Skip to main content

Timang anak...elok ke?

Assalamualaikum....
*
*
*
Timang anak??...semua orang mesti pernah buat kan....tak pernah ???? tipulah kalau ada yang cakap tidak pernah....anak-anak kecil ni makin ditimang makin dia orang ketawa dan gembira...dan kita pula sebagai seorang ibu bapa yang selalu ingin anaknya gembira pun apalagi semakin rancaklah konon menimang anak....tetapi tanpa kita sedari perbuatan tersebut sebenarnya boleh membahayakan nyawa anak kita (walaupun niat kita sebenarnya baik)....... 
*
*
Buat ibu bapa yang rajin membaca dan bertanya, kebanyakkannya memang sudah mengetahui bahawa 'aktiviti' menimang anak boleh menyebabkan SHAKEN BABY SYNDROME (SBS).....iaitu kecederaan otak bayi yang disebabkan oleh goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Kecederaan yang teruk boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama atau kekal dan kadangkala boleh membawa maut (Ya ALLAH jauhkanlah anak-anakku dari segala bahaya dan benda yang memudaratkan mereka...amin).
Sudah menjadi amalan ibu bapa menimang-nimang anak bila mereka tidak mahu berhenti menangis. Rasanya amalan tu sudah lama daripada nenek moyang kita lagi kan....Kadangkala penjaga bayi juga mempraktiskan amalan ini ketika mahu menidurkan bayi dan yang lebih teruk lagi apabila penjaga itu melakukannya ketika mereka marah disebabkan penat menjaga bayi kita...(bayangkan goncangan mereka terhadap bayi ketika itu......eemmm lepas ni sapa2 yang guna khidmat penjaga bayi, termasuk saya lah tu....cuba periksa cara dia orang jaga anak kita).
*
*
Jadi lepas ni terpaksalah kita membuang amalan menimang anak tu demi keselamatan anak kita....kalau tiba2 atuk dan nenek mereka yang tertimang-timang anak kita, janganlah pula marah dia orang tapi cuba explain dia orang baik2, biar mereka faham...bukan apa, kan selalu kalau balik rumah orang tua, kalau anak kita nangis konpem diaorang suruh timang2 anak, biar konon anak tu reda tangisnya.....
*
*
Untuk maklumat lebih lanjut, silalah rajinkan diri cari maklumat di internet, bahan2 bacaan atau lebih baik bertanya pada yang pakar.....post di atas sekadar perkongsian maklumat (yang mungkin tidak lengkap) untuk tujuan keselamatan anak-anak kita bersama.....

Comments

  1. Memang bahaya. Pernah baca pasal nih.

    ReplyDelete
  2. Dulu pernah sekali kecoh pasal nie..sejak tu dah takut nak dah timang² anak, especially baby

    salam kenal :-)

    ReplyDelete
  3. Anum, setuju...

    fiza, itulah kan, memang bahaya...

    Wina, terima kasih sudi singgah di sini....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a