Skip to main content

Buruk tak semestinya tak boleh makan

Assalamualaikum

Aku ngaku memang agak kureeng sikit dalam bidang masak memasak ni. Tapi taklah pula sampai tak boleh masak langsung. Bukan namanya mak mak kalau tak pandai masak untuk makanan somi dan anak-anak. 

Aku macam orang lain juga, suka tonton rancangan masakan, suka belek buku resepi, suka tengok gambar makanan dalam tenet. 
Kadang2 tu rajin untuk mencuba, kadang2 tu nak cuba tapi tengok mood dan tahap kerajinan. 

Percaya atau tidak aku walaupun dah beranak 3 ni, tak pernah lagi masak donut yang simple tu. 
Suka makan tapi tak pernah cuba untuk membuatnya. 
Tapi hari tu bila nampak mak mertua uli tepung untuk buat kuih donut aka kuih gelang, macam senang lah pula. Bahan pun simple ja. Tepung, yis, gula, garam, minyak masak dan air suam. 
Terus berkobar-kobar nak try buat sendiri di rumah.

Sedia bahan2, ikut sukatan seperti yang diajar oleh mak mertua, baca bismillah terus uli tepung.
Diam2 ni dalam dapur menguli, takut juga adunan tak kembang dan mengeras. 
Ikut segala langkah2 sepatutnya, jadilah adunan seperti di bawah.

Rupa donut yang tak seberapa. Nampak buruk pula kan tapi bolehlah untuk percubaan kali pertama.

Adunan selepas digoreng. Rupa kureengg tapi alhamdulillah hubby kata successs! Sedap,lembut dan garing di luar. Memang sengaja tak letak gula sebab aku, hubby dan anak2 tak suka donut yang dibubuh gula. Lebih suka makan donut kosong camni.

Lepas beberapa kali buat donut (itupun atas permintaan hubby), aku kononnya cuba buat yang lain sikit. Adunan tetap sama tapi kali ni buat kuih piang berintikan kari kentang. Tetap rupa agak kureengg tapi rasa tetap ada (hubby aku katalah). 

Senang rupanya nak buat donut ni, kalau tau dah lama aku buat sendiri hehe
Tak pa kalau rupa agak buruk, yang penting rasa ok. (^_^)


Comments

  1. Bila dah tahu dengan anak-anak dan suami suka lain kali dah senang Mia
    Buat sendiri boleh lebih-lebih sikit.

    ReplyDelete
  2. kan..rupa bukan sekadar rase..hehehe... ;)

    ReplyDelete
  3. Mia, aku sbnrnya pun tak pernah cuba buat donut walaupun kmi suka sgt makan...hahaha..
    wahh! menjadi jgk Mia buat tu..nampak pun sedap...hihi

    ReplyDelete
  4. Saya pun anak dah 3, dan..mmg tak geti masak! hahaha

    1st time saya jumpa donat ada inti ni...
    Biar rupa buruk, asalkan sedapppppp

    ReplyDelete
  5. APa ada pada rupa. Yang penting sedap ditekak suami dan anak2.

    ReplyDelete
  6. Bab mendonut nampaknya okje menang, sebab okje dah pernah mencuba buat.
    Yelah....mmg le tak sama lembutnya dgn donut big apple tu tp kekadang donut mcm bantat yg kita buat tu mmg sedap di tekak kita anak beranak kan hihi....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang