Skip to main content

Kejadian bumbung runtuh, Syabas anggota penyelamat!

Assalamualaikum

Semalam seperti biasa buat kerja di opis, boring2 gossip sikit dengan opis mate. Pastu sambung lagi buat kerja. 
Tetiba dengar bunyi yang sangat kuat seakan ada sesuatu benda besar yang jatuh. Jelas kedengaran walaupun opis kami tertutup. 
Kami dah tertanya2 masa tu, cemas pun ada. Selak curtain tingkap, aku boleh nampak banyak habuk berterbangan di udara dan pekerja2 binaan bangunan dan pengawal keselamatan bertempiaran lari menuju ke punca habuk tu. 

Astaghfirullahaladzim ... bumbung pintu depan bangunan shopping complex yang hampir siap di sebelah opis kami ni runtuh. Aku berharap tak ada orang di bawah semasa bumbung tu runtuh ... tapi tak lama kemudian aku boleh nampak ada 2 3 orang yang diangkat keluar dari runtuhan bumbung tu. Lepas tu seorang lagi dikeluarkan. 

Dari jauh aku boleh nampak orang2 yang diangkat tu tidak bergerak ... Ya Allah, moga tiada yang buruk berlaku. 
5 minit kemudian polis datang mengawal keadaan. Orang ramai sudah mula mengerumuni tempat kejadian. Selang 2 minit bomba datang. Aku nampak ada seorang pekerja yang terbaring diangkat segera oleh ahli bomba dan di bawah ke hospital. Mungkin kecederaannya teruk. 
Selang seminit selepas itu ambulan datang. Satu2 pekerja yang cedera dibawa ke hospital. Mungkin ada 4 atau 5 ambulan yang datang. 

Pertama kali aku melihat kejadian cemas seperti ini. Dan pertama kali aku boleh melihat bagaimana anggota2 penyelamat kita berkejar menyelamatkan mangsa dan mengawal keadaan. Memang sangat pantas. Syabas untuk anggota-anggota penyelamat negara, polis, bomba, pasukan paramedik dan lain2. Semoga diteruskan khidmat cemerlang ini sampai bila2.

Hari ni, kejadian bumbung runtuh tu menjadi tajuk utama berita surat khabar tempatan. Semalam juga keluar di berita tv. Ada 5 orang yang cedera dan seorang daripada mereka parah. Semoga mereka cepat pulih.


Keadaan semalam ... selepas anggota polis dan bomba tiba. 


******************************************


Lazada Malaysia






Comments

  1. Allahu..semoga yang cedera tu, kembali pulih..malang mmg tak berbau..harap tak berlaku lagi kemalangan macam ni..amiin

    ReplyDelete
  2. kaknoor singgah follow Mia, sedih nya kan kalau benda tu berlaku depan mata kita, supaya tkdelah lagi dengar mereka yg cedera parah ya ..

    ReplyDelete
  3. Allahu akbar, ngerinya...semoga mereka yg cedera cepat sembuh.

    ReplyDelete
  4. Rasanya masuk TV ke paper hari tukan Mia pasal ni. Rupanya dekat dgn ofis awak .

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc