Skip to main content

Musim buah ke

Assalamualaikum
 
Sekarang ni musim buah ye ?? banyak gerai-gerai buah kat tepi jalan aku nampak semasa dalam perjalanan balik ke KK hari tu. Aku pun ambik kesempatan lah singgah kat gerai buah tu cuci mata sambil beli mana yang berkenan.
 
 
Buah Tarap......feveret orang Sabah.
 

Buah Rambutan. Cantik dorang gantung camni. Menarik tu yang ambik gambar.
 

Ni semua orang pun tahu.....raja buah gitu.
 
 
Buah masam-masam manis......Buah Beluno orang Sabah panggil....di semenanjung namanya Buah Binjai adik beradik si Buah Kemang.
 

Yang ni takda jual kat gerai tu sebenarnya. Ni kami singgah beraya kat rumah kawan hubby dan dorang tunjukkan buah ni. Dorang kata boleh makan. Caranya direbus dan makan biji yang ada dalam buah ni. Kata dorang rasa dia lemak-lemak manis. emmmm tak tahu apa dah nama buah ni, lupa dah dorang sebut hari tu.
 
 
 
 

Comments

  1. ya..musim buah sekarang nie kak mia..:)
    selamat hr raya ..:)

    ReplyDelete
  2. Buah tarap tu macam buah nangka atau memang org Sabah panggil nangka tarap? eh.. kakak ni tak tahulah Mia. Tapi kalau lain buah tarap ni isi dia macam mana?

    Buah yg last tu pun kakak tak pernah jumpa tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah tarap ni memang adik beradik dengan buah nangka, cempedak kak ... baunya klu masak mmg harum ...isinya putih sebiji2 kecil rasa masam2 manis .... :)

      Delete
  3. 1st time tgk buah tarap tu..

    salam aidilfitri
    maaf zahir n batin dari lya ;-)

    ReplyDelete
  4. Yang paling last tu mmg tak pernah nampak seumur hidup Mia...apa ke benda namanya tu yek....Hish kalau nak kena masak baru nak makan nampaknya mmg tak akan makan seumur hidup tu Mia hehe

    ReplyDelete
  5. Aku tau buah tarap tu dari majalah gila gila masa kecik2 dulu.hahahaha.Walaupun digambarkan dlm bentuk komik...terasa sgt nak makan...tak ingat sapa kartunisnya tapi dia byk lukis pasal makanan Sabah

    ReplyDelete
  6. memang sekarang ni musim buah..banyak betul buah dijual sana- sini..puas makan buah..hihi

    ReplyDelete
  7. skrg mmg musim buah .. d kg datang beraya pn kna kc hidang buah jg .. knyang mkn buah .. hihi ... buah yg last tu kalau kmi, panggil buah pengelaban .. jarang jmpa tp sedap ,lbh kurng mcm avokado .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo ya .....baru ingat. Buah pengelaban tu orang tua bilang ....hehe aku baru 1st time nmpk dan tau buah ni bah ...hehe

      Delete
  8. Lepas puasa ada musim buah memang serok juga. :-)

    ReplyDelete
  9. Buah tarap & buah yg last sekali tu, pertama kali saya tgk :)

    ReplyDelete
  10. buah tarap sekali tgk nak seakan2 buah cempedak, buah last sekali tu first time tgk dan cara mkn dia pun agak rumit...

    ReplyDelete
  11. tarap tatap tagap. bwahahaha. banyak jugak buah pelik2 kat sana tu kan.

    ReplyDelete
  12. buah yang last tu memang rare..klik iklan b.liv for sis..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc