Skip to main content

Lain tempat, lain seleranya

Assalamualaikum

Lain orang lain seleranya gitu. Kadang2 tu memang ikut tempat kelahiran seseorang tu. Apa yang biasa dimakan sejak kecil lagi. 

Macam hari tu bila aku postkan tentang acar timun santan tu, tak sangka ramai yang tak tahu acar jenis ni terutamanya rakan-rakan dari semenanjung. Tapi bagi aku ni sebenarnya makanan yang biasa kami makan. Acar jenis ni kalau di tempat aku merupakan salah satu hidangan semasa kenduri kendara selain daripada acar timun berempah tu. 


Ku tepekkan lagi acar timun itu.
 

Salah satu lagi makanan popular yang ada di Sabah. Jeruk bambangan.

Bagi aku kalau tak ada jeruk bambangan, tak terbuka selera untuk makan nasi. Jeruk ni kiranya sama dengan mangga yang dibuat kerabu untuk dimakan bersama nasi panas disamping lauk yang lain. Emmm sangat membangkit selera sehinggakan pabila aku menaip ni pun dah kecur air liur. 
Sejak seminggu dua ni, aku dan hubby bagaikan mengidam jeruk bambangan sehinggakan hari ini, sudah masuk 5 mangkuk (semangkuk kecik harga RM5.00, nak buat sendiri tak berapa nak pandai) jeruk bambangan kami makan. Hehe makan tengahari dan malam wajib ada jeruk bambangan. :P
 
 
Walaupun selera aku selera orang Sabah, tapi tak semestinya makanan dari tempat lain aku tak makan. 
Sebelum ni aku pernah teringin nak makan gulai tempoyak ikan patin sebab selalu tengok kat tv tu. Di Sabah jarang orang makan tempoyak. 
Dan buat pertama kalinya aku makan gulai ni semasa singgah di kawasan RNR (aku kurang pasti di mana sebab dah malam) sewaktu dalam perjalanan ke Terengganu pada tahun 2006. Dah lama sebenarnya. Tapi aku boleh ingat rasanya. Memula makan tu ganjil juga rasanya. Cam rasa masak lemak tapi ada aroma lain yang datang daripada tempoyak tu. Suap dua tiga kali, emmm sedap juga.
Dan selepas tu tiap kali berkesempatan pergi ke KL aku cari juga gulai ni tapi kadang2 tu ada juga rasanya yang tak sedap. Mungkin orang tu kurang mahir memasaknya.

Lepas ni nak try makanan yang lain pulak. Nak cuba makan budu, nak tahu cammana rasanya, adakah sehebat belacan. Emmmm budu dan cencaluk ?? mana yang lebih sedap ??


Comments

  1. Budu sedap, cencalok blom pernah try lg..

    ReplyDelete
  2. Setuju kata Mia tu. Kita makan biasa disebabkan makanan itu yg dah sinonim dgn kehidupan harian kita. Tapi macam kakak ni walau duduk semenanjung kakak hanya tahu makan sambal belacan. Tempoyak, budu, cencaluk kakak belum pandai walau kadang teringin nak cuba tapi macam tak termakan juga...

    ReplyDelete
  3. Mia... secara jujur, aku balun jer budu & cencaluk tp x tau nak beza... makan jer pandai he3...

    ReplyDelete
  4. Memang sedaplah akak. Nampak pun dah membuka selera.

    ReplyDelete
  5. Jeruk tuhau bah! muahahaha I rindu la jugak makanan kat sabah, expecially kepak ayam, kat kl tak sama.

    ReplyDelete
  6. Acar timun santan tu Mia, aku pun mcm belum pernah makan bah.. hahaha..jarang ada di Tawau & LD.. kalau jeruk bambangan tu selalu lah juga merasa... hehe

    ReplyDelete
  7. Jeruk bambangan....mmg lagilah tak pernah makan....sedap yeh.....Yelah benda yg biasa kita makan dari kecik....mestilah lazat

    ReplyDelete
  8. acar tu nampak menyelerakan sangat

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc