Program Raya yang padat....... - Mia - Memories of Mine

Latest

Saturday, August 25, 2012

Program Raya yang padat.......

Assalamualaikum......
.
haloooo.....macam mana hari ni....raya masuk hari ke-7 sudah......saya sekeluarga macam keabisan tenaga sebab program raya yang padat kunun tahun ni.......mana tidak, Raya pertama acara wajib lepas sembahyang raya terus pegi ke kampung hubby di Kota Belud sebab malam raya di Kota Marudu......lepas ziarah kubur terus pegi rumah sanak saudara kaum kerabat hubby, dalam 4 buah rumah gitulah.....petang dalam jam 5 gitu balik Kota Marudu terus pegi ziarah nenek2 sebelah mama....malam balik rumah, tidur macam pengsan suda sebab penat jalan dan makan...hehe...
.
Itu raya pertama, Raya kedua terima kunjungan dari adik ipar pastu bergerak ke Kota Belud sebab ada jemputan raya daripada keluarga angkat hubby.....abis saja beraya di Kota Belud terus direct pegi Kota Kinabalu sebab adik mo makan McD katanya.......balik Kota Marudu dekat jam 9 malam suda.....nasib baik bapa tidak membebel sebab balik lewat.......
.
Raya ketiga balik ke Kota Kinabalu sudah......keluarga hubby buat rumah terbuka....sampai KK saja direct terus gi rumah mentua.....dan macam biasa ada acara makan lagi.......makan, minum, makan, minum, cerita2, sembang2, dan sambung makan lagi......
.
Raya keempat, siangnya rehat2 di rumah kumpul tenaga sebab petang mo bergerak lagi ke Kota Belud sebab ada Hari Keluarga Hubby di rumah pakciknya......dalam jam 6 petang gitu gerak ke Kota Belud.....sejam perjalanan saja dari Kota Kinabalu....sampai sana terus kena suruh gi makan...tapi nda larat suda sebab masa di KK tadi sudah singgah melantak di Restoran Khalisah dekat UA tu.....perut masih penuh lagi.....hubby dan anak2 pun gitu.......kira2 lepas jam 8 gitu acara Hari Keluarga dimulakan.....biasa2 saja, ada sambutan harijadi anak buah dan sesi berkaraoke dan juga 'berunsai' (nanti akan diterangkan maksudnya dalam post yang lain)......saya dan hubby tidak ketinggalan juga berduet 'menyumbangkan' satu lagu kunun......nasib baik Baby Damia tidak meragam malam tu....ok jek dia duduk diam2......kira2 jam 11 gitu kami balik KK sebab anak2 dan Uminya ni mengantuk sudah.....tidak stay sana sebab bisuknya ada program lagi....
.
Raya kelima, saya sekeluarga, adik ipar n anak bininya, kakak ipar dan mama bapa mentua check in  di Beringis Beach Resort, Papar.....mo tenangkan fikiran kunun bersantai2 di tepi pantai......sampai jak sana lepas susun barang2 di bilik, terus bawa anak2 pegi mandi di swimming pool....apalagi si shumi ngan shamzi kesukaan betul........sekali sekala bawa anak2 pegi mandi2 di kolam, rehatkan dorg daripada kerja2 sekolah kan.....sudanya hubby payah mo pujuk dorg keluar dari kolam tu......malamnya pegi makan beramai2 di Restoran Sri Keningau di Putatan.....siok makan beramai2 ni.......balik hotel mama mentua siap tapau 10 biji roti john lagi, katanya sambil cerita2 kita makan2 di bilik......
.
Raya Keenam, lepas jak breakfast, sambung lagi sesi bermandi manda di kolam ngan anak2....kali ni uminya pulak yang temankan anak2 mandi.....mula2 hubby kata dia yang jaga Baby Damia tapi macam dia pun gatal kaki juga mo terjun di kolam...last2 tu, saya yang mengalah jaga Baby Damia, bukan apa kepala dah sakit sebab cuaca agak panas walaupun baru jam 10.....lebih kurang jam 12.30 gitu kami check out dan masing2 balik rumah.....masing2 muka memang suda nampak penat gila.....kami sekeluarga sampai jak di rumah terus mengampai tidur, daripada baba, umi dan anak2nya.....semua penat giler.......macam pengsan pun ada...hehehe
.
.
itu jek ceritanya......walaupun padat dan penat tapi siokkkkkk......bukan selalu dapat peluang bersama2 bersantai dengan keluarga kan.....minggu depan masing2 sibuk suda sebab start keja dah......oklah tu jak....bye.............penat sambung tidur lagi.....

2 comments:

  1. Mesti penat...huhuhuhu.Thn ni anak kecil meragam,takleh raya byk tempat..

    ReplyDelete
  2. penat tapi best......anak kecil ni susah kita nak ramal....sekejap ok sekejap tidak....hehe nasib baik raya ni baby saya ok jek perangai dia....

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!