Skip to main content

Tahukah anda ??

Assalamualaikum

Sharing is caring gitu so kongsikan sedikit maklumat yang aku baca untuk manfaat bersama :)


  1. Tahukan anda walaupun bawang putih baik untuk kesihatan tetapi hukumnya makruh jika memakannya kerana menyebabkan mulut berbau.
  2. Apabila memakan daging (yang cam steak tu lah), jangan memotongnya dengan pisau di atas pinggan, seeloknya siatkan dengan jejari kerana rasanya lebih enak dan bahan enzim dalam jejari akan membantu menghadamkan daging ketika masuk ke dalam perut.
  3. Telur burung merpati, jika diberi makan kepada kanak-kanak akan membantu mereka bercakap lebih awal.
  4. Lelaki yang berjalan kurang daripada sebatu sehari mempunyai 71% risiko mendapat dementia sejenis penyakit mental berbanding lelaki yang berjalan sejauh dua batu sehari.
  5. Antara kandungan bahan kimia untuk membuat sebatang rokok juga digunakan untuk membuat bahan-bahan berikut -> cuka, pembuang pengilat kuku, agen pencuci, racun serangga, bateri, alkohol, ubat gegat, bahan api roket, pelarut industri dan paip plastik............emmmm 
  6. Jangan minum dengan gelojoh (sekali teguk untuk satu gelas) kerana ianya mendatangkan penyakit.
  7. Saiz perut bayi yang baru lahir hanya sebesar cawan telur. 
  8. Cirit birit berpunca daripada racun yang dihasilkan oleh beberapa jenis organisma seperti bakteria, parasit dan kulat.
  9. Wanita akan lebih kuat makan kira-kira 2 minggu sebelum datang haid. Ini kerana kandungan hormon progesteron pada masa ini meningkat dan secara tak langsung kadar metabolisme juga meningkat. Sebab tu sentiasa lapar. :)
  10. Tiga perkara mengelakkan penyakit lupa iaitu selalu bersugi (berus gigi), berpuasa sunat dan membaca Al-Quran.


Sumber : Buku Rahsia Minda Hebat



Comments

  1. Wah...macam2 rahsia yang baru SA tahu hari ni..thanks for sharing ye...

    ReplyDelete
  2. Tidak tahu Mia....inilah baru tahu hehe...
    Hish teruknya bahan buat rokok tu....mmg nak suruh org gol cepat tu gayanya...

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang berguna. cantik gambar baru yang akak adit kat atas ini. Saya baru perasan. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang