Skip to main content

Hentian rehat versi Kota Belud

Assalamualaikum


Salam selasa

Kejap ada kejap tiada. Banyak cerita tapi mood ke lautan dalam. Faktor usia kah apa ni ... hehe

Memori phone over akibat terlalu banyak gambar disnap untuk upload di blog tapi sampai sekarang nda juga terusik tu gambar.

Delete pula terasa sayang .. last2 transfer ja lah di memory card sementara tunggu mood berblog datang.

Intro dah abis sekarang kisah yang nak diceritakan. 
Orang kalau jalan jauh memang kena singgah kejap mana-mana pusat hentian rehat. 
Yelah singgah kejap nak membuang yang besar dan kecik. Sambil2 tu mencari kudapan dan minuman untuk alas perut dan hilangkan ngantuk.

Aku kalau balik ke Kota Marudu wajib singgah satu tempat ni.
Tapi tempat ni bukanlah pusat hentian rehat, cuma sebuah gerai tepi sawah yang menjual pisang goreng, kudapan lain dan juga minuman.

Gerai biasa tapi kalau tak singgah kira rugi tau.


Gerai biasa ja tapi nda pernah sepi sebab memang ada saja yang singgah untuk membeli makanan dan minuman yang dijual.

Ramai yang 'take away' untuk dimakan semasa di perjalanan, cam aku lah tu. 

Tapi kalau nak singgah makan dan minum pun boleh sebab owner gerai ni ada sediakan meja dan kerusi untuk mereka yang nak relaks kejap sambil menikmati pemandangan sawah padi yang permai gitu. 



Kudapan yang selalu aku beli. Pisang goreng, kuih penjaram yang memang pemes di Kota Belud dan juga fishball. 

Fishball ni biasa ja sebenarnya tapi yang membuatkannya special adalah sambalnya.
Sambal kicapnya manis-manis pedas-pedas manja gitu. Meleleh air liur bila teringat sambal tu. Memang padanan mantap dengan fishball tu.

Gerai ni jual makanan yang ringan2 ja tapi kadang2 tu ada juga dijual mee goreng dan nasi lemak yang sudah siap dibungkus dalam bekas plastik.



Satu lagi tarikan gerai ni adalah minumannya. Minuman yang dijual di sini memang power gitu. Cukup rasa, minum hingga ke titisan yang terakhir. 

Kalau singgah di sini aku dan hubby wajib beli nescafe aisnya. Nescafe aisnya emmmm memang pergghhh kaw giler gitu. Sedap!
Selain nescafe ais, sirap bandung selasih juga laris dijual di gerai ni.
Pendek kata semua minuman yang dijual di gerai ni memang sedap belaka.

Ini bukan entri review, cuma nak berkongsi tempat best dan sedap!






Comments

  1. Wah..nampak pun cam sedap tu nescafe..:)

    ReplyDelete
  2. Tetiba teringin pulak nak but nescafe ais weyh.....
    Gerai cenggitu pun wujud jugak sepanjang jalan nak hala ke Muar Mia. Mmg pisang gorenglah yg pemesnya dengan cendol. Tapi OKje jarang singgah sebab mmg dah target nak makan kat Muo, takut nanti dah kenyang makan tengahari tak nikmat pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jgn tak buat ... nak2 lagi cuaca panas camni ... nikmat wey!

      Delete
  3. As salam Mia.. lama sdh nda dtg melawat sini.. semoga baik2 seja kamu d sana.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam ..

      Ni pun baru ja update blog. Sama2 :D

      Delete
  4. Nampak kedai biasa jer tapi makanan sedap ye..dont judge a book by its cover gitu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a