Skip to main content

Krem Kuku Kaki Ku

Assalamualaikum

Tajuk post bukan main lagi ..... hehe saja aku nak suruh korang sebut laju laju....buat senaman mulut petang-petang ni .... sila sebut laju laju ye .... Krem Kuku Kaki Ku Krem Kuku Kaki Ku 

Dah abis senam kan...actually bukan itu yang aku nak cerita....alkisahnya semalam balik kerja jam 5.15 petang tu, memula tu aku drive smooth saja....tak ada tanda2 nak jammed. Tapi lepas satu traffic light ni, nampak dari jauh keta gerak perlahan jak. Aku ingat jammed yang normal jak (jammed tapi keta gerak juga). Tapi dalam 10 minit gitu, keta depan tak juga gerak2. Aku dah start risau sebab nak ambik Shumi kat sekolah lagi. Tengok jam dekat jam 6.00 petang dah. Sepatutnya aku dah nak sampai kat sekolah Shumi. Ni aku masih jauh lagi nak gerak ni. 

Tak boleh jadi ni, kol hubby. Ambik Shumi kat sekolah. Kalau tunggu aku alamat bermalamlah Shumi kat pondok pengawal tu sorang2. huhu Tak lama lepas kol hubby, hujan turun, lebat mencurah2 gitu. Aku dah lah rabun malam, pakai spek pun tak ada gunanya sebab silau jak nampak oleh air hujan tu. Keta pula punyalah lambat gerak cam kura-kura. Asyik2 tekan brek minyak, brek minyak, brek minyak. Kaki dah krem sebab tekan banyak kali 2 benda tu. Nasib baik keta auto, kalau manual, mau tercabut kaki hehe

Aku sampai kat area sekolah Shumi dekat jam 7.00 malam. Bayangkan kalau aku tak kol hubby suruh ambik Shumi, mau meraung Shumi sorang2 kat sekolah. huhu
Aku sampai kat rumah dekat jam 8.00 malam. Rasa nak patah pinggang aku duduk lama dalam keta. Kaki pun dah rasa kebas. Perut pun rasa krem jak sebab 'bendera merah' sedang berkibar masa ni. 
Kalau hari-hari gini, mau pengsan aku dalam keta sorang2. Minggu ni rasanya hari-hari terpaksa meredah jammed sebab petang mesti hujan lebat.



Note : Hari ni tak payah meredah jammed sebab ambik EL. Damia belum berapa sembuh dari demam. Demam dari hari ahad tu. Ni gara2 berendam dalam kolam lah...huhu


Extra Note : Nak senaman mulut lagi....sebut laju laju Ular Lari Lurus Ular Lari Lurus Ular Lari Lurus konpem lepas ni percakapan aka pertuturan korang akan lebih jelas lagi kihkihkih




Comments

  1. Cream dalam Bahasa Inggris, BAHASA melayu KRIM kan?. Krem tu maksudnya kaki kejang kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a krem maksudnya kejang lah... ayat dlm post ni mmg guna bahasa pasar sikit..... :)

      Delete
  2. Dah biasa redah jalan yg sesak. Dengan keta auto lagi tu. Memang stress.

    Smoga damia cepat sembuh.

    ReplyDelete
  3. kuku mana boleh krem!!!! hahahaha

    so punca jem teruk tu, hanya sebab hujan lebat? bukan sebab accident ke..apa ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tajuk tak ada kaitan dengan entri doc ... saja nak bagi sedap bunyi nya ...kihkihkih

      Delete
  4. Adooooiiii terus krem mulut saya sebut...hahaha

    ReplyDelete
  5. Semalam bunda dalam bas ekspres dari Taiping ke KL pun sepanjang jalan hujan jer...
    Aircon plk sejuk sangat....memang bunda tak selesa betul...diluar hujan lebat...gelap...risau pun ada perjalanan bas dalam hujan2 begini...
    Akhirnya bunda sampai juga Puduraya dengan selamatnya...
    Alhamdulillah..

    ku kikis kikis kuku kaki ku....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah selamat sampai....saya fobia kalau naik bas pastu malam hujan lebat bunda....

      Tambah lagi bunda -- ku kikis kikis kuku kaki kiri ku :D

      Delete
  6. huhuhu ingatkan apa tadi.....anyway alang2 singgah sini, jemputla ke blog kita pula http://embunpena.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Krem jugak kaki kita yg baca entry ni. Nice entry kak :D salam kenal jga :)

    jemput singgah kalau sudi :)

    http://santanmanis.blogspot.com/2014/05/perghh-terbaik-karipap-telur-ah-wani.html

    ReplyDelete
  8. Baru rasa pelik bila dengar kuku kaki krem…. ekeke, tu utk senaman mulut rupanya :)
    Mmg penat kalau terperangkap dalam jammed…
    Kesian Damia, moga dia cepat sembuh...

    ReplyDelete
  9. wak nak sebut terbelit2 gak lidahh., iHHkks

    ReplyDelete
  10. haha..lain yg dtulis lain yg dsebut..:)

    ReplyDelete
  11. haha...tak molah kamek buat senaman lidah..... nanti stree kamek hehe.....tetiba? hehe
    Gitulah ibu yg bekerjaya... balik kerja, ambik anak, menempuh jammed pas tu jammed kat dapur rumah pulakkkk besar ganjarannya tu Mia...
    Kat sini pun selalu gak hujan ptg!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang