Skip to main content

Great British Circus!

Assalamualaikum

Korang ingat ke ... kalau musim hari raya zaman budak2 dulu, rancangan kat Tv1 atau Tv2 mesti ada pertunjukkan sarkas tu. Dulu kan mana ada Astro (stesen tv ulang tayang 100 kali) huhu ... kami boleh tengok Tv1 dan Tv2 jak. Tv3 masa tu kalau kawasan kampung memang tak dapat kecuali mereka yang guna aerial khas. Kami cuma guna aerial besi yang diikat pada batang buluh dan dipacakkan setinggi bumbung rumah. Semakin tinggi semakin jelas siaran gitu ... 

Tapi aku bukan nak cerita pasal aerial tv ke apa ... nak cerita pasal sarkas. Budak2 dulu aku suka tengok rancangan ni. Tengok orang buat aksi akrobatik pastu ada badut yang pusing2 bola. Ada binatang yang disuruh buat itu dan ini ... rasa cam best sangat.

Tapi bila dah menjejak dewasa (ceh ayat hehe) .. dah tak minat rancangan ni. Sehinggalah tetiba ada satu kumpulan sarkas dari UK buat show di KK selama sebulan cuti sekolah yang lalu. Bulan 12 tu. 
Aku cam teruja juga nak tengok. Yalah masa budak2 dulu selalu tengok kat tv jak, ni tengok secara live gitu. 
So check2lah kononnya harga tiket sarkas tu ... mak aihh harga, mahalnya. 

sumber : Whatapps

Bila dah tengok harga tiket tu .. kira punya kira, budget untuk kami sekeluarga dekat 100 lebih juga. Emmm ... cam luntur semangat nak tengok. Paham2lah bulan 12 banyak nak pakai duit. Kan nak mula sekolah, banyak yang nak dibayar. 
Nasib baik belum janji dengan anak2 nak tengok sarkas tu.

Dan tiba2 pucuk dicita ulam mendatang ... bagaikan orang mengantuk yang disorongkan bantal ... rezeki kami sekeluarga agaknya bila ada seorang rakan yang baik hati sponsor kami sekeluarga menonton pertunjukkan sarkas ni ... FOC gitu. 

Dapat tiket vvip gitu ... terima kasih untuk yang sponsor tu. 

Bila aku bagitahu anak2 yang kami akan pergi ke pertunjukkan sarkas tu ... wah excited gitu ... kata dorang mesti ada binatang cam dalam filem Madagascar tu.
Tapi aku dah bagitahu dorang awal2 tak ada binatang pun cuma orang yang buat aksi akrobatik. Aku dah tanya dengan kawan2 lain yang telah menonton pertunjukkan sarkas ni. 

Kitaorang pun pegi 2hb Jan tu. Sebab tu jak ada masa. Tonton pertunjukkan jam 8.30 malam. 2 jam show gitu. So habis dalam jam 11.00 malam. 

Acara nak bermula


Sebelum masuk hubby dan anak2 sempat bergambar dengan orang tinggi ni. Ni rasanya yang kedua tertinggi di Asia ke apa tu. Tak ingat dah. Berasal dari Pakistan. Tinggi kan ... hubby paras pinggang jak.


Antara pertunjukkan hari tu. Banyak buat aksi akrobatik jak. Ok lah, aku tengok anak2 pun ekcited juga walaupun tak ada pertunjukkan binatang. 
Lagipun foc ... tak kan nak komplen lagi hehe



Comments

  1. Seumur hidup blom pernah tgk live sarkas. Biasa tgk di tv je ^^..alhamdulillah rezeki Mia dpt tiket free.

    ReplyDelete
  2. Rare betul kalau dapat tengok pertunjukkan sarkas secara live ni. Biasa tengok kat TV je takpun tengok dalam filem Hindustan, Mera Naam Joker.

    ReplyDelete
  3. seronoknya tgk persembahan circus secara live....
    Huwaa, tetiba nak pegi tgk juga bila baca entry ni...

    ReplyDelete
  4. kak mia..sarkas ni dah sampai tawau seminggu lalu..ramai orang gi tgk..tapi tiket mahalnya..luntur trus smgat mo tgk..huhu..

    ReplyDelete
  5. Zaman dulu kalau Hari Raya mesti ada rancangan Sarkas kat TV. La ni dah tak de yek....
    Seingat okje, okje pernah tgk sarkas live ni sekali....tu pun masa kecik dulu. Abg yg ajak. Mmg ada binatang masa tu.
    La ni mcm tak de lagi jer kat KL ni. ......
    Hihi...yelah takkan nak banyak komplen, dah untunglah tu bawak badan jer tengok sarkas

    ReplyDelete
  6. wau untungnya dapat tengok pertunjukan free ni.

    bukan selalu dapat tengok. saya pun belum dapat tengok secara live lagi

    ReplyDelete
  7. mak oii, tingginya mamat pakistan tuuu..

    sy lom prnh bawak anak2 tgk sarkas. skarang ni, tengok sarkas kt TV pun dah jarang-jarang..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a