Skip to main content

Kari ayam istimewa di hujung minggu

Assalamualaikum

Aku hujung-hujung minggu baru ada masa nak 'berperang' di dapur. Walaupun kadang2 tu memang minta simpati ajak hubby makan kat luar hehe (^_~)

Hari jumaat tu ntah angin apa hubby aku beli ayam sepeket yang 2kg tu. Kalau korang nak tahu, selama ni hubby teramat jarang beli barang basah yakni ayam-ayaman dan ikan-ikanan tu semua. Tu memang keja aku dari dulu :)
Tanya dia nak masak apa ayam tu, katanya nak makan kari. Jemu makan kari kat luar jak. Sian hubby aku ngidam kari rupanya. Aku pula punyalah jarang masak kari kat rumah, asyik-asyik kalau beli ayam, masak kicap, sup, goreng...sekali sekala kata hubby tukar selera dalam bahasa lain hubby dah jemu katanya hehe

So hari ahad tu, mulalah aku jadi ala ala master chef kat dapur tu. Potong-potong ayam, kupas-kupas bawang, kentang, blend semua, bancuh kari, hehe dalam sejam gitu terhasillah Kari Ayam Special dari aku untuk Hubby yang mengidam itu.



Tada......korang abaikan dua batang kayu balak tu, malas nak belah-belah. Campak jak kat dalam kuali. Yang penting ada rasa. Tongkeng @ buntut ayam yang tersesat tu khas untuk hubby hehe. Hubby cakap sedap. Shumi yang memang gila kari tu pun cakap sedap. hehe terharu aku tau, jarang2 masak kari, tengok Hubby dan anak-anak makan bertambah nasi (^_^)

Nak resepi....?? ala korang mesti terror lagi masak kari dari aku. Yang aku punya ni simple jak. Yang ni kari ala ala india sebab tak guna santan. 

Bahan-Bahan :-
Ayam (3 bahagian peha ayam tu, sukuan depan ke apa tu)
Serbuk Kari (aku guna kari Baba's)
Rempah Ratus (cengkih, kayu manis, bunga lawang dsb)
Halia, Bawang Merah, Bawang Putih (diblend)
1 biji Bawang Besar dihiris halus
4 biji Tomato dibelah 4
Ubi Kentang
Daun Kari
Garam
Serbuk Perasa
Minyak Masak

Cara-Cara Masak :-
Panaskan minyak. Tumis rempah ratus, bawang besar dan tomato sampai layu. Lepas tu masukkan bahan2 yang diblend dan daun kari. Kemudian masukkan ayam dan air. Masak lebih kurang 10 minit. Lepas tu masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air panas dan juga ubi kentang. Biarkan mendidih sekejap, kemudian masukkan garam dan serbuk perasa. Biarkan hingga ayam masak dan ubi kentang menjadi empuk. Siap dihidangkan. :D




Comments

  1. Sedapnya...dah lama jugak tak buat kari ayam...teringin plak..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu,kalau jarang2 makan kari ni, sekali suap pasti nak lagi hehe

      Delete
  2. Kari ayam yg sedap..gaul dgn nssik..psstu buh kicap..mmg sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak nak lagi nasi baru keluar periuk...panas2 hehe

      Delete
  3. sekali sekala masak kari ayam..memang sedap..

    ReplyDelete
  4. Masak kari ni kalau tak habis makan esoknya boleh lawan dgn roti canai Mia. Kakak suka makan cecah dgn roti juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak....yang ni memang tak abis makan, sambung esok pagi cicah dengan roti pulak :)

      Delete
  5. sedapnya..makan ngn lempeng ke..roti canai ke..terbaik!1

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Saja kasi tempek gambar besar2 supaya korang tergoda...hehehe

      Delete
  7. pandainya ko masak kari mia wpun tak guna santan nampak pekat dan sedap gitu..aku pun nak kena belajar dgn resepi ko nie...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak adalah Ummu...biasa2 jak tu, percubaan menjadi agaknya. :)

      Delete
  8. Replies
    1. terbaeekkk...dah selamat pun dicicah semalam hehe

      Delete
  9. Fuh nampak sedap ni.....terus lapar tengok ni....belum lg makan tghhari...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... cepat gi kedai mamak order kari semangkuk satu !

      Delete
  10. Makan kari ayam yg xde saatan lg sedap kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kari yg ada santan selalunya cepat muak ...

      Delete
  11. assalamualaikum mia...mama pun kalau masak kari mmg x letak santan juga sbb hubby x suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah mama.... berlemak sangat klu letak santan :)
      Tp tu lah lain org lain citarasanya kan

      Delete
  12. Tak de santan pun nampak pekat Mia....sure bertambahlah hubby makan ni....
    Alah dia nak rasa tangan isteri dia pulaklahkan... jemu agaknya asyik ayam kicap je hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang