluh ribu kali ^_^

    ReplyDelete
  5. wahhh...baru nak aktif berblog nih balik..

    ReplyDelete
  6. sy lgi ,, dah masuk pun dlm group huhu ..

    ReplyDelete
  7. SALAM RAMADHAN

    JM FOLLOWER KE 500

    ReplyDelete
  8. lama dah mia berblog ya..saya dulu dan sekarang pun blog syok sendiri jugalah hahahah

    semoga sabahan blogger ni terus aktif, banyak aktiviti boleh dibuat tu berjumpa dengan bloger2 sabah semua.

    ReplyDelete
  9. Asalam..semakin ramai terkini ke anggka 30 saya dah join ya

    ReplyDelete
  10. Hihi...yelah awal awal terbabit dlm blog, mmg keluar entri syok sendirilah selalunya.
    Wah ramai dah blogger Sabah sekarang ni ek. Bolehlah buat gathering

    ReplyDelete
  11. http://www.stainedbybnw.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Bestnya ada komuniti blogger sabahan.. >.<

    ReplyDelete
  13. Macam mana mo join ni group..hehehee..baru ja ni start blogging.malu2 kucing g 😂

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang