Skip to main content

Buruk tak semestinya tak boleh makan

Assalamualaikum

Aku ngaku memang agak kureeng sikit dalam bidang masak memasak ni. Tapi taklah pula sampai tak boleh masak langsung. Bukan namanya mak mak kalau tak pandai masak untuk makanan somi dan anak-anak. 

Aku macam orang lain juga, suka tonton rancangan masakan, suka belek buku resepi, suka tengok gambar makanan dalam tenet. 
Kadang2 tu rajin untuk mencuba, kadang2 tu nak cuba tapi tengok mood dan tahap kerajinan. 

Percaya atau tidak aku walaupun dah beranak 3 ni, tak pernah lagi masak donut yang simple tu. 
Suka makan tapi tak pernah cuba untuk membuatnya. 
Tapi hari tu bila nampak mak mertua uli tepung untuk buat kuih donut aka kuih gelang, macam senang lah pula. Bahan pun simple ja. Tepung, yis, gula, garam, minyak masak dan air suam. 
Terus berkobar-kobar nak try buat sendiri di rumah.

Sedia bahan2, ikut sukatan seperti yang diajar oleh mak mertua, baca bismillah terus uli tepung.
Diam2 ni dalam dapur menguli, takut juga adunan tak kembang dan mengeras. 
Ikut segala langkah2 sepatutnya, jadilah adunan seperti di bawah.

Rupa donut yang tak seberapa. Nampak buruk pula kan tapi bolehlah untuk percubaan kali pertama.

Adunan selepas digoreng. Rupa kureengg tapi alhamdulillah hubby kata successs! Sedap,lembut dan garing di luar. Memang sengaja tak letak gula sebab aku, hubby dan anak2 tak suka donut yang dibubuh gula. Lebih suka makan donut kosong camni.

Lepas beberapa kali buat donut (itupun atas permintaan hubby), aku kononnya cuba buat yang lain sikit. Adunan tetap sama tapi kali ni buat kuih piang berintikan kari kentang. Tetap rupa agak kureengg tapi rasa tetap ada (hubby aku katalah). 

Senang rupanya nak buat donut ni, kalau tau dah lama aku buat sendiri hehe
Tak pa kalau rupa agak buruk, yang penting rasa ok. (^_^)


Comments

  1. Bila dah tahu dengan anak-anak dan suami suka lain kali dah senang Mia
    Buat sendiri boleh lebih-lebih sikit.

    ReplyDelete
  2. kan..rupa bukan sekadar rase..hehehe... ;)

    ReplyDelete
  3. Mia, aku sbnrnya pun tak pernah cuba buat donut walaupun kmi suka sgt makan...hahaha..
    wahh! menjadi jgk Mia buat tu..nampak pun sedap...hihi

    ReplyDelete
  4. Saya pun anak dah 3, dan..mmg tak geti masak! hahaha

    1st time saya jumpa donat ada inti ni...
    Biar rupa buruk, asalkan sedapppppp

    ReplyDelete
  5. APa ada pada rupa. Yang penting sedap ditekak suami dan anak2.

    ReplyDelete
  6. Bab mendonut nampaknya okje menang, sebab okje dah pernah mencuba buat.
    Yelah....mmg le tak sama lembutnya dgn donut big apple tu tp kekadang donut mcm bantat yg kita buat tu mmg sedap di tekak kita anak beranak kan hihi....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a