Skip to main content

Majlis Anugerah & Khatam Al-Quran, Tadika Intensif Cahayaku dan SAR Annur

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Hari tu dah attend majlis penyampaian hadiah kat sekolah Shumi. Sabtu yang lalu pula pegi ke Majlis Anugerah & Khatam Al-Quran tadika tempat Shamzi belajar dan Shumi bersekolah agama. 

Bukan main bersemangat lagi Shamzi dan Shumi pagi-pagi tu sebab dorang nak buat persembahan kan. Dah hari-hari berlatih Ya Hanana, mestilah semangat berkobar-kobar.
Sesampai jak kat sana, Shumi dan Shamzi terus ke belakang pentas bersiap2 dan kami pegi mencari tempat duduk. Kami sampai lewat so tempat duduk banyak yang dah dipenuhi oleh ibu bapa. Nasib baik dapat tempat duduk yang agak strategik kedudukannya. 

Dengan sabar terus menunggu persembahan dorang Shumi dan Shamzi. 
Shumi dan rakan-rakan sekelasnya membuat persembahan nasyid dalam bahasa Inggeris, tajuk aku agak jak, You bring the light....lebih kuranglah sebab ayat ni disebut berulang kali. 


Persembahan Shumi. Nampak kecik jak Shumi yang berbaju melayu purple tu kan, lebih-lebih lagi berdiri di sebelah budak perempuan yang berbadan comel tu. hehe


Kemudian giliran Shamzi dan rakan-rakan kelasnya pula membuat persembahan. Dorang membuat persembahan nyanyian sambil melakonkan watak2 yang ada dalam lagu tu. Lagu Tanya sama pokok dan dari ulat jadi kepompong aku tak tahu apa tajuk dia, tapi memang semua tahu kan aku bubuh lirik lagu tu...hehe



Shamzi memegang watak ulat. hehe Semua penonton terhibur bila melihat 'ulat' tu bergerak-gerak cam di atas tu. 


Habis jak semua persembahan tu semua, acara penyampaian hadiah pun dimulakan. Aku sebenarnya tak tahu keputusan peperiksaan Shamzi tapi hari tu cikgu tadika Shamzi pesan banyak kali, jangan lupa datang sebab Shamzi akan naik pentas terima hadiah. 
So tunggu jak lah nama Shamzi dipanggil........dan tak sangka pula aku, Shamzi dapat tempat pertama dalam kelasnya. Alhamdulillah, tahniah Shamzi!


Semoga Shamzi terus kekalkan prestasi!


Shumi pula cuma mendapat tempat ke-4 dalam kelas di sekolah agama. Dapat hadiah saguhati juga, tetapi dia sedih sikit hari tu. Dah bagitahu dia, tak berjaya kali ni, tahun depan kena usaha lebih lagi. Gagal sekali tak bererti gagal untuk selama-lamanya. :D


Tahniah untuk Shumi juga!


Aku tertunggu-tunggu juga bila pula persembahan qasidah Ya Hanana dorang Shumi dan Shamzi ni...... Rupa-rupanya Ya Hanana tu untuk persembahan penutup, dinyanyikan beramai-ramai oleh semua pelajar.
Tapi kan, semasa persembahan ni, aku kat luar dewan bersama Damia. Damia dah mula buat perangai, bosan dia duduk lama dalam dewan tu. Takde rezeki aku tengok Shumi dan Shamzi ber Ya Hanana. huhu




Note : Aku sebenarnya nak upload video ulat persembahan Shamzi tu tapi tak boleh pulak. asyik error jak...huhu korang bayangkan jaklah ulat comel sedang bergerak-gerak ye....hehehe






Comments

  1. wahhh...tahniah Shamzi ..bijak nya dia kan...Alhamdulillah...
    comel2 jak dorang pkai mcm tu...mesti meriah ni...:)

    ReplyDelete
  2. seronok tgk budak2 buat persembahan...happening

    ReplyDelete
  3. Salam mia,
    mesti seronok kan tengok anak2 buat persembahan..comel jer yg ulat tuh..heheh..
    tahniah tuk both of them..umminyer mesti sangat hepi kan sbb taksangka..:)

    ReplyDelete
  4. aloh..aloh..aloh..comelnya dia..tengok event nie teringat plak kat event tadika anak buah saya..lebih kurang macam nie jugak laa..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. Tahniah shamzi & shumi. Comel tgk dorang buat persembahan ☺☺

    ReplyDelete
  6. Hai emak borek tentulah anaknya rintikkan mia....Mama dulu ambik hadiah sekarang giliran anak le pulak...tahniah Mia...
    Okje dah dapat bayangkan macamana ulat bulu tu gerak hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang