Skip to main content

Rindu Atuk dan Opah

Assalamualaikum

Bangun pagi tadi terasa malas selepas 4 hari bercuti. Kalau ikutkan hati rasa nak berbungkus jak dalam selimut tu sambung tidur balik, dahlah kk hujan dari semalam..... sangat best membuta hingga ke tengahari ... hehe
Tetapi memandangkan dah tugas, membantu suami mencari rezeki, ku gigihkan juga (cehhh ayat kihkihkih). 
Lagipun anak2 nak pegi sekolah, minggu depan dorang ada exam.

Raya haji kami di kampung ku Kota Marudu. Mak macam biasalah bila anak2 semua dah berkumpul ( kami 5 beradiklah tu), macam2 dia masak. 
Ketupat dan kuah kacang, ayam masak kurma, sambal ikan masin yang ummphh, pais ubi kayu ..... sedap2 semua. Hinggakan hubby aku cakap, sebulan tinggal di kampung confirm berat naik berkilo2. Hehe

4 hari cuti berlalu sangat cepat. Semalam balik, anak2 mulalah buat drama hujung minggu, takmo balik. 
Nak tinggal lama2 dengan atuk dan opah. Nak main dengan sepupu sepapat. 
Apa boleh buat nak, Umi pun kalau ikutkan hati memang nak tinggal jakdi kampung terus tapi apakan daya ... huhu

Lambaian selamat tinggal cucu2 untuk Atuk dan Opah. Shamzi siap mengadu lagi dengan Abangnya ... Shumi kau sedih? saya sedih, rindu saya dengan atuk dan opah. 



Note : Shamzi tak panggil Shumi dengan panggilan Abang, bukan tak ajar tapi dia tetap juga nak panggil dengan panggilan nama, tambahan lagi Shumi yang takmo dipanggil 'abang'.

Comments

  1. qausar pun mcm tu.. asal balik kl je nak blk banting balik... nak wan ngan atok... sedih plak aku nengok gambar anak2mu tu...

    ReplyDelete
  2. dah seronok dah tu mia duduk berhari2 dengan atuk dan opah...

    ReplyDelete
  3. Kalo dah cuti lama mmg terasa malas nk masuk office...ank2 tggu cuti sekolah bole duduk lama sket di kg^^

    ReplyDelete
  4. Anak-anak dah pandai menikmati suasana beraya di kampung.
    Apa lagi layanan Atok dan Opah tip-top

    ReplyDelete
  5. sama dgn syahmi..tak biase bahasakan diri dia abg

    ReplyDelete
  6. samalah dgn anak2 saya semlm. tak sampai hati pulak tgk diorg camtu sbb diorg rapat dgn atok nenek diorg..maklumlah, atok nenek mmg sygkan cucu2nya..syg diorg kt cucu lain sikit..hehe

    ReplyDelete
  7. alaaa seronok dorang tuh mia dapat bermain ngan atok, nek ngan sepupu sepapat semua tuh pasal takmo balik...pekata ko buat umah dekat marudu tuh jugak..heheh idea budus..:)

    ReplyDelete
  8. takpa....nanti boleh balik ke kampung lagi...
    Jauh ke KK ke Kota Marudu tu?

    ReplyDelete
  9. huhuhu part yang palign tak best bila balik kampung... adalah bila its time to say goodbye kan. eh kami adik beradik pun tak bahasakan adik abang, tapi rapat mesra jer semua, and hormat tetap ada. tak kisah la.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mia...seronoknya kalau dpt balik ke kampung bersama anak2...;)

    ReplyDelete
  11. Balik kampung memang best, sekali mo patah balik pigi bandar mula lah sedih... huhu.. bila balik, macam2 mak masak, makan pun berselera dgn lauk2 kampung...

    ReplyDelete
  12. Bila nak balik tu memang sedih.

    So far kimi memang gelarkan diri dia abang. Qahirah pon panggil kimi abang. Cuma si Qhalif ni brutal sket. Kekadang dia panggil abang. Kekadang dia panggi 'imi'. Si qahirah memang dia tak panggil kakak....ppfftttt....

    ReplyDelete
  13. Cantik gambar tu Mia unik gitu hehe....
    Atuk tak sorok kunci ke? Macam dlm Iklan Raya tu hehe....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a