Skip to main content

Penawar Ulser

Assalamualaikum

Ni sambungan daripada post semalam.
Post tentang Ulser tu. 
Terima kasih banyak2 kepada mereka yang sudi bagi tips nak sembuhkan cepat ulser tu. Banyak tips yang dorang kongsikan. Berguna untuk aku dan rakan2 lain kan.

Si Fiza suruh try bubuh hirisan epal hijau kat ulser tu dan makan eskrim vanilla. Begitu juga Lia, suruh makan eskrim vanilla dan minum air banyak-banyak.
Pakar masak si Sue Bee pulak suruh kumur2 guna listerine. Puan Farah Bubblynotes kita ni pula suruh pegi farmasi beli Oral Aid.

Ibulala pun suruh pegi farmasi beli serbuk biji buah tembikai. KakZakie pula suruh beli Glister Spray dari Amway. Katanya cepat sembuh ulser tu. Cik Nor pula katanya letak bonjela walaupun pedih...huhu 

Tabik dengan adik Zara , sebab katanya guna garam lebih cepat kesannya walaupun sakit......auuuuchhhhh tak sanggupnya aku. Terbayang aku kepedihan tu....hehehe

Banyak2 tips yang dorang kongsikan tu, yang satu tu aku paling berkenan..... :P dan aku telah pun mencubanya semalam. Nak bagi ulser sembuh dengan cepat katanya, haruslah bertindak dengan segera. Lagipun ada jual dekat dengan area opis aku ni. Tak boleh lengah-lengahkan kalau nak sembuh cepat kan....

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

Tada !


Penawar ulser yang sangat sedap. Makan ni memang ulser tak sakit langsung. Nyaman jak terasa. Hari ni nak kena beli lagi ni sebab ulser masih terasa sakit sedikit...hehe




Comments

  1. get well soon mia... entri review dah publish... sorry tak dapat nak bagi link, tengah driving ko bw ni... ha ha ha

    ReplyDelete
  2. Boleh cuba tips ini. sedap tu makan ais krim bila kena ulser..

    ReplyDelete
  3. aaa..tetibe terasa nak beli juga!hehehee..

    ReplyDelete
  4. wah penawar yg paling sweet kan mia..berbaloi kena ulcer kalu gini...heheh

    ReplyDelete
  5. oooo...makan ice cream pun boleh kasi hilang tu ulser rupanya..baru cik tahu ne..selama ne cik tahu kumur dengan air garam jak....boleh pakai ne nanti..mana tahu cik ada ulser juga..hihi

    ReplyDelete
  6. mak saya soh letak garam... sakit??? cepat baik tahu...

    ReplyDelete
  7. klu ubat sedap cmni mmg best la kan..mmg mkn smpi ulser tu membaik..hihi

    ReplyDelete
  8. GWS babeh, Si kimi pernah kena oral ulcer. Tu yg paed suggest eskem vanilla.

    ReplyDelete
  9. haha.. suami zara pon xnak letak garam kalo kena ulser. sggp jgk dia tahan bhari2.. perghh... ! after this.. bykkn minom air suam taw sis kalo ulser dah sembuhh.

    ReplyDelete
  10. yup, sebenarnya, selain ubat ulcer ( macam Oral Aid / Bonjela / etc), cara mudah dah effektif ialah makan& kemam aiskrim. :)

    kena tgk juga, kalau ulcer makin banyak / atau terdapat di penjuru bibir, ia mungkin jangkitan virus ( herpes labialis)..yg ini kalau teruk perlukan ubat anti viral

    ReplyDelete
  11. yang xde ulser pun teringin nih...nway, get well soon, mia.

    ReplyDelete
  12. hahahah pilihan yang bijak tu.... aiskrim vanila...kalau tak de ulser pun suka makan... hahahha

    ReplyDelete
  13. Wah...ni petua sapa pulak ni? Petua sendiri hehe...
    Macam ni kena ulser selalu pun tak pe....mmg nyaman!

    ReplyDelete
  14. yes,,.. penawar yg sangat sedap.. iih

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a