Skip to main content

Jalan Sesak...apa sebabnya??

Assalamualaikum.....
*
*
Hari ni hujan lagi di KK...rasanya macam mo seminggu sudah hujan....bangun pagi sejuk jak rasanya, terasa malas mo bangun pegi kerja....anak2 pun siok jak tido....kesian pula mo bangunkan dia orang pegi sekolah......
Tapi actually sebenarnya bukan mo cerita pasal ni....hari ni keluar jak dari gate apartment, punyalah panjang barisan keta dan sangatlah slow pergerakkannya....konpem hari ni mesti lambat pegi kerja....selalu pegi kerja keluar jam 7 pagi sebab mo hantar Damia di nursery lagi....dalam jam 7.45 gitu sampailah di opis...masa keja start jam 8.30 jadi sempatlah pegi breakfast dulu....tapi tadi jam dekat 7.20 suda tapi bumbung apartment saya tu masih nampak lagi...ertinya keta gerak perlahan betul....mesti ada accident depan ni...kalau tidak pun lampu isyarat rosak...ataupun keta depan suka2 hati jalan perlahan....jeling jam di dashboard lagi...alamak sudah dekat pukul 7.30.....abislah mo bagi alasan apa kalau lambat pegi keja ni....nasib baik Damia duduk diam2 jak di baby seat, kalau dia buat perangai tengah2 jammed ni abislah bertambah kepanikanku....
*
Setelah menunggu dengan kesabaran, rasanya keta mula bergerak dengan lancar....nun jauh di depan sana nampak towing car sedang menunda sebuah keta Myvi kaler putih.....ooohh patutlah sesak rupa-rupanya ada accident di awal2 pagi ni....teruk jugalah keta tu sebab belakang dia kemek habis, cermin abis pecah, harap2 semua yang terlibat dengan kemalangan tu selamat....
*
Tapi kan semua mesti perasan kan, kalau accident saja mesti jalan sesak, kalau sesak saja mesti ada accident....memang betul kalau dah keta tu melintang di tengah jalan mestilah jalan sesak sebab menghalang lalu lintas tapi kalau keta yang accident tu berada di tepi jalan tapi masi sesak apa kes tu....sebab apa ?? orang2 kita ni amatlah prihatin sangat.....mesti perlahankan keta tengo apa yang berlaku.....memang kalau dilihat dari sudut yang lain tidak salah pun, manalah tahu kan orang yang accident tu memerlukan pertolongan, tapi dari yang sudut lain sebenarnya ianya menyusahkan orang lain.....manakan tidak...sudah nampak keta polis dan ambulan di tempat kejadian tapi masih juga perlahankan keta, jenguk kepala mo tengo apa yang berlaku.....keta dibelakang terpaksa perlahankan keta demi melayan pe'el orang di depan.....cukuplah kita mendoakan keselamatan orang2 yang terlibat tu daripada membusykan body yang menyusahkan orang lain pula....
*
*
Kesimpulannya.....pandai-pandailah simpul sendiri ye (^_____*)....  

Comments

  1. kaki tgh simpul urat ni... auchhh

    ReplyDelete
  2. selalu mmg gitulah. pemandu kt Malaysia ni terlebih prihatin. kalau nak membantu tu xde masalah, tp jgnlah sampai sesakkan keadaan lg. huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. biasalah..org malaysia nie 'terlebih prihatin' eheheeee

    ReplyDelete
  4. NM02 & Anum - hehe ;p

    Sue & Wina - betul2...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a