Skip to main content

Kejadian bumbung runtuh, Syabas anggota penyelamat!

Assalamualaikum

Semalam seperti biasa buat kerja di opis, boring2 gossip sikit dengan opis mate. Pastu sambung lagi buat kerja. 
Tetiba dengar bunyi yang sangat kuat seakan ada sesuatu benda besar yang jatuh. Jelas kedengaran walaupun opis kami tertutup. 
Kami dah tertanya2 masa tu, cemas pun ada. Selak curtain tingkap, aku boleh nampak banyak habuk berterbangan di udara dan pekerja2 binaan bangunan dan pengawal keselamatan bertempiaran lari menuju ke punca habuk tu. 

Astaghfirullahaladzim ... bumbung pintu depan bangunan shopping complex yang hampir siap di sebelah opis kami ni runtuh. Aku berharap tak ada orang di bawah semasa bumbung tu runtuh ... tapi tak lama kemudian aku boleh nampak ada 2 3 orang yang diangkat keluar dari runtuhan bumbung tu. Lepas tu seorang lagi dikeluarkan. 

Dari jauh aku boleh nampak orang2 yang diangkat tu tidak bergerak ... Ya Allah, moga tiada yang buruk berlaku. 
5 minit kemudian polis datang mengawal keadaan. Orang ramai sudah mula mengerumuni tempat kejadian. Selang 2 minit bomba datang. Aku nampak ada seorang pekerja yang terbaring diangkat segera oleh ahli bomba dan di bawah ke hospital. Mungkin kecederaannya teruk. 
Selang seminit selepas itu ambulan datang. Satu2 pekerja yang cedera dibawa ke hospital. Mungkin ada 4 atau 5 ambulan yang datang. 

Pertama kali aku melihat kejadian cemas seperti ini. Dan pertama kali aku boleh melihat bagaimana anggota2 penyelamat kita berkejar menyelamatkan mangsa dan mengawal keadaan. Memang sangat pantas. Syabas untuk anggota-anggota penyelamat negara, polis, bomba, pasukan paramedik dan lain2. Semoga diteruskan khidmat cemerlang ini sampai bila2.

Hari ni, kejadian bumbung runtuh tu menjadi tajuk utama berita surat khabar tempatan. Semalam juga keluar di berita tv. Ada 5 orang yang cedera dan seorang daripada mereka parah. Semoga mereka cepat pulih.


Keadaan semalam ... selepas anggota polis dan bomba tiba. 


******************************************


Lazada Malaysia






Comments

  1. Allahu..semoga yang cedera tu, kembali pulih..malang mmg tak berbau..harap tak berlaku lagi kemalangan macam ni..amiin

    ReplyDelete
  2. kaknoor singgah follow Mia, sedih nya kan kalau benda tu berlaku depan mata kita, supaya tkdelah lagi dengar mereka yg cedera parah ya ..

    ReplyDelete
  3. Allahu akbar, ngerinya...semoga mereka yg cedera cepat sembuh.

    ReplyDelete
  4. Rasanya masuk TV ke paper hari tukan Mia pasal ni. Rupanya dekat dgn ofis awak .

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa