Skip to main content

Buah Bambangan

Assalamualaikum
Selamat hari selasa !!!! Hari tu dah cerita pasal Buah Tarap....ni nak cerita lagi tentang sejenis buah yang juga popular di Sabah.......memperkenalkan Buah Bambangan
Sumber : Image from Google
 Tak pasti kalau buah ni ada di semenanjung dan apa nama dia di sana....yang pasti buah ni memang banyak kat Sabah......isi buah ni berwarna kekuningan dan mempunyai serabut.....kulit dia di luar bewarna coklat cam di atas tu.....cara nak potong macam kopek buah kelapa tu sebab kulit luar dia tebal.....buah ni boleh makan begitu sahaja tapi tahanlah kemasaman dia.....Orang2 di Sabah lebih suka makan buah ni bila sudah dibuat jeruk......Jeruk Bambangan memang best makan dengan nasi panas.......(macam nak terkeluar air liur sya bila taip n3 ni pulak....) orang bilang betul2 bikin buka selera....

Jeruk Bambangan. Sumber : Image from Google
 Jeruk ni banyak dijual di tamu2 sekitar Sabah dengan harga RM5 dalam bekas seperti di atas atau RM3 dalam bungkusan plastik. Yang warna putih2 tu sebenarnya biji buah bambangan yang diparut dicampurkan bersama-sama dengan isi buah bambangan tu.....Kalau mo buat sendiri pun boleh sebab simple jak cara penyediaan dia.....
Resepi Jeruk Bambangan 
Bahan-Bahan :-
  • 5 biji isi buah bambangan yang telah dihiris
  • 4 biji buah bambangan (bijinya sahaja ya) diparut
  • Garam secukup rasa
Cara-Cara buat :-
  • Isi dan biji yang telah diparut tadi digaul bersama dengan garam tadi.
  • Kemudian masukkan ke dalam bekas kedap udara dan biarkan.
  • Dalam beberapa hari kemudian ianya boleh suda dimakan....masa nak makan tu, gaulkan dengan beberapa biji cili padi yang telah ditumbuk kasar.....untuk menambahkan umpphhh katanya......

Comments

  1. rsenye buah ni kt sbh srwk je..kt smnjg xde..huhu...

    ReplyDelete
  2. Kakak tak pernah jumpa pun buah ini. Tetiba kakak terliur nak merasa.

    ReplyDelete
  3. kalau jeruk, sy nda mkn ni. hihihi..

    ReplyDelete
  4. cakap jeruk terus kembang pipi, sedapnyerrr

    ReplyDelete
  5. @Anum: Kalau datang sabah mesti try makan jeruk dia...

    ReplyDelete
  6. @Mira Adzlia: rasanyalah ada kat Sabah/sarawak jak...

    ReplyDelete
  7. @Kakzakie: Nanti kalau datang Ke Sabah, wajib try makan jeruk ni... :D

    ReplyDelete
  8. @Just: Sedap bah ni Just...mo kluar air liur sya...hehe

    ReplyDelete
  9. @NM03: Saya yang sedang menaip pun macam mo meleleh air liur...hehe

    ReplyDelete
  10. uish ..x penah makan lagi ni..pertama kali juga dengar

    ReplyDelete
  11. tak pernah la dengan nama buah bambangan nih

    ReplyDelete
  12. as-salam kak:D

    pertama kali tengok dan dengar;)
    mana nak cari ni

    ReplyDelete
  13. X pernah nampak dan makan buah ni. Kalau masan lagi la x suke..

    ReplyDelete
  14. ingtkan buah ciku td.. huhhuh.. 1st time dgr nama buah ni.. :)

    ReplyDelete
  15. First time tgk. Dri luar nmpk mcm ciku..

    ReplyDelete
  16. Kejap lagi mau buat jeruk bambangan.kalau d campur dgn nasi panas dan cili padi mmg terangkattt.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang