Skip to main content

Petua Wajah Berseri


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !




Ni share dari Facebook. Sama-samalah kita amalkan ye. :D




Note : Boleh minta petua cara nak hilangkan parut jerawat dengan cepat, kalau boleh yang tak melibatkan bahan-bahan kimia (alat kosmetik semua tu le). Petua tradisional gitu. Bukan apa, hari tu ada kawan jual satu produk ni katanya nak bagi kulit wajah halus gitu. Aku memula tak nak beli sebab kulit muka aku kan sensitif, tapi kawan tu cam beria benar promotekan produk tu kat aku, so cuba sajalah. Dia kata dia pun kulit sensitif juga....aku tengo kulit muka dia memang halus mulus gitu, jadi beli sajalah pek percubaan.
Seminggu try produk ni ok, nampak perubahan tetapi dua minggu kemudian tetiba kena serang jerawat yang teruk....huhu
Pastu tetiba ada berita mengatakan produk ni ada bahan terlarang, racun lah tu dan kementerian kesihatan dah tarik balik semua kelulusannya. Aku call kawan tu, katanya produk tu kena sabotaj sebab tengah hot masa tu kan....tapi aku stop terus guna, takut jugalah kan.
Pasni kena lebih berhati2. Kalau aku sebut nama produk tu mesti semua tahu tapi tak payahlah kan. Nanti aku pulak yang dituduh sabotaj produk dorang.
Sekarang aku guna produk yang biasa2 je, dan alhamdulillah hasilnya berkesan. Jerawat semua dah kering tapi tu lah ada parut2 hitam. Camna nak hilangkan parut tu ye ? Kulit muka aku memang kategori cerah, jadi parut2 tu memang jelas sangat....takkan nak tempek foundation banyak2 pulak...huhu 

Comments

  1. yati try amalkan jugak tip ni...tu pun pas baca kat fb...

    ReplyDelete
  2. kak mia aritu zila blh plk bisul tang idung..dah kering parut gitu kan..pastu zila amik lidah boya omputih panggil aloevera tenyeh je kak..alhamdulillah dah 2 minggu makin kurang..cuma kena sabar plus rajin sikit le..kdg lupa jgk

    ReplyDelete
  3. cuba try produk Shaklee..natural gitu..salam perkenalan mia.thanks sharing :-)

    ReplyDelete
  4. Bagus jugak diamalkan tukan Mia bukan susah beno pun...tapi doa tengok cermint tu tak hafallah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a