Skip to main content

Buah Bambangan

Assalamualaikum
Selamat hari selasa !!!! Hari tu dah cerita pasal Buah Tarap....ni nak cerita lagi tentang sejenis buah yang juga popular di Sabah.......memperkenalkan Buah Bambangan
Sumber : Image from Google
 Tak pasti kalau buah ni ada di semenanjung dan apa nama dia di sana....yang pasti buah ni memang banyak kat Sabah......isi buah ni berwarna kekuningan dan mempunyai serabut.....kulit dia di luar bewarna coklat cam di atas tu.....cara nak potong macam kopek buah kelapa tu sebab kulit luar dia tebal.....buah ni boleh makan begitu sahaja tapi tahanlah kemasaman dia.....Orang2 di Sabah lebih suka makan buah ni bila sudah dibuat jeruk......Jeruk Bambangan memang best makan dengan nasi panas.......(macam nak terkeluar air liur sya bila taip n3 ni pulak....) orang bilang betul2 bikin buka selera....

Jeruk Bambangan. Sumber : Image from Google
 Jeruk ni banyak dijual di tamu2 sekitar Sabah dengan harga RM5 dalam bekas seperti di atas atau RM3 dalam bungkusan plastik. Yang warna putih2 tu sebenarnya biji buah bambangan yang diparut dicampurkan bersama-sama dengan isi buah bambangan tu.....Kalau mo buat sendiri pun boleh sebab simple jak cara penyediaan dia.....
Resepi Jeruk Bambangan 
Bahan-Bahan :-
  • 5 biji isi buah bambangan yang telah dihiris
  • 4 biji buah bambangan (bijinya sahaja ya) diparut
  • Garam secukup rasa
Cara-Cara buat :-
  • Isi dan biji yang telah diparut tadi digaul bersama dengan garam tadi.
  • Kemudian masukkan ke dalam bekas kedap udara dan biarkan.
  • Dalam beberapa hari kemudian ianya boleh suda dimakan....masa nak makan tu, gaulkan dengan beberapa biji cili padi yang telah ditumbuk kasar.....untuk menambahkan umpphhh katanya......

Comments

  1. rsenye buah ni kt sbh srwk je..kt smnjg xde..huhu...

    ReplyDelete
  2. Kakak tak pernah jumpa pun buah ini. Tetiba kakak terliur nak merasa.

    ReplyDelete
  3. kalau jeruk, sy nda mkn ni. hihihi..

    ReplyDelete
  4. cakap jeruk terus kembang pipi, sedapnyerrr

    ReplyDelete
  5. @Anum: Kalau datang sabah mesti try makan jeruk dia...

    ReplyDelete
  6. @Mira Adzlia: rasanyalah ada kat Sabah/sarawak jak...

    ReplyDelete
  7. @Kakzakie: Nanti kalau datang Ke Sabah, wajib try makan jeruk ni... :D

    ReplyDelete
  8. @Just: Sedap bah ni Just...mo kluar air liur sya...hehe

    ReplyDelete
  9. @NM03: Saya yang sedang menaip pun macam mo meleleh air liur...hehe

    ReplyDelete
  10. uish ..x penah makan lagi ni..pertama kali juga dengar

    ReplyDelete
  11. tak pernah la dengan nama buah bambangan nih

    ReplyDelete
  12. as-salam kak:D

    pertama kali tengok dan dengar;)
    mana nak cari ni

    ReplyDelete
  13. X pernah nampak dan makan buah ni. Kalau masan lagi la x suke..

    ReplyDelete
  14. ingtkan buah ciku td.. huhhuh.. 1st time dgr nama buah ni.. :)

    ReplyDelete
  15. First time tgk. Dri luar nmpk mcm ciku..

    ReplyDelete
  16. Kejap lagi mau buat jeruk bambangan.kalau d campur dgn nasi panas dan cili padi mmg terangkattt.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a