Skip to main content

Hentian rehat versi Kota Belud

Assalamualaikum


Salam selasa

Kejap ada kejap tiada. Banyak cerita tapi mood ke lautan dalam. Faktor usia kah apa ni ... hehe

Memori phone over akibat terlalu banyak gambar disnap untuk upload di blog tapi sampai sekarang nda juga terusik tu gambar.

Delete pula terasa sayang .. last2 transfer ja lah di memory card sementara tunggu mood berblog datang.

Intro dah abis sekarang kisah yang nak diceritakan. 
Orang kalau jalan jauh memang kena singgah kejap mana-mana pusat hentian rehat. 
Yelah singgah kejap nak membuang yang besar dan kecik. Sambil2 tu mencari kudapan dan minuman untuk alas perut dan hilangkan ngantuk.

Aku kalau balik ke Kota Marudu wajib singgah satu tempat ni.
Tapi tempat ni bukanlah pusat hentian rehat, cuma sebuah gerai tepi sawah yang menjual pisang goreng, kudapan lain dan juga minuman.

Gerai biasa tapi kalau tak singgah kira rugi tau.


Gerai biasa ja tapi nda pernah sepi sebab memang ada saja yang singgah untuk membeli makanan dan minuman yang dijual.

Ramai yang 'take away' untuk dimakan semasa di perjalanan, cam aku lah tu. 

Tapi kalau nak singgah makan dan minum pun boleh sebab owner gerai ni ada sediakan meja dan kerusi untuk mereka yang nak relaks kejap sambil menikmati pemandangan sawah padi yang permai gitu. 



Kudapan yang selalu aku beli. Pisang goreng, kuih penjaram yang memang pemes di Kota Belud dan juga fishball. 

Fishball ni biasa ja sebenarnya tapi yang membuatkannya special adalah sambalnya.
Sambal kicapnya manis-manis pedas-pedas manja gitu. Meleleh air liur bila teringat sambal tu. Memang padanan mantap dengan fishball tu.

Gerai ni jual makanan yang ringan2 ja tapi kadang2 tu ada juga dijual mee goreng dan nasi lemak yang sudah siap dibungkus dalam bekas plastik.



Satu lagi tarikan gerai ni adalah minumannya. Minuman yang dijual di sini memang power gitu. Cukup rasa, minum hingga ke titisan yang terakhir. 

Kalau singgah di sini aku dan hubby wajib beli nescafe aisnya. Nescafe aisnya emmmm memang pergghhh kaw giler gitu. Sedap!
Selain nescafe ais, sirap bandung selasih juga laris dijual di gerai ni.
Pendek kata semua minuman yang dijual di gerai ni memang sedap belaka.

Ini bukan entri review, cuma nak berkongsi tempat best dan sedap!






Comments

  1. Wah..nampak pun cam sedap tu nescafe..:)

    ReplyDelete
  2. Tetiba teringin pulak nak but nescafe ais weyh.....
    Gerai cenggitu pun wujud jugak sepanjang jalan nak hala ke Muar Mia. Mmg pisang gorenglah yg pemesnya dengan cendol. Tapi OKje jarang singgah sebab mmg dah target nak makan kat Muo, takut nanti dah kenyang makan tengahari tak nikmat pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jgn tak buat ... nak2 lagi cuaca panas camni ... nikmat wey!

      Delete
  3. As salam Mia.. lama sdh nda dtg melawat sini.. semoga baik2 seja kamu d sana.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam ..

      Ni pun baru ja update blog. Sama2 :D

      Delete
  4. Nampak kedai biasa jer tapi makanan sedap ye..dont judge a book by its cover gitu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang