Skip to main content

Aquaria & Suria KLCC

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Masih lagi cite tentang course aku minggu lalu.
Orang kata sambil menyelam sambil minum air. So aku ambik kesempatanlah jjcm kat KLCC hari jumaat tu. Abis course jam 5 lebih tu, balik hotel sekejap, pastu aku dan kawan bergerak ke KLCC. 
Yalah, nak juga tengok menara berkembar tu dari jarak dekat, selalu tengok kat tv je pun.

Aku dan kawan jalan kaki je guna laluan pejalan kaki yang ada kat Pavilion tu. Senang sikit, tak payah tanya orang sebab di setiap laluan tu ada arah tunjuk jalan ke KLCC.
Lebih kurang 15 minit gitu, kitaorang sampai kat Aquaria KLCC tu. 

Memula tu tak nak masuk, tapi alang2 dah pegi dan dah tak tahu mana tempat nak pegi, kitaorang redah je lah walaupun harga tiketnya....ya ampun, mahal bangeettt. Sekali masuk untuk orang dewasa RM 38.00 seorang. huhu




Antara gambar2 kelam aku kat dalam aquaria tu. Kat dalam tu memang boleh ambik gambar tapi tak boleh guna flash. Agaknya takut menganggu haiwan dan ikan tu semua. Tu pasal lah semua gambar agak malap. Tapi aku tengok ada juga pengunjung yang pura2 tak baca dan faham arahan, memancar2 flash kamera dorang...huhu 

Dekat 2 jam jugalah kami kat dalam tu. Bukan sebab terlalu banyak ikan yang nak di tengok tetapi nak memaksimakan sehabis mungkin harga tiket tu supaya berbaloi...hehe

Abis kat Aquaria, kita orang gerak ke Suria KLCC ikut jalan KLCC Park tu. Punyalah ramai orang kat depan Suria KLCC tu, ada yang duduk2 tengok air pancutan tu, ada yang gerak sana sini....agak sibuk aku tengok. Masuk kat dalam mall tu lagi lah ramai orang. 

Kita orang just round2 sekejap dalam tu dan cari food courtsnya sebab dah lapar sangat. Belum makan malam lagi. Lepas makan, kami terus bergerak balik tapi naik teksi lah sebab tak berapa nak berani balik berjalan kaki. Teksi memang kena yang main letak harga juga.....10 ringgit jugalah kami kena bayar walaupun dekat. huhu

Memang rata2 teksi kat KL ni tak mo guna meter ye walaupun telah diwajibkan huhu. 
Next time aku ke KL lagi dan guna teksi yang suka hati main letak harga, siaplah kena report ni. Bukan nak halang dorang mencari rezeki tetapi biarlah yang beretika dan jujur. Barulah rezeki yang kita dapat tu berkat. 


Comments

  1. Sambil menyelam minum air ni Mia.
    Memang masih ramai pemandi teksi yg tak berhemah.

    ReplyDelete
  2. seronok nya Mia...belum pernah lagi sampai Aquaria KLCC ni.. klu ada peluang mmg mau jgk masuk... mahal jg tiket rm38 tu...

    ReplyDelete
  3. kat KL mmg mcm tu taxi nya.Tak serik serik..report jgn tak report..hehehehe

    ReplyDelete
  4. Biasa la taxi tak guna meter tu… susah nak jumpa driver yg guna meter….
    Nasib baik masuk Aquaria sorang, kalau satu keluarga menggigil juga la tangan nak bayar tiket tu… hihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a