P Ramlee - Mia - Memories of Mine

Latest

Friday, March 22, 2013

P Ramlee

Assalamualaikum

Sapa sini yang minat dengan P Ramlee.......aku ? Memang dari kecil lagi dah suka tengok filem2 dan dengar lagu P Ramlee ni....lebih2 lagi filem2 lucu lakonan beliau....Kenapa tiba2 cerita pasal P Ramlee ? sebab hari ni, jika beliau masih hidup merupakan ulang tahun kelahirannya yang ke-84 tahun... terima kasih lah kepada hotfm kerana menyiarkan lagu2 P Ramlee start dari jam 7 tadi pagi.....sampai aku terbuai2 pulak sebab dengar lagu2 nostalgik semua tu.....tak sedar dah sampai opis....hehe

Banyak dialog, babak dan watak dalam filem P Ramlee yang aku ingat sampai sekarang.....antaranya ;-

Babak yang aku rasa paling lucu
Babak Aziz Satar dan S Shamsuddin sedang mengira duit hasil rompakan dalam gua tu....walaupun dah berpuluh kali tengo filem Nujum Pak Belalang, scene ni jugaklah yang aku tunggu......lawak gilak

Watak P Ramlee yang aku rasa paling macho
Ketika dia melakonkan watak Aduka dalam filem Semerah padi......memang terasa dia macho masa tu...tak tahu napa...hehe

Babak filem P Ramlee yang aku rasa paling ganas
Semasa scene Normadiah dan A Rahim kena sula dalam filem Semerah Padi....dulu scene ni tak dipotong so nampaklah seolah2 pengawal tu sedang menyula tuuuuuut.......memang ganas aku rasa...tapi sekarang kalau sapa2 yang perasan scene ni dah dipotong, rasanya memang agak ganas untuk ditayangkan di Tv....

Dialog filem P Ramlee yang paling hubby aku nyampah bila aku ulang semula
Dialog Saadiah ketika bangunkan P Ramlee yang masa tu pengsan sebab kena tumbuk oleh abang Saadiah lakonan Kuswadinata dalam filem Antara Dua Darjat....."Ghazali, bangun Ghazali"..... Kira camtu lah lebih kurang dialognya....Kalau aku yang cakap dialog tu, mesti hubby rasa nak hentak kepalanya kat dinding sebab dengar suara bininya yang gedik tak hengat......hahaha

Babak dalam filem P Ramlee yang buat aku sakit leher dan pinggang
Babak semasa Sarimah dan P Ramlee terpaksa menyewa bilik di bawah kolong tu sebab dah abis duit dalam filem Ibu Mertuaku...Sakit leher dan pinggang aku tengo dorang terbongkok2 dalam bilik di bawah kolong tu

Dialog P Ramlee yang hubby aku suka cakap
Dalam filem Bujang Lapok semasa P Ramlee, Aziz Satar dan S Shamsuddin bersiap sedia nak makan masakan ayam dorang tu....P Ramlee nak test kuah sambil cakap "ini dia kuahnya, berminyakkkk"...pastu P Ramlee termuntah sebab masin sangat....kah kah kah 

Babak yang dorang Shumi dan Shamzi suka tengok dalam filem P Ramlee
Babak semasa Labu dan Labi kena denda ketuk ketampi oleh Haji Bakhil dalam filem Labu Labi....Dorang Shumi mesti tersenyum2 tengo gelagat dorang..

Banyak lagi sebenarnya babak2 dan dialog dalam P Ramlee yang aku ingat sampai sekarang ni....dan aku masih tetap tonton filem2 lakonannya.....(^__^) Al-Fatihah untuk beliau....


19 comments:

  1. assalamualaikum
    salam jumaat yang indah
    singgah pagi :)

    ReplyDelete
  2. Tengah layan Hot fm nih ☺☺

    Suka juga dgn filem2 p ramli.

    ReplyDelete
  3. both hubby sama my bro kalau tgk filem2 P Ramlee kan misti pandai tekatawa yg tebahak2 ni... sy layan jg la.. minat besa2 ja.. tp mau recall babak2 and dialog tu x pass la. btw, hubby sy pun pandai 'geli+menyampah' kalau sy tiru stail ckp filem dulu2.. hahahah

    ReplyDelete
  4. Kalau tgk citer P Ramlee nie nda pernah jemu pun kan.. :D

    ReplyDelete
  5. salam jumaat...ingat cerita p.ramlee yang paling best adlh madu3 ngan masam2 manis yg duduk bilik bersebelah tuh..tiap kali tengok mesti tergelak...:)

    ReplyDelete
  6. haha... p ramlee mmg bestlah... tapi filem dia dah agak kaburkan mIa

    ReplyDelete
  7. suke2 ...
    skrg nie tgh tayang semua citer dia kan
    ayah akak duk pulun tgk .. cucu2 duk pening kepala sbb ayah akak
    memang peminat setia cerita2 arwah ;)

    ReplyDelete
  8. filem2 nya tak jemu di tonton.lagi2 kalau filem lucu..

    ReplyDelete
  9. saya panggil Pamlee masa kecik dan sampai sekarang pun terbiasa... ^_^

    dulu masa tengah buat homework sekolah sanggup buat depan tv sebab nak tengok cerita P.Ramlee... ^_^

    ReplyDelete
  10. saya mmg minat dgn filem2 beliau. bkn takat filem je, lagu2 beliau pun best giler!

    ni entry psl beliau ada kt draft. x sempat nk publish lagi. bz bebeno kekdah nye ni. huhuhu

    ReplyDelete
  11. Filem2 Allayarham Tan Sri P.Ramlee memang filem sepanjang zaman...
    tengoklah 12juta kali pun tetap tak penah membosankan.......

    ReplyDelete
  12. ptt la rmai pos entry psl p.ramlee rupanya kat radio td..haha..xsmpat dgr harini msuk lewat kja...haha

    ReplyDelete
  13. Suka juga tgk P.Ramlee.. klu c Pa'e terjangkit sama nenek nya..bergeng dorang tgk P.Ramlee..hihi..
    Aku paling suka cerita madu 3 & pendekar bujang lapuk..:)

    ReplyDelete
  14. AlFatihah.Mmg filemnya tak jemu jemu ditonton kan.Allahyarham ni mmg kreatif,filem dia sgt relevan sampai skang.

    ReplyDelete
  15. Pg tadi khusyuk dgr hot fm
    Pasal
    P ramlee ni. Sedap dgr lagu lagu dia

    ReplyDelete
  16. Ghazali, bangun Ghazali. hahhahaa tkaleh imagine u cakap macam tu sakit perut gelak.
    Al Fatihah to arwah, besar sumbangan beliau.

    ReplyDelete
  17. anak2 pun suka...MV tgk banyak kali pun nda pandai bosan

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!