Skip to main content

Lebih cepat bercakap

Assalamualaikum

Hari ni aku tiada nak tepek foto untuk WW sebab nak cerita tentang Damia yang sejak dua menjak ni suka membebel jak....suka betul dia berbual, lagak cam orang besar siap dengan gaya lagi...macam orang nak berpidato pun ada.....dalam keta, tengah tengo tv, masa mandi.....mulut pot pet pot pet, kalau aku tak layan, pandai merajuk pulak......so ya kan sajalah setiap kali dia bercerita....bahasa dah macam bahasa planet namek...dia seorang saja yang paham....

Tapi rasanya budak pompuan memang cepat bercakap kan.....Shumi dan Shamzi mula bercakap dekat2 umur 3 tahun gitu....si Damia ni pula umur baru setahun 6 bulan dah membebel cam mak nenek.....dia dah boleh sebut namanya sendiri...cam tak percaya aku....hari tu aku cuba try test saja tanya2 namanya, tengo samada dia boleh jawab ke tidak....sekali dia jawab 'Damia' (sebut ala-ala budak kecil yang comel gitu ok), mo terperanjat beruk Uminya ni......Mula-mula tu aku ingat mungkin kebetulan dia tersebut perkataan ala ala nama dia so aku ulang lagi tanya....sapa nama ? tetap dia jawab DAMIA....tak puas hati lagi tu...esoknya sebelum pegi nursery tanya lagi, dan konpem memang dia tahu namanya dah....hehe

Selain nama dia, Damia dah boleh sebut Baba, Umi, O O, Nenen, Momom dan Dap Dap (sedap)
Bestnya bila tengo perkembangan anak-anak kan.....lepas ni jenuhlah aku dan hubby melayan bebelan si Damia ni......


 
Budak kuat membebel.....abaikan orang yang di belakang tu....hehe


Comments

  1. selamat pagi
    singgah pagi :)

    ReplyDelete
  2. Mesti Damia nnati tumpis..hehe..
    semangat bah dorang bila sdh pandai bercakap..seronok melayan mrk ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bah atiey...mesti tumpis ni...Shumi dgn Shamzi pun sama....nda pandai simpan rahsia....hehehe

      Delete
  3. ADA ORG KATA KALAU MASIH KECIL BYK MULUT DH BESAR JD PENDIAM..X TAU LA BETUL KA TIDAK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok lah kalau gitu kan...besar nanti sopan sikit...pompuan tak baik cakap banyak...hehe

      Delete
  4. Hihi...cute ja... Yalah time2 mcm nie yg banyak cakap tu..mo belajar mcm2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah tu...sekarang nda boleh cakap lepas jak..nanti anak2 ikut kan..

      Delete
  5. hehehe penat kita melayan yer

    ReplyDelete
  6. Tgk gelagat budak kecik mmg tak jemu jemu:)

    ReplyDelete
  7. damia ikut sape ni suka berceloteh?,comel betul tgk damia bertocang ^_^

    ReplyDelete
  8. heheh…..gegirl mmg suka pot pet 2x. mine pun mcm tu gak. yg adik suka berlakon tp klau kita tgk dia malu & trus stop.

    ReplyDelete
  9. salam mia...
    sori lambat dtg..internet prblm...
    alhamdulillah cepatnyer damia bercakap..kagum gak aku..si aidan nie mmg blh ckp awal jgk tp kalau bab tanya nama apa fail..cam tak paham..skrang jer br leh jwb...:)

    ReplyDelete
  10. Orang yg dibelakang tu tak nampak apa pun haha...lengan je !

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc