Skip to main content

Rindu Atuk dan Opah

Assalamualaikum

Bangun pagi tadi terasa malas selepas 4 hari bercuti. Kalau ikutkan hati rasa nak berbungkus jak dalam selimut tu sambung tidur balik, dahlah kk hujan dari semalam..... sangat best membuta hingga ke tengahari ... hehe
Tetapi memandangkan dah tugas, membantu suami mencari rezeki, ku gigihkan juga (cehhh ayat kihkihkih). 
Lagipun anak2 nak pegi sekolah, minggu depan dorang ada exam.

Raya haji kami di kampung ku Kota Marudu. Mak macam biasalah bila anak2 semua dah berkumpul ( kami 5 beradiklah tu), macam2 dia masak. 
Ketupat dan kuah kacang, ayam masak kurma, sambal ikan masin yang ummphh, pais ubi kayu ..... sedap2 semua. Hinggakan hubby aku cakap, sebulan tinggal di kampung confirm berat naik berkilo2. Hehe

4 hari cuti berlalu sangat cepat. Semalam balik, anak2 mulalah buat drama hujung minggu, takmo balik. 
Nak tinggal lama2 dengan atuk dan opah. Nak main dengan sepupu sepapat. 
Apa boleh buat nak, Umi pun kalau ikutkan hati memang nak tinggal jakdi kampung terus tapi apakan daya ... huhu

Lambaian selamat tinggal cucu2 untuk Atuk dan Opah. Shamzi siap mengadu lagi dengan Abangnya ... Shumi kau sedih? saya sedih, rindu saya dengan atuk dan opah. 



Note : Shamzi tak panggil Shumi dengan panggilan Abang, bukan tak ajar tapi dia tetap juga nak panggil dengan panggilan nama, tambahan lagi Shumi yang takmo dipanggil 'abang'.

Comments

  1. qausar pun mcm tu.. asal balik kl je nak blk banting balik... nak wan ngan atok... sedih plak aku nengok gambar anak2mu tu...

    ReplyDelete
  2. dah seronok dah tu mia duduk berhari2 dengan atuk dan opah...

    ReplyDelete
  3. Kalo dah cuti lama mmg terasa malas nk masuk office...ank2 tggu cuti sekolah bole duduk lama sket di kg^^

    ReplyDelete
  4. Anak-anak dah pandai menikmati suasana beraya di kampung.
    Apa lagi layanan Atok dan Opah tip-top

    ReplyDelete
  5. sama dgn syahmi..tak biase bahasakan diri dia abg

    ReplyDelete
  6. samalah dgn anak2 saya semlm. tak sampai hati pulak tgk diorg camtu sbb diorg rapat dgn atok nenek diorg..maklumlah, atok nenek mmg sygkan cucu2nya..syg diorg kt cucu lain sikit..hehe

    ReplyDelete
  7. alaaa seronok dorang tuh mia dapat bermain ngan atok, nek ngan sepupu sepapat semua tuh pasal takmo balik...pekata ko buat umah dekat marudu tuh jugak..heheh idea budus..:)

    ReplyDelete
  8. takpa....nanti boleh balik ke kampung lagi...
    Jauh ke KK ke Kota Marudu tu?

    ReplyDelete
  9. huhuhu part yang palign tak best bila balik kampung... adalah bila its time to say goodbye kan. eh kami adik beradik pun tak bahasakan adik abang, tapi rapat mesra jer semua, and hormat tetap ada. tak kisah la.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mia...seronoknya kalau dpt balik ke kampung bersama anak2...;)

    ReplyDelete
  11. Balik kampung memang best, sekali mo patah balik pigi bandar mula lah sedih... huhu.. bila balik, macam2 mak masak, makan pun berselera dgn lauk2 kampung...

    ReplyDelete
  12. Bila nak balik tu memang sedih.

    So far kimi memang gelarkan diri dia abang. Qahirah pon panggil kimi abang. Cuma si Qhalif ni brutal sket. Kekadang dia panggil abang. Kekadang dia panggi 'imi'. Si qahirah memang dia tak panggil kakak....ppfftttt....

    ReplyDelete
  13. Cantik gambar tu Mia unik gitu hehe....
    Atuk tak sorok kunci ke? Macam dlm Iklan Raya tu hehe....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang