Skip to main content

Program Raya yang padat.......

Assalamualaikum......
.
haloooo.....macam mana hari ni....raya masuk hari ke-7 sudah......saya sekeluarga macam keabisan tenaga sebab program raya yang padat kunun tahun ni.......mana tidak, Raya pertama acara wajib lepas sembahyang raya terus pegi ke kampung hubby di Kota Belud sebab malam raya di Kota Marudu......lepas ziarah kubur terus pegi rumah sanak saudara kaum kerabat hubby, dalam 4 buah rumah gitulah.....petang dalam jam 5 gitu balik Kota Marudu terus pegi ziarah nenek2 sebelah mama....malam balik rumah, tidur macam pengsan suda sebab penat jalan dan makan...hehe...
.
Itu raya pertama, Raya kedua terima kunjungan dari adik ipar pastu bergerak ke Kota Belud sebab ada jemputan raya daripada keluarga angkat hubby.....abis saja beraya di Kota Belud terus direct pegi Kota Kinabalu sebab adik mo makan McD katanya.......balik Kota Marudu dekat jam 9 malam suda.....nasib baik bapa tidak membebel sebab balik lewat.......
.
Raya ketiga balik ke Kota Kinabalu sudah......keluarga hubby buat rumah terbuka....sampai KK saja direct terus gi rumah mentua.....dan macam biasa ada acara makan lagi.......makan, minum, makan, minum, cerita2, sembang2, dan sambung makan lagi......
.
Raya keempat, siangnya rehat2 di rumah kumpul tenaga sebab petang mo bergerak lagi ke Kota Belud sebab ada Hari Keluarga Hubby di rumah pakciknya......dalam jam 6 petang gitu gerak ke Kota Belud.....sejam perjalanan saja dari Kota Kinabalu....sampai sana terus kena suruh gi makan...tapi nda larat suda sebab masa di KK tadi sudah singgah melantak di Restoran Khalisah dekat UA tu.....perut masih penuh lagi.....hubby dan anak2 pun gitu.......kira2 lepas jam 8 gitu acara Hari Keluarga dimulakan.....biasa2 saja, ada sambutan harijadi anak buah dan sesi berkaraoke dan juga 'berunsai' (nanti akan diterangkan maksudnya dalam post yang lain)......saya dan hubby tidak ketinggalan juga berduet 'menyumbangkan' satu lagu kunun......nasib baik Baby Damia tidak meragam malam tu....ok jek dia duduk diam2......kira2 jam 11 gitu kami balik KK sebab anak2 dan Uminya ni mengantuk sudah.....tidak stay sana sebab bisuknya ada program lagi....
.
Raya kelima, saya sekeluarga, adik ipar n anak bininya, kakak ipar dan mama bapa mentua check in  di Beringis Beach Resort, Papar.....mo tenangkan fikiran kunun bersantai2 di tepi pantai......sampai jak sana lepas susun barang2 di bilik, terus bawa anak2 pegi mandi di swimming pool....apalagi si shumi ngan shamzi kesukaan betul........sekali sekala bawa anak2 pegi mandi2 di kolam, rehatkan dorg daripada kerja2 sekolah kan.....sudanya hubby payah mo pujuk dorg keluar dari kolam tu......malamnya pegi makan beramai2 di Restoran Sri Keningau di Putatan.....siok makan beramai2 ni.......balik hotel mama mentua siap tapau 10 biji roti john lagi, katanya sambil cerita2 kita makan2 di bilik......
.
Raya Keenam, lepas jak breakfast, sambung lagi sesi bermandi manda di kolam ngan anak2....kali ni uminya pulak yang temankan anak2 mandi.....mula2 hubby kata dia yang jaga Baby Damia tapi macam dia pun gatal kaki juga mo terjun di kolam...last2 tu, saya yang mengalah jaga Baby Damia, bukan apa kepala dah sakit sebab cuaca agak panas walaupun baru jam 10.....lebih kurang jam 12.30 gitu kami check out dan masing2 balik rumah.....masing2 muka memang suda nampak penat gila.....kami sekeluarga sampai jak di rumah terus mengampai tidur, daripada baba, umi dan anak2nya.....semua penat giler.......macam pengsan pun ada...hehehe
.
.
itu jek ceritanya......walaupun padat dan penat tapi siokkkkkk......bukan selalu dapat peluang bersama2 bersantai dengan keluarga kan.....minggu depan masing2 sibuk suda sebab start keja dah......oklah tu jak....bye.............penat sambung tidur lagi.....

Comments

  1. Mesti penat...huhuhuhu.Thn ni anak kecil meragam,takleh raya byk tempat..

    ReplyDelete
  2. penat tapi best......anak kecil ni susah kita nak ramal....sekejap ok sekejap tidak....hehe nasib baik raya ni baby saya ok jek perangai dia....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc