Skip to main content

Teringat raya dulu-dulu

Assalamualaikum

Salam ramadan ke-12

Bila ingat zaman kanak-kanak punyalah best terutamanya time raya. Dah hampir 2 minggu berpuasa so ada dua minggu lagi kita nak berhari raya kan. Bolehlah kita cerita-cerita kisah raya ye ...

Aku nak kenang-kenang dulu raya masa zaman budak-budak. Banyak kenangan best yang tak boleh lupa.

*mood sedih tetiba* aku kan zaman kanak2 dulu susah sangat nak dapatkan baju baru untuk raya. Kadang-kadang memang tak ada baju baru cuma mengharap baju-baju lama dari sedara mara. Bapa aku tak mampu masa tu isk isk isk 

Tapi kan ...
*mood gembira balik* aku adik beradik tak berapa kisah pasal tu janji kami dapat sambut raya. Aku paling suka bila dekat2 nak raya mak mula sibuk membuat kuih. Dulu2 biskut raya tak popular .. almond london ? Belum wujud rasanya. Kuih-kuih tradisional lah yang jadi pilihan. 
Mak rajin bakar kuih bahulu. Bahulu yang mak buat memang terbaik gitu. Mak bancuh tepung dan telur dalam baldi, pukul sendiri tak ada mesin. Bakar pula guna arang sabut kelapa dalam acuan besi tu. Pergghh bila masak bau harum dia semerbak satu rumah. 

Dulu rumah kami tak ada lampu lip lap tu. Kami pasang pelita banyak2 di halaman rumah. Tiang untuk sangkut pelita bapa ambil kayu dari hutan kecil belakang rumah. Pelita pula dari tin2 kosong yang boleh diisi minyak tanah. Bila dah nyalakan semua .. nampak berkelip2 cantik dihalaman rumah. Kami adik beradik duduk diberanda rumah sambil senyum2 tengo pelita. 

Masuk sekolah rendah .. time raya mesti bertanding sapa dapat banyak kad raya. Kad raya popular zaman2 aku mestilah gambar kucing dan patung2 comel tu. Selalu aku memang kalah sebab kakak ramai peminat banyak dapat kad raya. Huhu
Lepas dapat kad raya lekat2 kat dinding rumah. Abis dinding ruang tamu kami lekatkan kad raya. Pastu tenung sampai puas.

Masa raya ni juga aku dengan kawan-kawan mengumpul duit raya kan. Korang pun sama kan. Satu geng datang beraya kat rumah2 yang kitaorang kenal. Rumah pakcik, rumah makcik, rumah cikgu sekolah ... dapat duit raya bukan main ko .. dulu dapat 50 sen gembiranya cam dapat duit 50 ringgit. Siap tayang dengan penuh bangga kat bapa dapat duit 50 sen.

Sebenarnya banyak lagi kenangan best masa raya zaman budak2 dulu. Kalau tulis kat sini mau satu hari satu malam korang nak membacanya ... tapi tak pa korang boleh baca juga antara kenangan lain yang suda dikongsikan di sini >>>>>> kenangan raya dulu-dulu
Confirm korang mesti akan tersenyum sorang-sorang (^_~)


Note : Semoga anak2 kita juga akan dapat merasa raya yang gembira cam kita dulu-dulu


*Raya anak-anak aku tahun 2014*



Comments

  1. Keluarga kakak laaagi miskin Mia. Kami pun dulu dpt ihsan saudara-mara juga. Sedih bila ingat. Kuih bahulu dan bangkit santan adalah dua kuih yg selalu arwah mak kakak buat. Kalau boleh jgnlah anak-anak kita rasa susah macam apa yg kita rasa..

    ReplyDelete
  2. wah.. rindu kenangan budak-budak dulu..

    ReplyDelete
  3. sya dpt imagine tu yg bertanding dpt kad raya.. sweet memories :)

    ReplyDelete
  4. Sama je mia,akak pun susah juga dulu...persiapan raya pun apa yg ada je .Mujurlah ayam itek ada bela sendiri utk juadah raya.
    Kuih bahulu dan bangkit tu pasti ada waktu raya.Sedap kan bahulu guna api sabut kelapa...sedapnya tk seperti kaedah moden skg ni kan.

    ReplyDelete
  5. Sama je mia,akak pun susah juga dulu...persiapan raya pun apa yg ada je .Mujurlah ayam itek ada bela sendiri utk juadah raya.
    Kuih bahulu dan bangkit tu pasti ada waktu raya.Sedap kan bahulu guna api sabut kelapa...sedapnya tk seperti kaedah moden skg ni kan.

    ReplyDelete
  6. bertanding kad raya..haha,kitorang pun buat.pastu malas nak cabut balik, Mak bising..lawak je kalau ingat

    ReplyDelete
  7. Nak jugaklah teringat Raya dulu dulu.... OKje raya mmg tak de adik beradik Mia sebab mereka semua dah besar dan dah kawen kot so dari segi material tak delah susah sangat sebab mak cuma kena siapkan sorang je kot. Kakak masa tu pun dah keje

    Kalau pertama Raya mesti pakai baju cantik cantik pakai gelang emas gi rumah jiran depan jalan haha.....Tak ingat sangatlah Raya dulu mcm mana. Tapi kuih mmg kuih goreng gorenglah, mana ada bisku biskut ni mcm sekarang ni.....

    ReplyDelete
  8. saya pun teringat zaman raya dulu2 jgk. kemeriahan nya tu sangat terasa. best sangat :(

    ReplyDelete
  9. Dulu2 kita semua serupa rasanya bakar kuih guna sabut kelapa sampai hidung dek asap berkepul2, mmmg zaman kanak paling best main bunga api dan pasang pelita

    ReplyDelete
  10. y pasti raya dulu2 meriah sgt

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc