Skip to main content

Tipikal yang menyusahkan!

Assalamualaikum

Kebiasaan aku gerak dari rumah pagi2 pergi hantar anak2 ke sekolah dan kemudian ke tempat kerja adalah sebelum jam 7.00 pagi. Maknanya dalam jam 6.40 atau 6.45 pagi aku kena bertolak dari rumah untuk elakkan terstuck dalam jammed!

Tapi semalam keluar seperti biasa sebelum jam 7 pagi, tapi kereta punyalah panjang. Sangat perlahan geraknya. Aku dah suspect mungkin ada accident atau pun kereta rosak kat depan tu.
Habislah lewat ni sebab nak hantar anak-anak lagi ke sekolah. Balik-balik jeling jam kat dashboard. Lambatnya kereta depan ni bergerak.

Setelah hampir 15 minit gerak cam kura-kura, dari kejauhan aku nampak lampu siren ambulans dan juga kenderaan polis. Memang sah ada kemalangan. 

Dan bila menghampiri tempat tu, memang aku nampak ada kenderaan dan motosikal yang terlibat dalam kemalangan. TAPI bukan berlaku di jalan yang aku lalu untuk menuju ke Kota Kinabalu ni, accident di sebelah jalan arah bertentangan! Pasal apa pula jalan ke KK ni jammed padahal kat depan clear je pun, tak ada accident, tak ada kereta rosak.

Dari jauh aku nampak semua kereta di depan ku, memperlahankan kenderaan sewaktu melintasi tempat kemalangan tu. Semua pun pakat-pakat nak tengok accident tu. 
Pasal tu lah jalan jadi sesak. Orang depan tak bertanggungjawab. Tipikal rakyat Malaysia ni! bila ada sesuatu kejadian pasti ramai yang nak jadi busy body dengan melihat. Huh!sangat menyusahkan ...




Gigih ni melukis scene tempat kejadian ... hehe Korang jangan ketawa pula! Tengok betapa clearnya jalan menuju ke Kota Kinabalu tu. Stuck seakan ada yang berlaku padahal semua nak jadi reporter.



Comments

  1. Tapi inilah kes biasa yg terjadi di negara kita Mia..
    Perasaan ambil tahu yg tak sepatutnya..

    ReplyDelete
  2. cantik lukisan mia..
    rakyat malaysia mmg gitu mia, jln sesak sbb pakat berhenti tgk accident.. x kira la kt lebuhraya atau jln besar sama je.

    ReplyDelete
  3. humang aihhhh gigih melukis, chantek lak tu...

    standard mmg gitu tp tensen la kan...

    ReplyDelete
  4. Itulah rakyat Malaysia..
    Sangat " concerned"....concern melihat kemalangan, walaupun yg eksiden ialah jalan sebelah! Lagi sakit hati kalau jem bukan sebab eksiden, tapi sebab ada 2 biji kereta berhenti, pemandu2 nya berhenti utk berborak, dan org2 lain slow kan kereta kepoh nak tgk apa yg terjadi !!

    ReplyDelete
  5. tambah lagi semua ada phone canggih boleh rekod semua tu nak up kat fesbuk twitter..lagi la.... eh I sangat jaki melihat orang yang sibuk nak rakam semua benda instead of menolong. Sedih pun ada.

    ReplyDelete
  6. mmg typically mcm tu akak..kekdg sakit hati pun ada..kang xpsal2 lane tu pulak yg xcident..huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa