Skip to main content

Selipar Damia kena kebas

Assalamualaikum

Nak cerita tentang selipar si Damia ni.
Hari tu aku ada beli selipar (selipar ala selipar jepun tu) untuk Damia pakai ke taska.
Selipar biasa tapi comel sangat. Kaler pink ada gambar Dora the explorer tu.
Bila Damia pakai, aku pula yang gerigitan tengok.....cumil, jadi belikan lah untuk dia.

Tapi baru seminggu Damia pakai ke taska, hari jumaat tu, dah hilang.
Berabis ni babanya dan cikgu taskanya mencari tetapi tak jumpa juga. Cikgunya suspek mungkin ada
murid yang bawa balik ke rumah.
Heran aku tau, selipar Damia tu kecik jak....semua kat taska tu budak umur 5 dan 6 tahun....huhu
Damia seorang saja yang umur 2 tahun lebih. Jadi korang bayangkan sendiri saiz kaki Damia....kecik jak.
Kata cikgunya nanti dia dorang tanya budak2 yang lain.

Kalau mak budak tu bertanggungjawab mungkin dia akan balikkan kembali selipar yang bukan kepunyaan anaknya tu ke taska...tapi yang aku geram kalau mak budak tu terus jadikan barang tu harta anaknya...huhu
Korang yang tinggalkan anak-anak kat taska pernah kan jadi camni.
Selalu juga cikgu tersalah masuk barang kat dalam beg budak-budak. Aku pernah juga jumpa baju budak lain dalam beg Damia, kadang-kadang botol susu. Tapi aku bukan jenis yang suka ambil barang orang lain dan aku rasa lain bila anak aku guna barang anak orang lain.
Aku cuci baju tu, dan bagi balik kat taska.
Dulu selalu jadi mangsa tuala Damia lah. Selalu hilang. Kadang-kadang tu lepas seminggu baru timbul balik, kadang-kadang hilang gitu saja.
Mustahil lah kan, mak-mak tak perasan yang ada barang-barang bukan kepunyaan anak mereka semasa kemaskan beg taska anak-anak mereka kan. huhu

Tadi hantar Damia ke taska, aku tanya cikgunya lagi. Jumpa ke tidak.
Katanya hari ni dorang tanyakan kat budak-budak.
Harap-harap jumpalah balik selipar comel Damia tu.
dan harap-harap mak kepada budak tu perasan ada selipar kecik yang tak muat saiz kaki anaknya terikut dalam beg taska anaknya tu kan.

Gambar selipar Damia tak sempat nak ambik. Baru seminggu pun Damia happy memakainya dah dikebas orang. huhu





Note : Pagi ni angin dan hujan kuat di KK. Hantar anak-anak pegi sekolah tadi habis basah baju. Sekarang ni ada lembab2 sikit lagi kat bahagian lengan.



Comments

  1. lor..kesiannya...selipar cantik kena curi..harap ada la yang kembalikan selipar tu..

    ReplyDelete
  2. moga ianya dihantar kembali..:)

    ReplyDelete
  3. Kesian Damia.. tak puas lagi memakai
    Betul penjaga kena prihatin terhadap apa yg anak bawa balik,

    ReplyDelete
  4. Kesian Damia...harap2 jumpa balik...kalau x mana kena beli lg satu kan?

    ReplyDelete
  5. ada y berkenan kat selipar tu la tu kot..

    ReplyDelete
  6. Alahaiii...siannya .Harap2 jumpa balik lah selipar damia tu.

    ReplyDelete
  7. gerigigtan.. hahahah

    tak best la kan ilang selipar macam tu, jelita pun kadang2 ada jugak dia tersalah pakai baju or terbawa balik stoking member dia (deme ni tertukar), tapi sama la I cuci bersih then hantar balik.so far takder la lagi barangan yang hilang. harap damia dapat balik selipar dia tu. tapi mmg tak logik la kalau mak tak perasan barangan bukan kepunyaan mereka.

    ReplyDelete
  8. adoiiii....sian damia selipar kne kebas

    ReplyDelete
  9. Lor kesiannya. Lain kali tulis la nama. Mia. Nanti bagi akk alamat ye.

    ReplyDelete
  10. salam ramadhan cik kak di KK tu bahh.,
    alaa siannyer damiaa tuu., xper bersangka baik je mak, mukin kawan damia tu nak pinjam selipar nak bergambar jee esok lusa pulangkanla tuu., UHuuuu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang