Skip to main content

P Ramlee

Assalamualaikum

Sapa sini yang minat dengan P Ramlee.......aku ? Memang dari kecil lagi dah suka tengok filem2 dan dengar lagu P Ramlee ni....lebih2 lagi filem2 lucu lakonan beliau....Kenapa tiba2 cerita pasal P Ramlee ? sebab hari ni, jika beliau masih hidup merupakan ulang tahun kelahirannya yang ke-84 tahun... terima kasih lah kepada hotfm kerana menyiarkan lagu2 P Ramlee start dari jam 7 tadi pagi.....sampai aku terbuai2 pulak sebab dengar lagu2 nostalgik semua tu.....tak sedar dah sampai opis....hehe

Banyak dialog, babak dan watak dalam filem P Ramlee yang aku ingat sampai sekarang.....antaranya ;-

Babak yang aku rasa paling lucu
Babak Aziz Satar dan S Shamsuddin sedang mengira duit hasil rompakan dalam gua tu....walaupun dah berpuluh kali tengo filem Nujum Pak Belalang, scene ni jugaklah yang aku tunggu......lawak gilak

Watak P Ramlee yang aku rasa paling macho
Ketika dia melakonkan watak Aduka dalam filem Semerah padi......memang terasa dia macho masa tu...tak tahu napa...hehe

Babak filem P Ramlee yang aku rasa paling ganas
Semasa scene Normadiah dan A Rahim kena sula dalam filem Semerah Padi....dulu scene ni tak dipotong so nampaklah seolah2 pengawal tu sedang menyula tuuuuuut.......memang ganas aku rasa...tapi sekarang kalau sapa2 yang perasan scene ni dah dipotong, rasanya memang agak ganas untuk ditayangkan di Tv....

Dialog filem P Ramlee yang paling hubby aku nyampah bila aku ulang semula
Dialog Saadiah ketika bangunkan P Ramlee yang masa tu pengsan sebab kena tumbuk oleh abang Saadiah lakonan Kuswadinata dalam filem Antara Dua Darjat....."Ghazali, bangun Ghazali"..... Kira camtu lah lebih kurang dialognya....Kalau aku yang cakap dialog tu, mesti hubby rasa nak hentak kepalanya kat dinding sebab dengar suara bininya yang gedik tak hengat......hahaha

Babak dalam filem P Ramlee yang buat aku sakit leher dan pinggang
Babak semasa Sarimah dan P Ramlee terpaksa menyewa bilik di bawah kolong tu sebab dah abis duit dalam filem Ibu Mertuaku...Sakit leher dan pinggang aku tengo dorang terbongkok2 dalam bilik di bawah kolong tu

Dialog P Ramlee yang hubby aku suka cakap
Dalam filem Bujang Lapok semasa P Ramlee, Aziz Satar dan S Shamsuddin bersiap sedia nak makan masakan ayam dorang tu....P Ramlee nak test kuah sambil cakap "ini dia kuahnya, berminyakkkk"...pastu P Ramlee termuntah sebab masin sangat....kah kah kah 

Babak yang dorang Shumi dan Shamzi suka tengok dalam filem P Ramlee
Babak semasa Labu dan Labi kena denda ketuk ketampi oleh Haji Bakhil dalam filem Labu Labi....Dorang Shumi mesti tersenyum2 tengo gelagat dorang..

Banyak lagi sebenarnya babak2 dan dialog dalam P Ramlee yang aku ingat sampai sekarang ni....dan aku masih tetap tonton filem2 lakonannya.....(^__^) Al-Fatihah untuk beliau....


Comments

  1. assalamualaikum
    salam jumaat yang indah
    singgah pagi :)

    ReplyDelete
  2. Tengah layan Hot fm nih ☺☺

    Suka juga dgn filem2 p ramli.

    ReplyDelete
  3. both hubby sama my bro kalau tgk filem2 P Ramlee kan misti pandai tekatawa yg tebahak2 ni... sy layan jg la.. minat besa2 ja.. tp mau recall babak2 and dialog tu x pass la. btw, hubby sy pun pandai 'geli+menyampah' kalau sy tiru stail ckp filem dulu2.. hahahah

    ReplyDelete
  4. Kalau tgk citer P Ramlee nie nda pernah jemu pun kan.. :D

    ReplyDelete
  5. salam jumaat...ingat cerita p.ramlee yang paling best adlh madu3 ngan masam2 manis yg duduk bilik bersebelah tuh..tiap kali tengok mesti tergelak...:)

    ReplyDelete
  6. haha... p ramlee mmg bestlah... tapi filem dia dah agak kaburkan mIa

    ReplyDelete
  7. suke2 ...
    skrg nie tgh tayang semua citer dia kan
    ayah akak duk pulun tgk .. cucu2 duk pening kepala sbb ayah akak
    memang peminat setia cerita2 arwah ;)

    ReplyDelete
  8. filem2 nya tak jemu di tonton.lagi2 kalau filem lucu..

    ReplyDelete
  9. saya panggil Pamlee masa kecik dan sampai sekarang pun terbiasa... ^_^

    dulu masa tengah buat homework sekolah sanggup buat depan tv sebab nak tengok cerita P.Ramlee... ^_^

    ReplyDelete
  10. saya mmg minat dgn filem2 beliau. bkn takat filem je, lagu2 beliau pun best giler!

    ni entry psl beliau ada kt draft. x sempat nk publish lagi. bz bebeno kekdah nye ni. huhuhu

    ReplyDelete
  11. Filem2 Allayarham Tan Sri P.Ramlee memang filem sepanjang zaman...
    tengoklah 12juta kali pun tetap tak penah membosankan.......

    ReplyDelete
  12. ptt la rmai pos entry psl p.ramlee rupanya kat radio td..haha..xsmpat dgr harini msuk lewat kja...haha

    ReplyDelete
  13. Suka juga tgk P.Ramlee.. klu c Pa'e terjangkit sama nenek nya..bergeng dorang tgk P.Ramlee..hihi..
    Aku paling suka cerita madu 3 & pendekar bujang lapuk..:)

    ReplyDelete
  14. AlFatihah.Mmg filemnya tak jemu jemu ditonton kan.Allahyarham ni mmg kreatif,filem dia sgt relevan sampai skang.

    ReplyDelete
  15. Pg tadi khusyuk dgr hot fm
    Pasal
    P ramlee ni. Sedap dgr lagu lagu dia

    ReplyDelete
  16. Ghazali, bangun Ghazali. hahhahaa tkaleh imagine u cakap macam tu sakit perut gelak.
    Al Fatihah to arwah, besar sumbangan beliau.

    ReplyDelete
  17. anak2 pun suka...MV tgk banyak kali pun nda pandai bosan

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc