Skip to main content

Bertukar kepada Pak Rimau

Assalamualaikum

Selamat bercuti semua dan Selamat Hari Malaysia!
Duduk rumah je kah atau berjalan-jalan bersama family? Aku kat rumah jak. Cuti kan cuma sehari, esok dah mula kerja balik. 

Semalam aku keluar sekejap ke bandar, kononnya nak buka akaun pak rimau tu. Bukan apa, kiranya nak tukar bank gaji. Sebelum ni, bank tu bukanlah tak best tapi sangat international katanya, Cawangan pun terhad. Kat KK ni ada dua jak. Mesin ATM dan lain2, tak mesra pelanggan langsung. Cuma ada kat bank tu sahaja. Kat mall ke stesen minyak ke atau kedai 7eleven tu langsung tak ada. Susah nak ambik duit. Plus bank ni agak memilih 'orang' sedikit sampai orang besar pun tutup akaun kat situ.
Macam banyak tak best ni, kata tadi bukanlah tak best huhu

So pilih punya pilih, bank tempatan ni jugalah yang aku rasa ok. Cawangan banyak, mesin ATM ada di merata tempat dan yang penting Malaysia's bank. Jadi tak lah terasa sangat international.
Mula-mula kononnya nak buka akaun di banknya tapi teringat ada satu kiosk ngam2 berhadapan dengan Giant tempat kami selalu membeli dan belah, teruslah ke sana.
Senang nak singgah ke Giant lepas tu.




Sesampai di sana terus nyatakan tujuan untuk membuka akaun. Staff Maybank tu terus minta IC dan tolong isikan form. Tak banyak kerja aku. Cuma turunkan tandatangan sahaja. 
Urusan buka akaun cuma mengambil masa 15-20 minit sahaja. Cepatkan. Terus dapat debit kad Maybank dan boleh aktifkan akaun bila kita masukkan duit serendah RM10. Sangat mudah dan pantas. 
Kiosk Maybank tu pun buka sampai pukul 10 malam. Kalau tak sempat berurusan di bank siang hari boleh ke kiosknya sahaja. Patutnya semua bank pun boleh buat camni agar memudahkan urusan pelanggannya. 
Cukup puas hati dengan layanan staff Maybank tu. Macam ni lah kita mahu kan. :)




Comments

  1. senang kan mia guna pak rimau ni..caw ada di mana-mana..sya guna pak rimau ni sudah sangat lama..suda bepuluh tahun..memang best!!!! ^_^

    ReplyDelete
  2. sy sejak bujang smp skang memg guna maybank

    ReplyDelete
  3. sy sejak bujang smp skang memg guna maybank

    ReplyDelete
  4. salam mia..saya tag awak..^_^
    http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2014/09/liebster-award-tagged-by-farrah-mf.html

    ReplyDelete
  5. mybank memang mudah..akak pun dulu buka akaun bank lain..tapi tak syok terus tukar mybank.semua urusan jadi mudah.

    ReplyDelete
  6. laju dan pantas service Maybank Mia.. senang mo berurusan. . tapi Maybank di LD ni selalu sesak..kawasan kecil..huhu.. klu Maybank Tawau mmg puas hati jg...

    ReplyDelete
  7. bank tok rimau yg selalu menjadi kesayangan time gaji..hehe

    ReplyDelete
  8. Maybank memang mudah... Hari tu kad kredit saya dah expired... Call Maybank kat M'sia... Tanya boleh tak pos ke UK? Mereka kata boleh... Tak lama (dlm seminggu), kad terus sampai.... Pantas dan efisyen sungguh!
    Yang bank HSBC saya tu, sampai ke hari tak settle pun lagi masalah.... huhuhu

    ReplyDelete
  9. assalam ..

    selamat berkenalan.

    jom ke blog saya. kisah saya dalam menurunkan berat dan mengekalknya sebagai suri rumah yang bekerja.thanks

    ReplyDelete
  10. saya pun suka Maybank..convenient.

    ReplyDelete
  11. Yelah senang masuk gaji dalam bank yg banyak ATM...senang nak keluar duit hehe....Tapi company awak tak kisah ke Mia....kadang tu company kan dah ada bank dia sendiri

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang