Skip to main content

Lain tempat, lain seleranya

Assalamualaikum

Lain orang lain seleranya gitu. Kadang2 tu memang ikut tempat kelahiran seseorang tu. Apa yang biasa dimakan sejak kecil lagi. 

Macam hari tu bila aku postkan tentang acar timun santan tu, tak sangka ramai yang tak tahu acar jenis ni terutamanya rakan-rakan dari semenanjung. Tapi bagi aku ni sebenarnya makanan yang biasa kami makan. Acar jenis ni kalau di tempat aku merupakan salah satu hidangan semasa kenduri kendara selain daripada acar timun berempah tu. 


Ku tepekkan lagi acar timun itu.
 

Salah satu lagi makanan popular yang ada di Sabah. Jeruk bambangan.

Bagi aku kalau tak ada jeruk bambangan, tak terbuka selera untuk makan nasi. Jeruk ni kiranya sama dengan mangga yang dibuat kerabu untuk dimakan bersama nasi panas disamping lauk yang lain. Emmm sangat membangkit selera sehinggakan pabila aku menaip ni pun dah kecur air liur. 
Sejak seminggu dua ni, aku dan hubby bagaikan mengidam jeruk bambangan sehinggakan hari ini, sudah masuk 5 mangkuk (semangkuk kecik harga RM5.00, nak buat sendiri tak berapa nak pandai) jeruk bambangan kami makan. Hehe makan tengahari dan malam wajib ada jeruk bambangan. :P
 
 
Walaupun selera aku selera orang Sabah, tapi tak semestinya makanan dari tempat lain aku tak makan. 
Sebelum ni aku pernah teringin nak makan gulai tempoyak ikan patin sebab selalu tengok kat tv tu. Di Sabah jarang orang makan tempoyak. 
Dan buat pertama kalinya aku makan gulai ni semasa singgah di kawasan RNR (aku kurang pasti di mana sebab dah malam) sewaktu dalam perjalanan ke Terengganu pada tahun 2006. Dah lama sebenarnya. Tapi aku boleh ingat rasanya. Memula makan tu ganjil juga rasanya. Cam rasa masak lemak tapi ada aroma lain yang datang daripada tempoyak tu. Suap dua tiga kali, emmm sedap juga.
Dan selepas tu tiap kali berkesempatan pergi ke KL aku cari juga gulai ni tapi kadang2 tu ada juga rasanya yang tak sedap. Mungkin orang tu kurang mahir memasaknya.

Lepas ni nak try makanan yang lain pulak. Nak cuba makan budu, nak tahu cammana rasanya, adakah sehebat belacan. Emmmm budu dan cencaluk ?? mana yang lebih sedap ??


Comments

  1. Budu sedap, cencalok blom pernah try lg..

    ReplyDelete
  2. Setuju kata Mia tu. Kita makan biasa disebabkan makanan itu yg dah sinonim dgn kehidupan harian kita. Tapi macam kakak ni walau duduk semenanjung kakak hanya tahu makan sambal belacan. Tempoyak, budu, cencaluk kakak belum pandai walau kadang teringin nak cuba tapi macam tak termakan juga...

    ReplyDelete
  3. Mia... secara jujur, aku balun jer budu & cencaluk tp x tau nak beza... makan jer pandai he3...

    ReplyDelete
  4. Memang sedaplah akak. Nampak pun dah membuka selera.

    ReplyDelete
  5. Jeruk tuhau bah! muahahaha I rindu la jugak makanan kat sabah, expecially kepak ayam, kat kl tak sama.

    ReplyDelete
  6. Acar timun santan tu Mia, aku pun mcm belum pernah makan bah.. hahaha..jarang ada di Tawau & LD.. kalau jeruk bambangan tu selalu lah juga merasa... hehe

    ReplyDelete
  7. Jeruk bambangan....mmg lagilah tak pernah makan....sedap yeh.....Yelah benda yg biasa kita makan dari kecik....mestilah lazat

    ReplyDelete
  8. acar tu nampak menyelerakan sangat

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa