Skip to main content

Timbang Berat Blog

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Dulu masa mula berblog, tak pernah nak ambik tahu tentang berat2 blog ni. 
Tengah eksaited kan so semua benda pun nak simpan di blog. Segala widget ntah apa2 ntah tempekkan kat blog. Tengok blog orang ada widget ni, nak juga tempek kan...kononnya nak bagi blog cantik dan ceria gitu.

Tapi tahukah anda cehhhh segala widget2 yang anda tempekkan kat blog tu boleh menyebabkan masa untuk loading blog anda akan menjadi terlalu lama. Lambat jak semua perkataan dan gambar2 di blog anda keluar. Jenuh nak menunggu kan. Terus korang mesti salahkan line internet yang lembab....kan kan kan

Aku pun faham apa perasaan korang bila buka sesebuah blog, masa loadingnya teramatlah lama. Mesti kadang2 tu korang jadi tak sabar dan terus klik butang closed kat penjuru screen tu kan. Malas nak menunggu huhu.

So daripada aku menjadi mangsa sedemikian, aku pun menitik beratkan 'keberatan' blog itu dan masa untuk loadingnya. Aku buang lah widget mana yang aku rasa tak patut. Biar senang orang nak buka blog ni dan membacanya. Jadi taklah aku post entri SS aka syok sendiri...hehe

Semalam cari website untuk menimbang berat blog. Terjumpa link ni http://www.pagescoring.com. Ni pun dapat daripada blogger2 lain yang telah menimbang berat blog mereka. 
Dan keputusannya ;-





Kenapa kelajuan sesuatu laman web itu penting ?
Mengikut kajian yang dibuat, hampir 50% pengunjung mengharapkan sesebuah laman web itu dapat dibuka dalam 2 saat atau kurang. Manakala 40% pengunjung pula akan meninggalkan laman web yang mengambil masa lebih daripada 3 saat atau lebih untuk membukanya. 
Sumber : link di atas


Kalau ikut kajian dorang tu, maknanya blog ni masih berat lagi kan. Terlebih 0.17 gitu. So nak kena diet lagi lah nampaknya blog ni. Apa benda lagi yang aku nak buka...huhu
Korang yang selalu berkunjung ke blog ni, lambat ke blog ni nak load ??


Comments

  1. jom lah kite meng slim kan blog kita...

    ReplyDelete
  2. tak berat..kejap loading nya tu..maybe tgk line tenet tu tenat ke tidak..

    ReplyDelete
  3. 2lah kak mia...blog cik pun berat bah..mau kasi kurang widget tapi sayang...huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. Hahahaa..tak sangka blog pun kene diet..

    ReplyDelete
  5. Blog saya lagi berat: 4 second lebih....lepas ni kena kurangkan makanan berlemak dan manis serta kena lebihkan joging nih....

    ReplyDelete
  6. blog CN pun agak berat..jenuh ler duk berdiet ni..hehe

    ReplyDelete
  7. boleh tahan juga berat blog sy..ermm kena diet ni gamoknya hehe..:)

    ReplyDelete
  8. salam mia..

    em, nampaknya aku pun mau jua timbang blog sendiri lepas ni..huhu

    ReplyDelete
  9. zara letak widget yg zara rasa pntg jaa.. xnak blog berat kerana widget, tu saqtu hal.. the zara xnak blog zara nmpk serabut.. sb tu simple jaa.. hehe.

    ReplyDelete
  10. mau menry jugaklah timbang berat blog saya hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a