Skip to main content

Mengidam D3S

Assalamualaikum

Sabtu hari tu, sedang kita orang santai-santai sekeluarga menonton cerita Man of Steel (Superman versi baru tu) di channel HBO Astro.....tetiba hubby suruh STOP !! ambik remote, reverse balik cite superman tu. Ingatkan dia terkejut sebab superman dah berpikiran dan kembali ke pangkal jalan, tak nak dah pakai seluar kecik kat luar. Rupa-rupanya yang ni dia sibuk kan. 



Kamera rupanya......ingatkan apa tadi. Kan dah jadi cerita blog isteri mu ini. Sapa suruh gabra semacam jak...kihkihkih


Hubby mengidam Nikon D3S rupanya. Bukan calang-calang apa yang diidamkan oleh hubby aku ni. Harga boleh jadikan deposit beli kereta baru. 

Harga body saja dah RM 16,888/-, belum masuk lense lagi. Lense yang ori pun dah mencecah ribuan ringgit. Fix Lense dalam RM 1,000/- ke atas, manakala Zoom Lense pula dalam RM 6,000/- ke atas. So kalau pun nak beli kamera ni, kena budget dalam RM20k ke atas. Gullllpppp! telan air liur isteri mu ini hubby. Mahal bebenor. 

Sabar je lah hubby. Bila dah cukup duit nanti (setelah tolak segala perbelanjaan yang wajib itu kihkihkih) boleh lah diizinkan untuk meng up grade kan kamera yang sedia ada. Sekarang ni tengok gambarnya dan telan air liur je lah. :P

Source : Nikon Malaysia
Features Explained

ISO performance: ISO 12800 as standard, expandable to ISO equivalent of 102400 (Hi 3)
Nikon FX-format CMOS image sensor with 12.1 effective megapixels
Improved D-Movie function including High-Sensitivity Movie mode and flicker reduction function
Nikon’s Integrated Dust Reduction System including Image Sensor Cleaning function
Incorporates Nikon’s original EXPEED digital image processing
Active D-Lighting with bracketing for up to 5 frames
Picture Control: Standard, Vivid, Neutral and Monochrome (Landscape and Portrait can be downloaded from Nikon website)
Quick response with approx. 0.12 seconds start-up time and approx. 0.04 seconds shutter-release time lag
9-frames-per-second shooting rate in FX format, 11 fps in DX crop (CIPA Guidelines)
Nikon’s original Scene Recognition System, utilizing 1,005-pixel RGB sensor, for more accurate autofocus, auto exposure, i-TTL flash control and auto white balance
Multi-CAM 3500FX AF sensor module featuring 51 AF points
Viewfinder with approx. 100% frame coverage and approx. 0.7x magnification in FX format
Durable shutter unit proven by 300,000 cycles of testing on fully assembled camera
Intelligent power management that lets you shoot up to approx. 4,200 frames per charge (based on CIPA Standards)
Easy-to-access Live View modes with dedicated button
Quiet Shutter-release mode for nonintrusive shooting
High-definition (approx. 921k-dot), 170˚ viewing angle, 3-in. VGA LCD monitor with tempered glass

Source : Nikon Malaysia





Note : Ni dah tolong promote kamera ni, harap2 lah dapat free kamera dari Nikon.....kihkihkih




Comments

  1. NIKON DSLR memang one of the best cam... seriously... kata2 dari photographer terkenal Din Arshad dan juga Bustamam...

    ReplyDelete
  2. Masuk dlm vision board, hari2 berangan. Moga2 cpt la dpt kamera idaman ni nnt....

    ReplyDelete
  3. Perghhhh... kalau melihatkan harganya memang nik gigit jari jelah.

    ReplyDelete
  4. kalau beli dan kemudiannya mendatangkan hasil, haruslah tu... hehe... akak serik dah. dulu beli video cam Sony sampai skrg terperap.

    ReplyDelete
  5. jom la kita menelan air liur bersama2..heheh..mahal benor...

    ReplyDelete
  6. teringat my dad pon tetiba terrrrminat ngan dslr...camana ntahhh

    ReplyDelete
  7. Tgk harga pun dah nak pengsan...
    Tapi minat punya pasal, kena la menabung sikit demi sikit....
    Insya Allah semoga dapat memiliki idaman hati ni ni masa hadapan....

    ReplyDelete
  8. wahhh memgidam.kamera..pgsan tgk harga

    ReplyDelete
  9. ok la kamera, kalau mengidam nk bini lagi 1 mmg bikin perang la ! hehe

    ReplyDelete
  10. Dah namanya pun Photographer professional...haruslah minat dengan gadget gadget gitu.....hehe Tapi yelah mahal yek.....nak tengok gambo pun seram tau, belum kena beli lagi hehe....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a