Skip to main content

Fesyen Tudung Terkini

Assalamualaikum

Malaysia adalah negara yang berbilang kaum dan sentiasa harmoni dengan nilai-nilai murni yang terjalin dalam komunitinya aku bangga tau jadi anak Malaysia (^_~). Setiap kaum di Malaysia membawa corak budaya daripada segi pakaian yang berbeza. Kalau korang lihat, walaupun ISLAM adalah Agama Rasmi negara, penganut agama lain bebas mempraktikkan ajaran agama mereka. Yang penting saling hormat menghormati antara satu sama lain gitu, barulah wujud keamanan dalam negara kan. 

Majoriti rakyat negara ini adalah beragama Islam, oleh itu tak hairanlah kat mana-mana jak pun korang dapat lihat mereka yang berpakaian tradisional terutamanya golongan wanita yang memakai baju kurung dan bertudung. 

Kepelbagaian etnik dan agama ni memberi kesan yang cukup significant terhadap pasaran industri fesyen tanahair. Fesyen baju muslimah dilihat sebagai antara yang terbesar dalam pasaran disebabkan permintaan yang cukup tinggi daripada orang ramai. Bila dah ada permintaan yang tinggi, pengeluar pun berlumba-lumba akan mengeluarkannya. Harus juga bersaing untuk mengeluarkan fesyen-fesyen yang menarik bagi menepati citarasa pengguna kan.
Sebagai contoh, FESYEN TUDUNG TERKINI semakin berkembang daripada segi rekaan dan corak yang lebih moden. Malah kini terdapat banyak jenis tudung yang boleh didapati dengan warna-warna yang pastinya menggoda hati yang melihat. tak salah berfesyen, asalkan ianya menepati adab kita dalam menutup aurat (^_^)









Antara yang menjadi faktor kenapa trend tudung semakin mendapat perhatian adalah atas penglibatan golongan hijabista. Wanita2 muslimah muda yang gemar bergaya dan sentiasa mengikuti berita fesyen yang sedang hangat di pasaran. Muslimah zaman kini semakin bijak dalam berfesyen malah lebih kreatif kerana menggabungkan elemen kotemporari bersama unsur moden untuk mencipta suatu penampilan gaya muslimah yang lebih segar tetapi dalam pada masa yang sama masih dapat menjaga aurat mengikut tertib yang sepatutnya.

Jika korang nak cari video tutorial cara memakai tudung dengan stail yang berbeza layari sahaja internet. Di laman sosial seperti Youtube terdapat banyak video yang dimuatnaik oleh fashion blogger mengajar cara-cara mengenakan fesyen tudung yang berbeza. Google sahaja dan pastinya memberikan korang sedikit inspirasi dalam penggayaan tudung yang sesuai. Aku pun kadang-kadang tu menggoogle juga, yalah nak jugalah tahu camna dorang pakai tudung yang terbelit-belit tu tapi hasilnya cantik...hehe

Beli tudung dan shawl secara atas talian di website online shopping Malaysia yang terdapat banyak di internet. Mereka menawarkan koleksi tudung dengan pelbagai fesyen dan stail yang berbeza. Malah ada sesetengahnya daripada jenama terkemuka namun dengan harga yang cukup menarik. Zalora misalnya mempunyai koleksi tudung eksklusif daripada Jovian Mandagie iaitu JHijab. Jika korang masih ragu-ragu lawati laman sesawang mereka dan cuba lihat koleksi hijab di sana yang mungkin sesuai dengan cita rasa korang.

Pelbagai koleksi shawl dan tudung yang boleh korang beli dari Zalora ni. Antara yang menarik perhatian ku


Hajar Umaiyaa Reversible Cotton ShawlHijab HimahraJudaisaa Chiffon Tudung



Jangan risau, ada banyak lagi koleksi tudung dan shawl yang mungkin menepati citarasa korang. Cepat-cepat lah ke Zalora dan membeli belah di sana. (^_~)





Comments

  1. Oh... Zalora punya pasallah lahir N3 ini ye Mia.
    Tahniah dah boleh jadi duta Zalora.
    Memang terpikat dgn tudung-tudung yg cantik banyak sekarang ni Mia

    ReplyDelete
  2. baru seksli shooping d zalora Mia..alhamdulillah cepat smpi..x mslh..lmau lg suping2 sn nti tp tggu bajet ok dl hehe

    ReplyDelete
  3. x pernah g shoping kat zalora ;)

    ReplyDelete
  4. suka tgk tudung pelbagai gaya..tp aku masih jugak nga style tudung ala2 bawal gitu..:)

    ReplyDelete
  5. Cantik2. Blh lah redeem voucher...hehe...

    ReplyDelete
  6. cantik2 kan fesyen tudung sekarang. nnt nak cuci2 mata jugaklah kat zalora :)

    ReplyDelete
  7. rasa macam baca majalah feshen pulak ni. hehehe

    ReplyDelete
  8. Betullah.....mmg cantik cantik ...suka tengok org pakai shawl ni tp nak pakai tak reti......

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang