Skip to main content

Hari Sarapan Malaysia bersama MILO di Kota Kinabalu

Assalamualaikum


Sabtu yang lalu aku dijemput untuk sama-sama memeriahkan Hari Sarapan Malaysia bersama MILO di Taman Awam Teluk Likas Kota Kinabalu.

Bertemakan 'Miliki Harimu', gerakan sarapan yang dianjurkan buat kali ke-4 ni bertujuan untuk mendidik orang ramai tentang kepentingan sarapan sebagai sumber tenaga yang baik untuk kekal aktif sepanjang pagi.
Ianya juga bertujuan untuk menggalakkan ibu bapa menjadi teladan kepada anak-anak mereka dalam memupuk amalan sihat dengan sarapan penuh khasiat untuk memulakan hari mereka.

Ramai sebenarnya tidak sedar akan fakta bahawa badan kita kehilangan 80% tenaga semasa kita tidur ... selama ni aku pun fikir yang kita akan bertenaga selepas bangun dari tidur tetapi rupanya sebaliknya, 
Nasib baik aku tak pernah skip sarapan pagi. Dah biasa bersarapan .. kalau tak, terasa lemau ja sepanjang pagi tu. Nak buat kerja pun tak ada semangat.

Tapi kan anak-anak aku sebaliknya. Dorang tak suka nak makan sarapan di waktu pagi. Kadang-kadang tu akibat terkejar-kejar nak ke sekolah di awal pagi yang menjadi penyebab anak-anak aku skip sarapan pagi mereka. Kadang-kadang faktor masa juga menyebabkan kami sekeluarga tak sempat bersarapan di rumah sebelum keluar ke sekolah dan berkerja.
Aku selalunya akan singgah makan dulu sebelum masuk ke pejabat manakala anak-anak aku bekalkan sandwich tapi belum tentu mereka sempat makannya sebelum mula waktu persekolahan.

Tapi bila terbaca MyBreakfast Study mendapati bahawa kanak-kanak yang mengambil minuman malt lebih cenderung untuk memenuhi keperluan nutrien yang disarankan dari segi jumlah pengambilan tenaga, protein dan vitamin-vitamin lain, aku terfikirkan minuman MILO.
Minum segelas MILO cukup memberikan tenaga untuk anak-anak aku sepanjang pagi.
Dengan formula Activ-Go yang terdiri daripada PROTOMALT dan nisbah mikronutrien yang sempurna, ia membantu memberikan tenaga yang optimum, mengurangkan keletihan dan menyokong fungsi tubuh di awal pagi. Wah dah macam pakar nutrisi pula ..

Antara aktiviti hari tu adalah Tarian Zumba, Permainan Bola Sepak, Pengukuran Indeks Jisim Badan oleh pakar nutrisi dan banyak lagi. Selain itu orang ramai juga dapat menikmati sarapan percuma dan juga minuman MILO dari MILO Malaysia.

Lokasi pertama adalah Melaka pada 27 Mac yang lalu, kemudian Kuantan, Pahang pada 10 April lepas. Lokasi ketiga adalah Kota Kinabalu(17 April)! Selepas ini jelajah akan diteruskan di Padang Perbadanan Pasir Gudang, Johor (23 April), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang (15 Mei), Padang Merdeka Kuching, Sarawak (22 Mei) dan di Kompleks Perbadanan Putrajaya, Presint 3 Putrajaya (29 Mei).

Jom tengok gambar-gambar yang sempat aku ambil di Hari Sarapan Malaysia bersama MILO Kota Kinabalu !


*Sesampai di sana, perkara pertama adalah pendaftaran blogger. Aku ditempatkan di khemah Media dan VIP gitu*


*Di cop MILO gitu. Ni tanda pengenalan bahawa aku wakil Media dan Blogger yang bebas duduk di khemah khas itu*


*Anak-anak aku pun sama dapat Cop MILO. Jangan tanya napa tangan Umi lebih cerah dari anak-anaknya. Gen Baba lebih dominan gitu .. hehe*


*Budak yang sedang teruja dapat cop MILO*


*Wah wah wah bukan main lagi anak-anak aku. Over dari Uminya. Layanan vip gitu*


*Sukalah dorang ye ... semua pun `hantu` MILO. Pantang terminum MILO ais, selepas segelas, segelas lagi ... dan segelas lagi*


*Yang ini katanya minum MILO dengan penuh bergaya dan sopan santun*


*Yang ini sesi soal jawab bersama dengan Brand Manager MILO Malaysia, Ms Vanessa Lim. Terasa diri seorang wartawan padahal aku banyak ambil gambar je pun. hehe*


*Bergambar dengan Crew-Crew MILO. Terima kasih dengan layanan korang hari tu dan juga Goodies Bag yang meriah itu, dapat stok sebulan MILO hehe. Memang terasa vip gitu*


*Ms Vanessa Lim bersama-sama sebilangan kecil pengunjung hari tu*


*Yang ni gambar-gambar yang diambil oleh MILO Malaysia pada hari tu. Bukan main meriah lagi kan*


So terasa nak join sama untuk jelajah yang akan datang? Boleh je. Korang boleh layari www.milo.com.my untuk maklumat lanjut tentang Gerakan Sarapan MILO dan cara mendaftar untuk larian Hari Sarapan Malaysia yang akan datang.

Minum MILO anda jadi sihat dan kuat ! (ni iklan yang aku paling ingat tentang MILO)

Comments

  1. best kan eveny milo?? kiter tak penah dapat lagi nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 hepi puas minum milo hehe
      Thanks sbb tag nama akak.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. wah wah wah..puas la kamu minum milo free hari tu kan mia..hehe

    ReplyDelete
  3. Bestnya dpt peluang pergi event event gini ....dpt minum free lagi.....sesambil promote.
    Tudung tu mmg kena pakai hijau ke Mia

    ReplyDelete
  4. sERONOK nya lah Mia... rasanya aku dapat juga jemputan ni, tapi al-maklum lah jauh bah..ahhhaha..
    seronok tgk pelbagai program kan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang