Skip to main content

Maaf..saya bukan hendak bersaing

Assalamualaikum
 
 
Photo
Sumber : Facebook
 
 
 
Maaf aku bukan hendak bersaing....biarlah semua dapat apa yang mereka inginkan...gitu. Memang tidak dinafikan kita hidup dalam persaingan...bersaing untuk berjaya, bersaing dalam pelajaran, bersaing meningkatkan ilmu agama.....
 
Yang membezakan ialah tujuan persaingan itu. Niat bersaing untuk berjaya memang itu kita hendak sebenarnya.
 
Tetapi ada sesetengah golongan yang bersaing semata-mata untuk memperlihatkan orang disekelilingnya bahawa dia lah yang lebih pandai, dialah yang lebih bijak, dialah yang lebih tahu, dialah yang ada segala-galanya.......emmmmm memang sangat jauh terpesong dari niat sebenar persaingan itu. Orang Sabah bilang nda mo ketindihan aka mesti dia yang selalu di atas, mesti dia yang selalu mendapat pujian, orang lain tidak boleh.
 
Tak salah bersaing sebenarnya tapi itulah....biarlah ianya menjadi suatu persaingan yang sihat. Jangan bila dah berjaya dalam persaingan terus riak dan bangga diri. Yang kalah dalam persaingan, jangan pula putus asa, cuba lagi (^_^)
 
 
 
Note : Pandangan berdasarkan pengalaman aku sendiri.....tidak berniat untuk menyinggung sesiapa, hanya untuk peringatan bersama :)
 
 
 

Comments

  1. peringatan terbaik untuk kawan2 yang lain...

    ReplyDelete
  2. terima kasih peringatan yang baik

    ReplyDelete
  3. Ya betul tu kak mia...
    Ada sesetengah orang tu sanggup buat apa saja yg penting dia sentiasa di atas...sanggup buat apa saja smpai mnjatuhkan maruah pun ada...alahaiiiii...dunia..dunia

    ReplyDelete
  4. saya pun tak berminat...tak dapat ape pun..

    ReplyDelete
  5. Itulah Mia kalau bersiang utk +ve memang baik tapi kalau sebaliknya baiklah cepat sedarkan diri sebab ada kala sebagai manusia yg lemah terlupa..

    ReplyDelete
  6. kalau dalam islam persaingan yg digalakkan adalah tuk mempercantikan amal..kalau bersaing tuk kepentingan diri tuh mmg boleh blah lah kan..

    ReplyDelete
  7. ye betul tu biarlah persaingan sihat..

    ReplyDelete
  8. Persaingan... biarlah sihat... thanks atas peringatan ni...

    ReplyDelete
  9. bersaing untuk kebaikan perlu :D janji dengan cara yang sihat..
    yang tak sihat tuh yang menyakitkan..

    ReplyDelete
  10. Yelah Mia...takut orang salah anggapkan..... Jauh disudut hati kita ni sikit pun bukan untuk bersaingkan....Alangkah bahagianya kalau bersama sama menggapai kejayaan kalupun kita tak berjaya mcm mereka moga jangan ada hasad dengki dengan kejayaan orang...

    ReplyDelete
  11. Bersaing untuk kebaikan tak apa. Jika nak cari musuh baik tak payah kan akak.

    ReplyDelete
  12. memg ada sesetgh org yg suka nak bersaing ni. kdg annoying jgk org mcm ni. huu

    ReplyDelete
  13. xpa2..releks2...buat biasa2 ja beb...heehee ;-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a