Skip to main content

Tipikal yang menyusahkan!

Assalamualaikum

Kebiasaan aku gerak dari rumah pagi2 pergi hantar anak2 ke sekolah dan kemudian ke tempat kerja adalah sebelum jam 7.00 pagi. Maknanya dalam jam 6.40 atau 6.45 pagi aku kena bertolak dari rumah untuk elakkan terstuck dalam jammed!

Tapi semalam keluar seperti biasa sebelum jam 7 pagi, tapi kereta punyalah panjang. Sangat perlahan geraknya. Aku dah suspect mungkin ada accident atau pun kereta rosak kat depan tu.
Habislah lewat ni sebab nak hantar anak-anak lagi ke sekolah. Balik-balik jeling jam kat dashboard. Lambatnya kereta depan ni bergerak.

Setelah hampir 15 minit gerak cam kura-kura, dari kejauhan aku nampak lampu siren ambulans dan juga kenderaan polis. Memang sah ada kemalangan. 

Dan bila menghampiri tempat tu, memang aku nampak ada kenderaan dan motosikal yang terlibat dalam kemalangan. TAPI bukan berlaku di jalan yang aku lalu untuk menuju ke Kota Kinabalu ni, accident di sebelah jalan arah bertentangan! Pasal apa pula jalan ke KK ni jammed padahal kat depan clear je pun, tak ada accident, tak ada kereta rosak.

Dari jauh aku nampak semua kereta di depan ku, memperlahankan kenderaan sewaktu melintasi tempat kemalangan tu. Semua pun pakat-pakat nak tengok accident tu. 
Pasal tu lah jalan jadi sesak. Orang depan tak bertanggungjawab. Tipikal rakyat Malaysia ni! bila ada sesuatu kejadian pasti ramai yang nak jadi busy body dengan melihat. Huh!sangat menyusahkan ...




Gigih ni melukis scene tempat kejadian ... hehe Korang jangan ketawa pula! Tengok betapa clearnya jalan menuju ke Kota Kinabalu tu. Stuck seakan ada yang berlaku padahal semua nak jadi reporter.



Comments

  1. Tapi inilah kes biasa yg terjadi di negara kita Mia..
    Perasaan ambil tahu yg tak sepatutnya..

    ReplyDelete
  2. cantik lukisan mia..
    rakyat malaysia mmg gitu mia, jln sesak sbb pakat berhenti tgk accident.. x kira la kt lebuhraya atau jln besar sama je.

    ReplyDelete
  3. humang aihhhh gigih melukis, chantek lak tu...

    standard mmg gitu tp tensen la kan...

    ReplyDelete
  4. Itulah rakyat Malaysia..
    Sangat " concerned"....concern melihat kemalangan, walaupun yg eksiden ialah jalan sebelah! Lagi sakit hati kalau jem bukan sebab eksiden, tapi sebab ada 2 biji kereta berhenti, pemandu2 nya berhenti utk berborak, dan org2 lain slow kan kereta kepoh nak tgk apa yg terjadi !!

    ReplyDelete
  5. tambah lagi semua ada phone canggih boleh rekod semua tu nak up kat fesbuk twitter..lagi la.... eh I sangat jaki melihat orang yang sibuk nak rakam semua benda instead of menolong. Sedih pun ada.

    ReplyDelete
  6. mmg typically mcm tu akak..kekdg sakit hati pun ada..kang xpsal2 lane tu pulak yg xcident..huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang