Skip to main content

Nasib baik tak kena telan?

Assalamualaikum

Semalam siap dah urusan yang aku nak buat.
Bukannya urusan besar pun, nak ambik Kad Kereta Alputih tu, dah masuk setahun umurnya, 13 Mac nak kena belikan hadiah harijadi si Alputih kat JPJ tu..hehe
Nanti aku nak buat entry review tentang Alputih tu, tapi ada yang baca ke (^_~)

Lepas tu, terus korek gaji sebab nak bayar segala hutang piutang yang ada.
Lepas bank ini, pegi ke bank itu pulak...
Sampai ke bank itu, berbarislah aku dalam barisan panjang.
Ada 2 barisan sebab hanya 2 CDM je yang boleh guna.
Tunggu dengan penuh kesabaran, tempat tu sangat panas sebab rasanya air-con kat machine semua tu, bank tu off kan. Berpeluh2 aku tengok orang yang berbaris kat situ, termasuk aku le tu.
Bank tu pun satu, kot ye pun nak jimat letrik, takkan off kan air-con tempat di mana orang ramai selalu masuk untuk gunakan perkhidmatan mereka. Sangat-sangat tidak selesa langsung. huhu

Tengah sabar menunggu tu, tetiba dengar suara orang bercakap agak kuat, abislah duit aku kena telan
Rupa-rupanya lepas orang tu masukkan duit kat CDM, tetiba CDM tu off, tergendala perkhidmatan.
Sian lelaki tu, dah  lah berpeluh2 menunggu giliran, tiba giliran dia pula CDM tu buat hal, duit pulak dah dimasukkan. Nasib baik masa tu staff bank tu masih ada yang belum balik. Lelaki tu terus buat aduan. Staff bank tu kata, boleh dapat balik duit, kena isi borang dan tunggu seminggu baru duit dikembalikan.
Seminggu baru dikembalikan! kalau orang nak guna duit tu camna. Katakan orang nak guna duit atas sebab2 kecemasan, tak ke menyusahkan orang namanya tu....

Dah puas menunggu, tiba giliran aku pulak...
Takut juga CDM yang tinggal satu tu, tergendala juga. Habis aku. Nak bayar hutang, due datenya sebelum 1hb, dah lah bulan ni sikit je harinya, esok dah masuk 1 Mac...
Siap doa2 lagi tu, baca bismillah masa masukkan duit.
Alhamdulillah, urusan berjaya. Nasib baik duit aku tak kena telan. Payah pulak nak tunggu sampai seminggu.



Note : Tapi kan hari tu duit en.hubby dah kena telan....cucuk ATM, nak ambik duit, duit tak keluar2, resit pun sama tak keluar. Semak baki, dah kena potong. Sama kes cam si Izwa hari tu. Bank yang sama pulak tu. Hubby malas nak report kat bank, katanya halalkan je lah. Bukan rezeki kami agaknya..huhu
Nasib baik seratus, kalau seribu, tak pasal2 aku yang mengamuk kat bank tu pulak....penat2 kita cari duit, senang2 je dorang nak telan....hehe aku pulak yang emosi








Comments

  1. Nsb nda kna telan kn Mia...
    kesian jg kn..bpeluh2 mnggu skali dtelan
    .alahai smggu tu lama jg tu Mia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bah berpeluh2 menunggu, sekali kena telan tu duit....huhu

      Delete
  2. Walau seratus ke sepuluh ringgit patut minta en Dzul buat repot juga Mia. Selain itu macam abang bulan Nov. 2013 lepas lagilah kena telan 2K (sebab bank itu maximum boleh keluar 2K) tapi bukan seminggu tunggu Mia sebulan! Sampai abang kata perlu nak repot polis ke? Selepas itu baru esoknya dpt pulak. Hairan kan... apalah nak jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kak..dah suruh dia buat report, tapi hubby cakap tak payahlah sebab dia kata camna nak bagitahu bank tu, resit pun tak ada keluar, masa tu pula bukan hari bekerja.....huhu dah bukan rezeki kami agaknya kak...

      Delete
  3. saya punya duit pernah kn telan. bukan hari bekerja. tempoh diorg pulang kan 3 hari bekerja. rasa terseksa tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah terseksa kan.....nak2 lagi kalau jumlah yang tertelan tu banyak dan kita pula urgent nak guna.....huhu

      Delete
  4. Kak ina paling sakit hati kalau dah beratur panjang pastu bila dah turn kita tetiba offline...huaaaaa nanges...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setakat nanges kak, nak mengamuk pun ada.......huhu

      Delete
  5. Assalamu'alaikum Mia,
    Selamat berkenalan. Terima kasih ye kerana sudi singgah dan follow blog Fiza.

    Suami Fiza pun pernah kena telan duit kat bank jugak. Pun sama lepas report kena tunggu seminggu baru boleh claim. Punyalah lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 juga sebab sudi berkunjung di sini.....:D

      Rata2 semua pun ada pengalaman duit tertelan ni kat Atm ni kan....

      Delete
  6. tu la bila teknologi canggih tapi tak diertai dengan human touch, payah jugak. Adik saya pun pernha kena cucuk duit, tapi tak kuar2, terus call bank inform and dorang bank in balik. Tu la kenapa ur hubby tak call jer terus, ala nak sedekah apa bank dah kaya raya, 100 still duit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nda pa lah Nas.....hubby dah cakap malas nak report sebab kena hari minggu kan....bukan rezeki dia bilang, malas pula aku paksa2 dia urus tu semua....

      Kalau aku yang kena memang konpem abis2an aku ambil tindakan sampai duit aku dapat balik...hehe

      Delete
  7. takutnya kalau jadi cmtu, rm100 pun duit gak kak, boleh beli baju baru tu ! kalau CN mmg report gak, tu hak kita kan? dah le susah payah keje cari duit, last2 kena telan ngn atm mesin, angin gak ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby dah baik hati halalkan, apa nak dibuat......hehe.

      Delete
  8. Memang tensen lah Mia klu kes begini jadi.. dibuatnya kita betul2 mo guna duit time tu ndak kah naya tu.. menyusahkan & terpaksa melalui mcm2 prosedur plak utk dapat balik duit kita..isk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Atiey...klu orang yg tertelan duit mo guna duit utk hal yg sangat penting, pastu itu aja duit yang dia ada...bukankah menyusahkan orang...huhu

      Delete
  9. knpa nda buat report jak kak mia...100 pun duit bah tu.banyak tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a