Skip to main content

Mangsa 'Pugut'

Assalamualaikum

Mangsa Pugut ???
Mesti blur sekejap.....jangan panik dulu......kejadian ni tidak memudaratkan sesiapa pun...
hehehe
Perkataan 'Pugut' ni merupakan salah satu bahasa harian atau bahasa pasar di Sabah...
Perkataan ini selalunya digunakan untuk mengambarkan perbuatan seseorang yang 'over' sedangkan kawannya ni tak ada apa2 perasaan pun....
Tak paham....
ok aku bagi contoh......situasi dua kawan pompuan si A dan si B.....si A kena tackle oleh seorang lelaki, tapi si B yang eksaited terlebih......hensemnya lelaki ngorat ko tu, aku cakap ko kirim salam tempat dia a'a -> ni si B yang bercakap, dia yang beria2 pulak.....sedangkan A tidaklah seover si B....isssshhhh pugut betul bah ko ni -> si A jawab balik....
Ha'ah sekarang nampak siapa yang pugut dan siapa yang nyaris2 menjadi mangsa pugut.....hehe

Masih tidak berapa paham lagi......aku bagi contoh lagi, siap ada gambar lagi...


 

Ha'ah yang ni sudah pun menjadi mangsa pugut....si Damia....hehe yang pugut dalam situasi ni, paham2 ajalah kan siapa :p
Punyalah payah nak pakaikan tudung si Damia ni, tapi sebab nak tengo sangat rupa Damia bila bertudung, puaslah si tukang pugut ni memujuk, menyanyi-nyanyi, buat bunyian segala nak tarik perhatian si Damia....tu yang snap gambar jadi blur sikit...sebelah tangan pegang kamera, sebelah lagi pegang Damia supaya dia tak lari.....
Kesian Damia...hehe redha jaklah Damia layan pe'el Umi ko ni.....




Note : Harga Kuih Cincin nanti aku post yek.....tunggu (^_^)

Comments

  1. Comelnya Damia bertudung. Macam model. :)

    ReplyDelete
  2. Mamalah yg pugut ye Damia. Tapi comelnyaaaa.... suka tengok dgn pipi montel lagi:)

    ReplyDelete
  3. Hehehh ingat kan apa...ruper yer maksud dia over hehhe bagus belajar bahasa sabah nih...mmg comellllllll pakai tudung... :)

    ReplyDelete
  4. dah faham akak word 'pugut' :) comelnye damia :)

    ReplyDelete
  5. Comel Damia bertudung!
    Pugut pun pugutlah...janji puas hati orang yg pugut tu haha.... okje dulu biasa jugak buat cenggitu masa anak kecik hehe...lagi sadis anak lelaki yg sulung tu pun jadi mangsa pakai tudung! haha

    ReplyDelete
  6. sy nda pernah dgr pula pugut ni... huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. ingatkan pungut tadi..aku pun pernah pugut aidan pakai tudung gitu ms dia kecik2..heheh

    ReplyDelete
  8. comelnya dia..cantik rasa nak cium sikit je..

    ReplyDelete
  9. hihihi..paham sudah...
    Comel damia bertudung :)

    ReplyDelete
  10. assalam,

    silap2 sebut bunyinyer pungut...rupanyer pugut tu over..
    ok dapat belaja pelbagai bahasa kat sini..

    ReplyDelete
  11. Oloh comelnya bertudung:).Then hari ni,belajar word baru

    ReplyDelete
  12. PUGUT TU MCM OVER EKSAITED LA KAN..:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa