Skip to main content

Tahukah anda ??

Assalamualaikum

Sharing is caring gitu so kongsikan sedikit maklumat yang aku baca untuk manfaat bersama :)


  1. Tahukan anda walaupun bawang putih baik untuk kesihatan tetapi hukumnya makruh jika memakannya kerana menyebabkan mulut berbau.
  2. Apabila memakan daging (yang cam steak tu lah), jangan memotongnya dengan pisau di atas pinggan, seeloknya siatkan dengan jejari kerana rasanya lebih enak dan bahan enzim dalam jejari akan membantu menghadamkan daging ketika masuk ke dalam perut.
  3. Telur burung merpati, jika diberi makan kepada kanak-kanak akan membantu mereka bercakap lebih awal.
  4. Lelaki yang berjalan kurang daripada sebatu sehari mempunyai 71% risiko mendapat dementia sejenis penyakit mental berbanding lelaki yang berjalan sejauh dua batu sehari.
  5. Antara kandungan bahan kimia untuk membuat sebatang rokok juga digunakan untuk membuat bahan-bahan berikut -> cuka, pembuang pengilat kuku, agen pencuci, racun serangga, bateri, alkohol, ubat gegat, bahan api roket, pelarut industri dan paip plastik............emmmm 
  6. Jangan minum dengan gelojoh (sekali teguk untuk satu gelas) kerana ianya mendatangkan penyakit.
  7. Saiz perut bayi yang baru lahir hanya sebesar cawan telur. 
  8. Cirit birit berpunca daripada racun yang dihasilkan oleh beberapa jenis organisma seperti bakteria, parasit dan kulat.
  9. Wanita akan lebih kuat makan kira-kira 2 minggu sebelum datang haid. Ini kerana kandungan hormon progesteron pada masa ini meningkat dan secara tak langsung kadar metabolisme juga meningkat. Sebab tu sentiasa lapar. :)
  10. Tiga perkara mengelakkan penyakit lupa iaitu selalu bersugi (berus gigi), berpuasa sunat dan membaca Al-Quran.


Sumber : Buku Rahsia Minda Hebat



Comments

  1. Wah...macam2 rahsia yang baru SA tahu hari ni..thanks for sharing ye...

    ReplyDelete
  2. Tidak tahu Mia....inilah baru tahu hehe...
    Hish teruknya bahan buat rokok tu....mmg nak suruh org gol cepat tu gayanya...

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang berguna. cantik gambar baru yang akak adit kat atas ini. Saya baru perasan. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a