Skip to main content

Maaf..saya bukan hendak bersaing

Assalamualaikum
 
 
Photo
Sumber : Facebook
 
 
 
Maaf aku bukan hendak bersaing....biarlah semua dapat apa yang mereka inginkan...gitu. Memang tidak dinafikan kita hidup dalam persaingan...bersaing untuk berjaya, bersaing dalam pelajaran, bersaing meningkatkan ilmu agama.....
 
Yang membezakan ialah tujuan persaingan itu. Niat bersaing untuk berjaya memang itu kita hendak sebenarnya.
 
Tetapi ada sesetengah golongan yang bersaing semata-mata untuk memperlihatkan orang disekelilingnya bahawa dia lah yang lebih pandai, dialah yang lebih bijak, dialah yang lebih tahu, dialah yang ada segala-galanya.......emmmmm memang sangat jauh terpesong dari niat sebenar persaingan itu. Orang Sabah bilang nda mo ketindihan aka mesti dia yang selalu di atas, mesti dia yang selalu mendapat pujian, orang lain tidak boleh.
 
Tak salah bersaing sebenarnya tapi itulah....biarlah ianya menjadi suatu persaingan yang sihat. Jangan bila dah berjaya dalam persaingan terus riak dan bangga diri. Yang kalah dalam persaingan, jangan pula putus asa, cuba lagi (^_^)
 
 
 
Note : Pandangan berdasarkan pengalaman aku sendiri.....tidak berniat untuk menyinggung sesiapa, hanya untuk peringatan bersama :)
 
 
 

Comments

  1. peringatan terbaik untuk kawan2 yang lain...

    ReplyDelete
  2. terima kasih peringatan yang baik

    ReplyDelete
  3. Ya betul tu kak mia...
    Ada sesetengah orang tu sanggup buat apa saja yg penting dia sentiasa di atas...sanggup buat apa saja smpai mnjatuhkan maruah pun ada...alahaiiiii...dunia..dunia

    ReplyDelete
  4. saya pun tak berminat...tak dapat ape pun..

    ReplyDelete
  5. Itulah Mia kalau bersiang utk +ve memang baik tapi kalau sebaliknya baiklah cepat sedarkan diri sebab ada kala sebagai manusia yg lemah terlupa..

    ReplyDelete
  6. kalau dalam islam persaingan yg digalakkan adalah tuk mempercantikan amal..kalau bersaing tuk kepentingan diri tuh mmg boleh blah lah kan..

    ReplyDelete
  7. ye betul tu biarlah persaingan sihat..

    ReplyDelete
  8. Persaingan... biarlah sihat... thanks atas peringatan ni...

    ReplyDelete
  9. bersaing untuk kebaikan perlu :D janji dengan cara yang sihat..
    yang tak sihat tuh yang menyakitkan..

    ReplyDelete
  10. Yelah Mia...takut orang salah anggapkan..... Jauh disudut hati kita ni sikit pun bukan untuk bersaingkan....Alangkah bahagianya kalau bersama sama menggapai kejayaan kalupun kita tak berjaya mcm mereka moga jangan ada hasad dengki dengan kejayaan orang...

    ReplyDelete
  11. Bersaing untuk kebaikan tak apa. Jika nak cari musuh baik tak payah kan akak.

    ReplyDelete
  12. memg ada sesetgh org yg suka nak bersaing ni. kdg annoying jgk org mcm ni. huu

    ReplyDelete
  13. xpa2..releks2...buat biasa2 ja beb...heehee ;-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang