Skip to main content

Aquaria & Suria KLCC

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Masih lagi cite tentang course aku minggu lalu.
Orang kata sambil menyelam sambil minum air. So aku ambik kesempatanlah jjcm kat KLCC hari jumaat tu. Abis course jam 5 lebih tu, balik hotel sekejap, pastu aku dan kawan bergerak ke KLCC. 
Yalah, nak juga tengok menara berkembar tu dari jarak dekat, selalu tengok kat tv je pun.

Aku dan kawan jalan kaki je guna laluan pejalan kaki yang ada kat Pavilion tu. Senang sikit, tak payah tanya orang sebab di setiap laluan tu ada arah tunjuk jalan ke KLCC.
Lebih kurang 15 minit gitu, kitaorang sampai kat Aquaria KLCC tu. 

Memula tu tak nak masuk, tapi alang2 dah pegi dan dah tak tahu mana tempat nak pegi, kitaorang redah je lah walaupun harga tiketnya....ya ampun, mahal bangeettt. Sekali masuk untuk orang dewasa RM 38.00 seorang. huhu




Antara gambar2 kelam aku kat dalam aquaria tu. Kat dalam tu memang boleh ambik gambar tapi tak boleh guna flash. Agaknya takut menganggu haiwan dan ikan tu semua. Tu pasal lah semua gambar agak malap. Tapi aku tengok ada juga pengunjung yang pura2 tak baca dan faham arahan, memancar2 flash kamera dorang...huhu 

Dekat 2 jam jugalah kami kat dalam tu. Bukan sebab terlalu banyak ikan yang nak di tengok tetapi nak memaksimakan sehabis mungkin harga tiket tu supaya berbaloi...hehe

Abis kat Aquaria, kita orang gerak ke Suria KLCC ikut jalan KLCC Park tu. Punyalah ramai orang kat depan Suria KLCC tu, ada yang duduk2 tengok air pancutan tu, ada yang gerak sana sini....agak sibuk aku tengok. Masuk kat dalam mall tu lagi lah ramai orang. 

Kita orang just round2 sekejap dalam tu dan cari food courtsnya sebab dah lapar sangat. Belum makan malam lagi. Lepas makan, kami terus bergerak balik tapi naik teksi lah sebab tak berapa nak berani balik berjalan kaki. Teksi memang kena yang main letak harga juga.....10 ringgit jugalah kami kena bayar walaupun dekat. huhu

Memang rata2 teksi kat KL ni tak mo guna meter ye walaupun telah diwajibkan huhu. 
Next time aku ke KL lagi dan guna teksi yang suka hati main letak harga, siaplah kena report ni. Bukan nak halang dorang mencari rezeki tetapi biarlah yang beretika dan jujur. Barulah rezeki yang kita dapat tu berkat. 


Comments

  1. Sambil menyelam minum air ni Mia.
    Memang masih ramai pemandi teksi yg tak berhemah.

    ReplyDelete
  2. seronok nya Mia...belum pernah lagi sampai Aquaria KLCC ni.. klu ada peluang mmg mau jgk masuk... mahal jg tiket rm38 tu...

    ReplyDelete
  3. kat KL mmg mcm tu taxi nya.Tak serik serik..report jgn tak report..hehehehe

    ReplyDelete
  4. Biasa la taxi tak guna meter tu… susah nak jumpa driver yg guna meter….
    Nasib baik masuk Aquaria sorang, kalau satu keluarga menggigil juga la tangan nak bayar tiket tu… hihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang