Skip to main content

Modal RM30!

Assalamualaikum

Apa yang modal RM30 tu?? Nak berniaga ke? Nak buat MLM ke? Nak offer kotak iklan ke? 😁






Nak bagitau sebenarnya ... kita orang beli semua buah tu dengan bayaran RM30 ja ... diulangi RM30 😲 
Murah kan ... rambutan seplastik sederhana, seplastik langsat, sebiji nenas, sebiji tarap dan yang paling best setumpuk cempedak (1 tumpuk ada 7 biji kesemuanya) 

Ni hubby beli kat penjaja buah di tepi bus stop pekan Tenghilan (orang KK mesti tau punya). Kata hubby menotos kita makan buah. 
Ya menotos betullah kita makan. Sekarang berpikir macam mana nak abiskan. Cempedak 2 biji dah abis aku goreng. 
Nak goreng lagi macam muaklah pula. Sampai sekarang masih sendawa cempedak ni ..hehe

Korang ada idea apa benda lagi yang boleh dibuat dengan cempedak ni ??


Note : Menotos - erti seperti berhabis-habisan. Kira camtulah meaning dia hehe

Comments

  1. Menotos - perkataan baru buat kakak:)
    Kupas cempedak tu tutup kedap dan simpan dlm freezer
    Boleh tahan lama Mia. Bila-bila nak goreng keluarkan sekejap, dah lembut gorenglah.

    ReplyDelete
  2. Salam Perkenalan,
    RM30 utk semua tu... memang murah,

    ReplyDelete
  3. Salam pagi...
    datang pagi tinggalkan jejak
    wow!serius nie rm30 je??wow~berbaloi

    ReplyDelete
  4. uishh..murahnya..dapat semua tu...wow...kat jb ni tak tau dapat ke tak dengan harga rm30 tu mia

    ReplyDelete
  5. wah, murahnyer...
    boleh ke buat ais krim cempedak, ke jus cempedak..
    sue pun tak pernah lagi buat
    biasa buat cucur je

    ReplyDelete
  6. Bah marilah pi sana..menotos kita makan tu buah hehe..lama nda balik sabah ni, kalau balik nanti hujung tahun ada lagi kai ni

    ReplyDelete
  7. Biji chempedak tu boleh dibuat gulai..sedap tau

    ReplyDelete
  8. Yelah....mmg murah sangat. Banyak buahnya tu. Ni mmg betul betul menotos ni hihi...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a