Skip to main content

Tips2 supaya tidak terperangkap dalam 'jammed'

Assalamualaikum...
.
Ada lebih kurang 30 minit lagi ni mo balik rumah ni....jenguk di tingkap opis...alamak sesaknya jalan....abislah ni sampai rumah lewat....ikut2 dalam 20 minit gitu boleh sampai rumah suda tapi kalau jalan jammed macam ni silap2 dalam 2 jam jugalah baru sampai...sakit pinggang dan kaki pijak2 brek dan minyak tu...nasib keta auto kalau manual...abisslah krem kaki dan pinggang ku ini....
.
inda apa....ini ada beberapa tips untuk mengelak daripada terperangkap dalam jammed ;-
  1. Jangan berlengah2 mo balik tu....tepat jam 5.15 (waktu opis tempat saya tamat bekerja) terus angkat punggung...balik...
  2. Pandai2 menyelit di antara keta tu...bukan maksud suruh memotong tapi kan kalau masa jammed keta gerak perlahan saja...pastu kalau kita mo keluar simpang tu punyalah payah...keta yang lain inda mo bagi jalan pun......jadi pandai2 lah ko menyelit masuk kalau tidak sampai ke malam lah ko sana di simpang menunggu orang membagi laluan...
  3. Pandai2 mencari jalan alternatif yang tidak jammed......mustahil kan kalau balik rumah tu ada satu jalan jak yang boleh di guna...mesti ada jalan yang lain kan...macam saya kunun selain menggunakan jalan UMS - Sulaman tu, saya guna jalan Tuaran lama....walaupun jaraknya agaknya jauh tapi tidaklah sesak seperti Jalan UMS tu....dulu saya guna jalan UMS dari jam 5.15 dekat jam 7.30 malam baru sampai rumah... tapi sekarang dalam jam 6.15 gitu sampai dah rumah....credit to my hubby sebab dia yang ajar....
  4. Last sekali tipsnya.....paling simple dan mudah sekali, abaikan tip yang pertama, jangan balik cepat, tunggu jak sampai jam 8 malam gitu baru balik...kompom jalan tidak sesak.....(^_^)

Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa