Skip to main content

Ke Kundasang lagi ?

Assalamualaikum

Ya, ke Kundasang lagi.
Rasa-rasanya korang dah muntah hijo baca kisah Kundasang lagik.

Jangan risau walau tempat yang sama tapi lokasi penginapan adalah berbeza. 
Sekurang2nya boleh juga bagi idea kat korang jika berkunjung di sini.

Kitaorang pegi sabtu minggu-minggu lalu. Korang kiralah dah berapa hari berlalu ye.
Plan last minute, itupun hubby yang bawa. 
Alasan nak tambah stok gambar. 

First plan mo stay di homestay. So aku book lah D'Olundus Lodge yang terletak betul2 menghadap gerai buah dan sayur di Pekan Kundasang tu.
Harga semalam RM170 Net termasuk dua sarapan.

Tapi hari yang kami nak check in tu, dorang call ada masalah sedikit. 
Homestay yang kami nak stay tu mengalami kekurangan bekalan air.
Disebabkan kemarau dan cuaca kering, Kundasang kekurangan bekalan air so ianya terpaksa di catu.
Ada air pun kata dorang hanya keluar sedikit sahaja. Payah pula kalau nak O O. Huhu

So terpaksa cari tempat stay lain. Terpaksa pilih resort atau hotel sebab dorang selalunya ada tangki untuk menyimpan air.
Kalau tak ada tempat stay maka terpaksalah kami berangkat pulang ke KK petang tu juga. 

Mungkin dah rezeki kami, tanya satu hotel ni terus dapat bilik.
Kitaorang stay di The Cottage Hotel.
Lokasi di Jalan Mesilau. Dah dekat dengan Desa Cattle Farm aka New Zealand Malaysia tu.



Ni hotel biasa dan simple ja. Mungkin rate dalam 2 bintang gitu tapi yang bestnya, bilik dia bersih dan harum sentiasa. 
Ni yang aku suka. Kalau hotel tu 4 5 bintang tapi kebersihan bilik out, memang aku reject. 



Kami ambil superior room. Harga asal RM180 tapi memandangkan hubby keja gomen dapatlah discount turun ke harga RM160 Net. 
Ada bilik besar untuk family juga tapi bilik ni cukuplah untuk kami berlima.
Muat ke katil tu?? Memang lah tak muat sebab tu kami kalau ke Kundasang akan bawa 1 spare blanket. Buat alas tidur kat atas lantai hehe

Bilik ni ada breakfast untuk 2 orang juga. Tambah RM5 ja untuk kanak-kanak 6 hingga 12 tahun.

Hotel biasa-biasa ja tapi lokasi yang strategik, dekat dengan tempat2 yang wajib dikunjungi kalau ke Kundasang ni. Kalau nak ambik bilik view menghadap Gunung Kinabalu korang kenalah inform awal2.
Tu hari sebab last minute punya kerja, kami dapat hotel yang sipi-sipi ja nampak gunung tu.




Wefie sefamili wajib ambik gitu .. hehe
Selain nak tambah stok gambar, kiranya kami ni melarikan diri kejap dari cuaca panas di KK ni. Cari tempat lepak yang sejuk sikit so terpaksalah pegi Kundasang. Nampak perkataan terpaksa tu, hehe jangan Tanya napa kami balik2 ke Kundasang ... :P



Sebenarnya juga aku dan hubby tetiba mengidam nak minum kopi susu dari Desa Farm tu. Tahun lalu kami sempat merasa minuman kopi susu yang diperkenalkan oleh New Zealand Malaysia tu, memang power sedap giler gitu.
Tapi sangat-sangat-sangat hampa gitu, perisa ni cuma percubaan saja. Kalau ada banyak permintaan baru dorang kekalkan perisa kopi ni.
Hubby sempat lagi pesan staff Desa Farm tu, tolonglah jual sebab memang banyak permintaan. hehe

Kami cuma sempat membeli aiskrim yang diperbuat daripada susu segar di sana. Perisa vanilla dan coklat. Ya ampun, sedap sungguh. Ni first time kami membeli aiskrim Desa Farm walaupun dah banyak kali datang ke sini.
Patutlah ramai ja orang beratur kat kaunter aiskrim tu.
Walaupun kira mahal RM5 segelas tapi taste dia memang berbaloi dengan harga.
Sekejapan licin sampai tak sempat nak snap gambar.

Ok lah itu ja cerita Kundasang untuk tahun ni ... betul ni yang last untuk tahun ni :P


Note : nak tahu contact no The Cottage Hotel, korang google ja nama hotel ni :D



 




Comments

  1. Betul juga Mia kalau tak ada air mestilah tak selesa
    Nasib baik ada yg lebih selesa dptlah jenjalan di sana kan.

    ReplyDelete
  2. Tak ada rezeki nak merasa susu fresh tu, sebab masa ayah bawa balik susu tu dah basi

    ReplyDelete
  3. Sapa yg kena tido alas blanket tu Mia? Hihi....anak anak ke mak pak anak....
    Baguslah jugak depa inform air kecik sekurang kurangnya kita boleh cari alternatif.

    Kiranya mcm makan aiskrim stroberi kat CH lah ni ek....bezanya kat sana susu segar...

    ReplyDelete
  4. Sapa yg kena tido alas blanket tu Mia? Hihi....anak anak ke mak pak anak....
    Baguslah jugak depa inform air kecik sekurang kurangnya kita boleh cari alternatif.

    Kiranya mcm makan aiskrim stroberi kat CH lah ni ek....bezanya kat sana susu segar...

    ReplyDelete
  5. Wah..mo d try tu tau eskrimnya..wana xpnah lg mkn sbb masa pegi hari tu rmai yg q..huhu..

    ReplyDelete
  6. bestnya dapat melarikan diri sekejap dari cuaca panas...aiskrim tu mesti sedap sangat2 kan, hu terliur baca..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang