Nasib baik tak kena telan? - Mia Kassim

Latest

BANNER 728X90

Saturday, March 1, 2014

Nasib baik tak kena telan?

Assalamualaikum

Semalam siap dah urusan yang aku nak buat.
Bukannya urusan besar pun, nak ambik Kad Kereta Alputih tu, dah masuk setahun umurnya, 13 Mac nak kena belikan hadiah harijadi si Alputih kat JPJ tu..hehe
Nanti aku nak buat entry review tentang Alputih tu, tapi ada yang baca ke (^_~)

Lepas tu, terus korek gaji sebab nak bayar segala hutang piutang yang ada.
Lepas bank ini, pegi ke bank itu pulak...
Sampai ke bank itu, berbarislah aku dalam barisan panjang.
Ada 2 barisan sebab hanya 2 CDM je yang boleh guna.
Tunggu dengan penuh kesabaran, tempat tu sangat panas sebab rasanya air-con kat machine semua tu, bank tu off kan. Berpeluh2 aku tengok orang yang berbaris kat situ, termasuk aku le tu.
Bank tu pun satu, kot ye pun nak jimat letrik, takkan off kan air-con tempat di mana orang ramai selalu masuk untuk gunakan perkhidmatan mereka. Sangat-sangat tidak selesa langsung. huhu

Tengah sabar menunggu tu, tetiba dengar suara orang bercakap agak kuat, abislah duit aku kena telan
Rupa-rupanya lepas orang tu masukkan duit kat CDM, tetiba CDM tu off, tergendala perkhidmatan.
Sian lelaki tu, dah  lah berpeluh2 menunggu giliran, tiba giliran dia pula CDM tu buat hal, duit pulak dah dimasukkan. Nasib baik masa tu staff bank tu masih ada yang belum balik. Lelaki tu terus buat aduan. Staff bank tu kata, boleh dapat balik duit, kena isi borang dan tunggu seminggu baru duit dikembalikan.
Seminggu baru dikembalikan! kalau orang nak guna duit tu camna. Katakan orang nak guna duit atas sebab2 kecemasan, tak ke menyusahkan orang namanya tu....

Dah puas menunggu, tiba giliran aku pulak...
Takut juga CDM yang tinggal satu tu, tergendala juga. Habis aku. Nak bayar hutang, due datenya sebelum 1hb, dah lah bulan ni sikit je harinya, esok dah masuk 1 Mac...
Siap doa2 lagi tu, baca bismillah masa masukkan duit.
Alhamdulillah, urusan berjaya. Nasib baik duit aku tak kena telan. Payah pulak nak tunggu sampai seminggu.



Note : Tapi kan hari tu duit en.hubby dah kena telan....cucuk ATM, nak ambik duit, duit tak keluar2, resit pun sama tak keluar. Semak baki, dah kena potong. Sama kes cam si Izwa hari tu. Bank yang sama pulak tu. Hubby malas nak report kat bank, katanya halalkan je lah. Bukan rezeki kami agaknya..huhu
Nasib baik seratus, kalau seribu, tak pasal2 aku yang mengamuk kat bank tu pulak....penat2 kita cari duit, senang2 je dorang nak telan....hehe aku pulak yang emosi








17 comments:

  1. Nsb nda kna telan kn Mia...
    kesian jg kn..bpeluh2 mnggu skali dtelan
    .alahai smggu tu lama jg tu Mia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bah berpeluh2 menunggu, sekali kena telan tu duit....huhu

      Delete
  2. Walau seratus ke sepuluh ringgit patut minta en Dzul buat repot juga Mia. Selain itu macam abang bulan Nov. 2013 lepas lagilah kena telan 2K (sebab bank itu maximum boleh keluar 2K) tapi bukan seminggu tunggu Mia sebulan! Sampai abang kata perlu nak repot polis ke? Selepas itu baru esoknya dpt pulak. Hairan kan... apalah nak jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kak..dah suruh dia buat report, tapi hubby cakap tak payahlah sebab dia kata camna nak bagitahu bank tu, resit pun tak ada keluar, masa tu pula bukan hari bekerja.....huhu dah bukan rezeki kami agaknya kak...

      Delete
  3. saya punya duit pernah kn telan. bukan hari bekerja. tempoh diorg pulang kan 3 hari bekerja. rasa terseksa tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah terseksa kan.....nak2 lagi kalau jumlah yang tertelan tu banyak dan kita pula urgent nak guna.....huhu

      Delete
  4. Kak ina paling sakit hati kalau dah beratur panjang pastu bila dah turn kita tetiba offline...huaaaaa nanges...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setakat nanges kak, nak mengamuk pun ada.......huhu

      Delete
  5. Assalamu'alaikum Mia,
    Selamat berkenalan. Terima kasih ye kerana sudi singgah dan follow blog Fiza.

    Suami Fiza pun pernah kena telan duit kat bank jugak. Pun sama lepas report kena tunggu seminggu baru boleh claim. Punyalah lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 juga sebab sudi berkunjung di sini.....:D

      Rata2 semua pun ada pengalaman duit tertelan ni kat Atm ni kan....

      Delete
  6. tu la bila teknologi canggih tapi tak diertai dengan human touch, payah jugak. Adik saya pun pernha kena cucuk duit, tapi tak kuar2, terus call bank inform and dorang bank in balik. Tu la kenapa ur hubby tak call jer terus, ala nak sedekah apa bank dah kaya raya, 100 still duit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nda pa lah Nas.....hubby dah cakap malas nak report sebab kena hari minggu kan....bukan rezeki dia bilang, malas pula aku paksa2 dia urus tu semua....

      Kalau aku yang kena memang konpem abis2an aku ambil tindakan sampai duit aku dapat balik...hehe

      Delete
  7. takutnya kalau jadi cmtu, rm100 pun duit gak kak, boleh beli baju baru tu ! kalau CN mmg report gak, tu hak kita kan? dah le susah payah keje cari duit, last2 kena telan ngn atm mesin, angin gak ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby dah baik hati halalkan, apa nak dibuat......hehe.

      Delete
  8. Memang tensen lah Mia klu kes begini jadi.. dibuatnya kita betul2 mo guna duit time tu ndak kah naya tu.. menyusahkan & terpaksa melalui mcm2 prosedur plak utk dapat balik duit kita..isk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Atiey...klu orang yg tertelan duit mo guna duit utk hal yg sangat penting, pastu itu aja duit yang dia ada...bukankah menyusahkan orang...huhu

      Delete
  9. knpa nda buat report jak kak mia...100 pun duit bah tu.banyak tu..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!