Skip to main content

Nasib baik tak kena telan?

Assalamualaikum

Semalam siap dah urusan yang aku nak buat.
Bukannya urusan besar pun, nak ambik Kad Kereta Alputih tu, dah masuk setahun umurnya, 13 Mac nak kena belikan hadiah harijadi si Alputih kat JPJ tu..hehe
Nanti aku nak buat entry review tentang Alputih tu, tapi ada yang baca ke (^_~)

Lepas tu, terus korek gaji sebab nak bayar segala hutang piutang yang ada.
Lepas bank ini, pegi ke bank itu pulak...
Sampai ke bank itu, berbarislah aku dalam barisan panjang.
Ada 2 barisan sebab hanya 2 CDM je yang boleh guna.
Tunggu dengan penuh kesabaran, tempat tu sangat panas sebab rasanya air-con kat machine semua tu, bank tu off kan. Berpeluh2 aku tengok orang yang berbaris kat situ, termasuk aku le tu.
Bank tu pun satu, kot ye pun nak jimat letrik, takkan off kan air-con tempat di mana orang ramai selalu masuk untuk gunakan perkhidmatan mereka. Sangat-sangat tidak selesa langsung. huhu

Tengah sabar menunggu tu, tetiba dengar suara orang bercakap agak kuat, abislah duit aku kena telan
Rupa-rupanya lepas orang tu masukkan duit kat CDM, tetiba CDM tu off, tergendala perkhidmatan.
Sian lelaki tu, dah  lah berpeluh2 menunggu giliran, tiba giliran dia pula CDM tu buat hal, duit pulak dah dimasukkan. Nasib baik masa tu staff bank tu masih ada yang belum balik. Lelaki tu terus buat aduan. Staff bank tu kata, boleh dapat balik duit, kena isi borang dan tunggu seminggu baru duit dikembalikan.
Seminggu baru dikembalikan! kalau orang nak guna duit tu camna. Katakan orang nak guna duit atas sebab2 kecemasan, tak ke menyusahkan orang namanya tu....

Dah puas menunggu, tiba giliran aku pulak...
Takut juga CDM yang tinggal satu tu, tergendala juga. Habis aku. Nak bayar hutang, due datenya sebelum 1hb, dah lah bulan ni sikit je harinya, esok dah masuk 1 Mac...
Siap doa2 lagi tu, baca bismillah masa masukkan duit.
Alhamdulillah, urusan berjaya. Nasib baik duit aku tak kena telan. Payah pulak nak tunggu sampai seminggu.



Note : Tapi kan hari tu duit en.hubby dah kena telan....cucuk ATM, nak ambik duit, duit tak keluar2, resit pun sama tak keluar. Semak baki, dah kena potong. Sama kes cam si Izwa hari tu. Bank yang sama pulak tu. Hubby malas nak report kat bank, katanya halalkan je lah. Bukan rezeki kami agaknya..huhu
Nasib baik seratus, kalau seribu, tak pasal2 aku yang mengamuk kat bank tu pulak....penat2 kita cari duit, senang2 je dorang nak telan....hehe aku pulak yang emosi








Comments

  1. Nsb nda kna telan kn Mia...
    kesian jg kn..bpeluh2 mnggu skali dtelan
    .alahai smggu tu lama jg tu Mia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bah berpeluh2 menunggu, sekali kena telan tu duit....huhu

      Delete
  2. Walau seratus ke sepuluh ringgit patut minta en Dzul buat repot juga Mia. Selain itu macam abang bulan Nov. 2013 lepas lagilah kena telan 2K (sebab bank itu maximum boleh keluar 2K) tapi bukan seminggu tunggu Mia sebulan! Sampai abang kata perlu nak repot polis ke? Selepas itu baru esoknya dpt pulak. Hairan kan... apalah nak jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kak..dah suruh dia buat report, tapi hubby cakap tak payahlah sebab dia kata camna nak bagitahu bank tu, resit pun tak ada keluar, masa tu pula bukan hari bekerja.....huhu dah bukan rezeki kami agaknya kak...

      Delete
  3. saya punya duit pernah kn telan. bukan hari bekerja. tempoh diorg pulang kan 3 hari bekerja. rasa terseksa tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah terseksa kan.....nak2 lagi kalau jumlah yang tertelan tu banyak dan kita pula urgent nak guna.....huhu

      Delete
  4. Kak ina paling sakit hati kalau dah beratur panjang pastu bila dah turn kita tetiba offline...huaaaaa nanges...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setakat nanges kak, nak mengamuk pun ada.......huhu

      Delete
  5. Assalamu'alaikum Mia,
    Selamat berkenalan. Terima kasih ye kerana sudi singgah dan follow blog Fiza.

    Suami Fiza pun pernah kena telan duit kat bank jugak. Pun sama lepas report kena tunggu seminggu baru boleh claim. Punyalah lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 juga sebab sudi berkunjung di sini.....:D

      Rata2 semua pun ada pengalaman duit tertelan ni kat Atm ni kan....

      Delete
  6. tu la bila teknologi canggih tapi tak diertai dengan human touch, payah jugak. Adik saya pun pernha kena cucuk duit, tapi tak kuar2, terus call bank inform and dorang bank in balik. Tu la kenapa ur hubby tak call jer terus, ala nak sedekah apa bank dah kaya raya, 100 still duit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nda pa lah Nas.....hubby dah cakap malas nak report sebab kena hari minggu kan....bukan rezeki dia bilang, malas pula aku paksa2 dia urus tu semua....

      Kalau aku yang kena memang konpem abis2an aku ambil tindakan sampai duit aku dapat balik...hehe

      Delete
  7. takutnya kalau jadi cmtu, rm100 pun duit gak kak, boleh beli baju baru tu ! kalau CN mmg report gak, tu hak kita kan? dah le susah payah keje cari duit, last2 kena telan ngn atm mesin, angin gak ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby dah baik hati halalkan, apa nak dibuat......hehe.

      Delete
  8. Memang tensen lah Mia klu kes begini jadi.. dibuatnya kita betul2 mo guna duit time tu ndak kah naya tu.. menyusahkan & terpaksa melalui mcm2 prosedur plak utk dapat balik duit kita..isk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Atiey...klu orang yg tertelan duit mo guna duit utk hal yg sangat penting, pastu itu aja duit yang dia ada...bukankah menyusahkan orang...huhu

      Delete
  9. knpa nda buat report jak kak mia...100 pun duit bah tu.banyak tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang