Tanda-Tanda Badan Kurang Air - Mia - Memories of Mine

Latest

Tuesday, January 29, 2013

Tanda-Tanda Badan Kurang Air

Assalamualaikum
AIR merupakan elemen kedua terpenting untuk badan kita selepas oksigen...Badan manusia mesti mempunyai sekurang-kurangnya 70% air untuk mengawal suhu badan, menghantar nutrien kepada organ dan tisu badan, membawa oksigen, perkumuhan dan melindungi sendi dan organ. jika sekiranya anda mengalami tanda-tanda seperti di bawah ini maknanya anda kekurangan air.......
  1. Dahaga
  2. Badan cepat letih
  3. Mudah mengantuk
  4. Ketegangan otot
  5. Mulut dan bibir kering
  6. Air kencing yang sedikit dan berwarna kuning pekat
  7. Sakit kepala atau migrain
  8. Kulit kering dan kurang kenyal
  9. Sembelit
Jadi kalau rasa-rasa tergolong dalam kategori di atas macam sayalah tu, cepat bertindak dengan mulakan rutin minum 2 gelas besar air kosong setiap hari... 
Sumber : Facebook

11 comments:

  1. musim panas sekarang ni elok minum air banyak-banyak..uncle mmg tergolong dalam kumpulan orang minum air banyak-banyak...ada penyakit kencing manis lah katakan hihihi

    ReplyDelete
  2. ulser dalam mulut dah melanda gara2 berriadah di bawah terik matahari masa cuti ari tu..., adakah sy juga kekurangan air ak Mia ?

    ReplyDelete
  3. he he he... memang liat sikit nak minum air kosong... tapi paksakan diri jugak... bibir kering tu memang selalu la...jawapannya lip balm...

    *awak...saya dah betulkan mobile setting tu, moga2 kat android tak der problem la nak view and comment lagi yer... ^_^

    ReplyDelete
  4. klu minum air nayak slalu nak g tandas lah plk..huhu

    ReplyDelete
  5. dah 8 kali pi toilet asyik buang air gara2 minum banyak air....arh...letihhhhh....

    ReplyDelete
  6. mmg kurang minum air sbb asyik lupa huhu

    ReplyDelete
  7. memang kurang air dalam badan ni..selalu saja letih badan dan cepat mengantuk..kena minum banyak air selepas ini

    ReplyDelete
  8. Aku kurang air lah ni yer sebab cepat letih ☺☺

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!