Skip to main content

Tips2 supaya tidak terperangkap dalam 'jammed'

Assalamualaikum...
.
Ada lebih kurang 30 minit lagi ni mo balik rumah ni....jenguk di tingkap opis...alamak sesaknya jalan....abislah ni sampai rumah lewat....ikut2 dalam 20 minit gitu boleh sampai rumah suda tapi kalau jalan jammed macam ni silap2 dalam 2 jam jugalah baru sampai...sakit pinggang dan kaki pijak2 brek dan minyak tu...nasib keta auto kalau manual...abisslah krem kaki dan pinggang ku ini....
.
inda apa....ini ada beberapa tips untuk mengelak daripada terperangkap dalam jammed ;-
  1. Jangan berlengah2 mo balik tu....tepat jam 5.15 (waktu opis tempat saya tamat bekerja) terus angkat punggung...balik...
  2. Pandai2 menyelit di antara keta tu...bukan maksud suruh memotong tapi kan kalau masa jammed keta gerak perlahan saja...pastu kalau kita mo keluar simpang tu punyalah payah...keta yang lain inda mo bagi jalan pun......jadi pandai2 lah ko menyelit masuk kalau tidak sampai ke malam lah ko sana di simpang menunggu orang membagi laluan...
  3. Pandai2 mencari jalan alternatif yang tidak jammed......mustahil kan kalau balik rumah tu ada satu jalan jak yang boleh di guna...mesti ada jalan yang lain kan...macam saya kunun selain menggunakan jalan UMS - Sulaman tu, saya guna jalan Tuaran lama....walaupun jaraknya agaknya jauh tapi tidaklah sesak seperti Jalan UMS tu....dulu saya guna jalan UMS dari jam 5.15 dekat jam 7.30 malam baru sampai rumah... tapi sekarang dalam jam 6.15 gitu sampai dah rumah....credit to my hubby sebab dia yang ajar....
  4. Last sekali tipsnya.....paling simple dan mudah sekali, abaikan tip yang pertama, jangan balik cepat, tunggu jak sampai jam 8 malam gitu baru balik...kompom jalan tidak sesak.....(^_^)

Comments

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang