Skip to main content

Mangga Udang?

Assalamualaikum

Salam 7 ramadhan.....dah seminggu kita berpuasa kan. Nda sedar bah, orang Sabah bilang, pejam celik pejam celik, mo dekat sudah hari raya. Baju raya dah beli ke ??? hehe Aku......baju melayu Shumi dan Shamzi dah beli, hubby pula katanya nak recycle baju melayu tahun2 yang lepas. Masih baru lagi katanya, tak baik membazir. Aku mungkin beli, mungkin tidak sebab ada satu jubah yang masih elok dalam almari. Pakai sekali jak.....kalau malas mencari baju, mungkin tu lah yang aku pakai raya pertama nanti. Baju melayu Shumi dan Shamzi aku beli siap2 ikut kaler jubah dan baju melayu hubby.....:) Damia mungkin minggu depan baru mencari.....tunggu ehsan dari hubby yang dapat duit raya RM500 tu kihkihkih.....

Ok....stop cerita pasal baju raya.....tajuk lain, cerita lain.
Sebenarnya nak cerita pasal buah mangga. Hari tu hubby ada beli daripada kawannya (orang yang sama menjual mangga wani tu). Buah mangga ni besar, panjang. Ingatkan isi nya ok lah seperti rupanya...sekali kupas, hampeh! tak sedap. Patutlah tak wangi pun.


Nampak besar, panjang dan cantik kan

Orang sini panggil Mangga Udang. Tak tahu kenapa namanya begitu, nak cakap macam rupa udang, langsung tak ada pun. Mangga jenis ni memang tak sedap dimakan, rasa tawar jak. Tengoklah nanti aku try buat kerabu mangga, sedap ke tidak. Masih banyak baki buah tu, nak dibuang sayang pula, membazir, tak elok diikut perangai shaiiitooon. 
Kalau menjadi kerabu mangga aku tu, aku kongsikan di sini tapi kalau aku sunyi sepi jak tu, paham-pahamlah korang ye .... hehe



Comments

  1. Sedap plak aku tgok mangga tu MK, bagai terasa2 di tekak..tp sayangnya x boleh makan sebab batuk...kang makin melarat plak kan...baru nak ok ni...

    ReplyDelete
  2. Tak beli apa apa pun lagi Mia....entah dah katanya mood soping belum mari hehe...
    Tak pernah pulak dengar pasal mangga udang ni....Ada yehhh?
    Hehe....faham faham kalu tak de dlm entri tu maksudnya dlm tong sampahlah hehe

    ReplyDelete
  3. Bunda pun baru ni dengar mangga udang..

    ReplyDelete
  4. first time sy dnga nme mangga udang

    ReplyDelete
  5. Dah malas nak beli mangga. Selalu beli x rasa manis pun.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc