Skip to main content

Great British Circus!

Assalamualaikum

Korang ingat ke ... kalau musim hari raya zaman budak2 dulu, rancangan kat Tv1 atau Tv2 mesti ada pertunjukkan sarkas tu. Dulu kan mana ada Astro (stesen tv ulang tayang 100 kali) huhu ... kami boleh tengok Tv1 dan Tv2 jak. Tv3 masa tu kalau kawasan kampung memang tak dapat kecuali mereka yang guna aerial khas. Kami cuma guna aerial besi yang diikat pada batang buluh dan dipacakkan setinggi bumbung rumah. Semakin tinggi semakin jelas siaran gitu ... 

Tapi aku bukan nak cerita pasal aerial tv ke apa ... nak cerita pasal sarkas. Budak2 dulu aku suka tengok rancangan ni. Tengok orang buat aksi akrobatik pastu ada badut yang pusing2 bola. Ada binatang yang disuruh buat itu dan ini ... rasa cam best sangat.

Tapi bila dah menjejak dewasa (ceh ayat hehe) .. dah tak minat rancangan ni. Sehinggalah tetiba ada satu kumpulan sarkas dari UK buat show di KK selama sebulan cuti sekolah yang lalu. Bulan 12 tu. 
Aku cam teruja juga nak tengok. Yalah masa budak2 dulu selalu tengok kat tv jak, ni tengok secara live gitu. 
So check2lah kononnya harga tiket sarkas tu ... mak aihh harga, mahalnya. 

sumber : Whatapps

Bila dah tengok harga tiket tu .. kira punya kira, budget untuk kami sekeluarga dekat 100 lebih juga. Emmm ... cam luntur semangat nak tengok. Paham2lah bulan 12 banyak nak pakai duit. Kan nak mula sekolah, banyak yang nak dibayar. 
Nasib baik belum janji dengan anak2 nak tengok sarkas tu.

Dan tiba2 pucuk dicita ulam mendatang ... bagaikan orang mengantuk yang disorongkan bantal ... rezeki kami sekeluarga agaknya bila ada seorang rakan yang baik hati sponsor kami sekeluarga menonton pertunjukkan sarkas ni ... FOC gitu. 

Dapat tiket vvip gitu ... terima kasih untuk yang sponsor tu. 

Bila aku bagitahu anak2 yang kami akan pergi ke pertunjukkan sarkas tu ... wah excited gitu ... kata dorang mesti ada binatang cam dalam filem Madagascar tu.
Tapi aku dah bagitahu dorang awal2 tak ada binatang pun cuma orang yang buat aksi akrobatik. Aku dah tanya dengan kawan2 lain yang telah menonton pertunjukkan sarkas ni. 

Kitaorang pun pegi 2hb Jan tu. Sebab tu jak ada masa. Tonton pertunjukkan jam 8.30 malam. 2 jam show gitu. So habis dalam jam 11.00 malam. 

Acara nak bermula


Sebelum masuk hubby dan anak2 sempat bergambar dengan orang tinggi ni. Ni rasanya yang kedua tertinggi di Asia ke apa tu. Tak ingat dah. Berasal dari Pakistan. Tinggi kan ... hubby paras pinggang jak.


Antara pertunjukkan hari tu. Banyak buat aksi akrobatik jak. Ok lah, aku tengok anak2 pun ekcited juga walaupun tak ada pertunjukkan binatang. 
Lagipun foc ... tak kan nak komplen lagi hehe



Comments

  1. Seumur hidup blom pernah tgk live sarkas. Biasa tgk di tv je ^^..alhamdulillah rezeki Mia dpt tiket free.

    ReplyDelete
  2. Rare betul kalau dapat tengok pertunjukkan sarkas secara live ni. Biasa tengok kat TV je takpun tengok dalam filem Hindustan, Mera Naam Joker.

    ReplyDelete
  3. seronoknya tgk persembahan circus secara live....
    Huwaa, tetiba nak pegi tgk juga bila baca entry ni...

    ReplyDelete
  4. kak mia..sarkas ni dah sampai tawau seminggu lalu..ramai orang gi tgk..tapi tiket mahalnya..luntur trus smgat mo tgk..huhu..

    ReplyDelete
  5. Zaman dulu kalau Hari Raya mesti ada rancangan Sarkas kat TV. La ni dah tak de yek....
    Seingat okje, okje pernah tgk sarkas live ni sekali....tu pun masa kecik dulu. Abg yg ajak. Mmg ada binatang masa tu.
    La ni mcm tak de lagi jer kat KL ni. ......
    Hihi...yelah takkan nak banyak komplen, dah untunglah tu bawak badan jer tengok sarkas

    ReplyDelete
  6. wau untungnya dapat tengok pertunjukan free ni.

    bukan selalu dapat tengok. saya pun belum dapat tengok secara live lagi

    ReplyDelete
  7. mak oii, tingginya mamat pakistan tuuu..

    sy lom prnh bawak anak2 tgk sarkas. skarang ni, tengok sarkas kt TV pun dah jarang-jarang..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang