Skip to main content

Penawar Ulser

Assalamualaikum

Ni sambungan daripada post semalam.
Post tentang Ulser tu. 
Terima kasih banyak2 kepada mereka yang sudi bagi tips nak sembuhkan cepat ulser tu. Banyak tips yang dorang kongsikan. Berguna untuk aku dan rakan2 lain kan.

Si Fiza suruh try bubuh hirisan epal hijau kat ulser tu dan makan eskrim vanilla. Begitu juga Lia, suruh makan eskrim vanilla dan minum air banyak-banyak.
Pakar masak si Sue Bee pulak suruh kumur2 guna listerine. Puan Farah Bubblynotes kita ni pula suruh pegi farmasi beli Oral Aid.

Ibulala pun suruh pegi farmasi beli serbuk biji buah tembikai. KakZakie pula suruh beli Glister Spray dari Amway. Katanya cepat sembuh ulser tu. Cik Nor pula katanya letak bonjela walaupun pedih...huhu 

Tabik dengan adik Zara , sebab katanya guna garam lebih cepat kesannya walaupun sakit......auuuuchhhhh tak sanggupnya aku. Terbayang aku kepedihan tu....hehehe

Banyak2 tips yang dorang kongsikan tu, yang satu tu aku paling berkenan..... :P dan aku telah pun mencubanya semalam. Nak bagi ulser sembuh dengan cepat katanya, haruslah bertindak dengan segera. Lagipun ada jual dekat dengan area opis aku ni. Tak boleh lengah-lengahkan kalau nak sembuh cepat kan....

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

Tada !


Penawar ulser yang sangat sedap. Makan ni memang ulser tak sakit langsung. Nyaman jak terasa. Hari ni nak kena beli lagi ni sebab ulser masih terasa sakit sedikit...hehe




Comments

  1. get well soon mia... entri review dah publish... sorry tak dapat nak bagi link, tengah driving ko bw ni... ha ha ha

    ReplyDelete
  2. Boleh cuba tips ini. sedap tu makan ais krim bila kena ulser..

    ReplyDelete
  3. aaa..tetibe terasa nak beli juga!hehehee..

    ReplyDelete
  4. wah penawar yg paling sweet kan mia..berbaloi kena ulcer kalu gini...heheh

    ReplyDelete
  5. oooo...makan ice cream pun boleh kasi hilang tu ulser rupanya..baru cik tahu ne..selama ne cik tahu kumur dengan air garam jak....boleh pakai ne nanti..mana tahu cik ada ulser juga..hihi

    ReplyDelete
  6. mak saya soh letak garam... sakit??? cepat baik tahu...

    ReplyDelete
  7. klu ubat sedap cmni mmg best la kan..mmg mkn smpi ulser tu membaik..hihi

    ReplyDelete
  8. GWS babeh, Si kimi pernah kena oral ulcer. Tu yg paed suggest eskem vanilla.

    ReplyDelete
  9. haha.. suami zara pon xnak letak garam kalo kena ulser. sggp jgk dia tahan bhari2.. perghh... ! after this.. bykkn minom air suam taw sis kalo ulser dah sembuhh.

    ReplyDelete
  10. yup, sebenarnya, selain ubat ulcer ( macam Oral Aid / Bonjela / etc), cara mudah dah effektif ialah makan& kemam aiskrim. :)

    kena tgk juga, kalau ulcer makin banyak / atau terdapat di penjuru bibir, ia mungkin jangkitan virus ( herpes labialis)..yg ini kalau teruk perlukan ubat anti viral

    ReplyDelete
  11. yang xde ulser pun teringin nih...nway, get well soon, mia.

    ReplyDelete
  12. hahahah pilihan yang bijak tu.... aiskrim vanila...kalau tak de ulser pun suka makan... hahahha

    ReplyDelete
  13. Wah...ni petua sapa pulak ni? Petua sendiri hehe...
    Macam ni kena ulser selalu pun tak pe....mmg nyaman!

    ReplyDelete
  14. yes,,.. penawar yg sangat sedap.. iih

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang