Skip to main content

Belajar perkataan "BAH"

Assalamualaikum

Hari ni kita belajar sikit bahasa Sabah.....belajar perkataan "BAH" ikut keadaan...hehe
Maaf kalau ada ayat yang agak kasar sedikit ye.....:D


Sumber : Facebook


Bulih bah kalau ko !!! hehe


Comments

  1. Boleh bah kalo kau hahhaha suka lah belajar byk lograt bahasa...tq

    ReplyDelete
  2. plg x siok dgr kalau kena taip gini oleh sini kehel "ya ka bah!" adeh!! Apa laitu! huhuhuh

    ReplyDelete
  3. oih banyak makna tuh .aku jd konpius jgk nak tahu penggunaan yg mana sesuai ngan tempat...huhuhu

    ReplyDelete
  4. mak ai... 3 huruf, satu sebutan tap maksud dia bederet.

    ReplyDelete
  5. dlu sy xtau 'bah' tu apa...
    lpas dgr org sabah ckp bru tau :)

    ReplyDelete
  6. pergghh..satu perkataan je bawa maksud yg pelbagai kan

    ReplyDelete
  7. KAMI DI SARAWAK PUN SLL GUNA PERKATAAN BAH NI
    CTH AYAT..AOK BAH..MAKSUDNYA YALAH @ BAIKLAH..^_^

    ReplyDelete
  8. hihihih... org2 Sabah ndak lepas dr perkataan 'bah' ni kan? tapi bila org luar dr Sabah cakap 'bah' lain jak di dengar...hehe:)

    ReplyDelete
  9. saya bole blajar bahasa sabah sekarang bah...

    ReplyDelete
  10. selalau ja sia dgr kwn sia sebut tp nda tau mcmana mo guna perkataan nie.. hihihi
    tq aa :D

    ReplyDelete
  11. sy pun blaja sket2 ckp sabah

    ReplyDelete
  12. Kalau bah = banjir tu kakak tahulah Mia:)

    ReplyDelete
  13. Byk maksudnya yer, Mekasih bah ☺☺

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang