Skip to main content

Handset or Handphone ??

Cuba tingu sanaaa bawah blog......saya suka betul gambar ni....konon2nya tu iklan handphonelah tu....Kalau saya ingat masa mula-mula handphone atau telefon mudah alih ini keluar..bukan macam sekarang dia punya bentuk..ada macam beg yang diangkat lepas tu adalah telefonnya..tiada wayarlah konon..selalunya orang-orang kaya saja yang gunalah sebab harga masa tu mo fikir 2 3 kali kalau mo beli...lepas tu baru keluar handphone yang tida dia punya beg2...hanya telefon sajalah...kira upgrade sikitlah....kalau tidak ingat rupa handphone tu..ingat saja ayat ni..."ini handphone ni kalau bikin baling anjing, mati terus ba anjing tu"...hah..mesti ingat suda macam mana besar dan berat handphone tu......Yang saya ingat (yang saya taulah) model handphone yang first2 orang tau ialah model Nokia...barulah keluar model2 yang lain macam Motorola, Siemens dll.....semua handphone masa ni mesti ada antena..kalau mo bercakap mesti tarik antena dulu...
Saya pun tidak mahu ketinggalan untuk merasa ada handphone...lupa plak nak bagi tahu..handphone ni semakin lama semakin mudah untuk dibeli pasal harganya pandai jatuh..tapi ikut model jugalah..Handphone saya yang pertama model Nokia..kira konon yang terkinilah pada masa tu..dalam RM 600 lebih saya beli..no handphone 018-XXXXXXX..nda ingat suda..lepas tu tukar handphone lagi..pakai model Siemens dalam RM 300 lebihlah harganya..Handphone ketiga saya guna, Model Nokia gak tapi yang kecil sikit tu..masa tu dah pakai sim card sudah...ini saya tak beli sendiri..saya punya 'sikawan' yang belikan....dan handphone yang last sekali saya guna...juga Model Nokia (pengguna setia)..mesti orang tau kalau saya cakap 'handphone sabun'...sebab bentuk handphone tu macam sabun..gemuk2 bujur2..he he..masa beli model ni baru keluar..so paham2 ajalah harganya...ada kamera..boleh dengar lagu...macam2 lagilah...dalam RM 1000 lebih gitu....tapi sekali lagi saya punya 'sikawan' juga yang kasi beli....saya guna jak....sekarang harga handphone jenis yang saya guna tu dah jatuh dia punya harga....dalam RM 400 lebih lagi....sampai sekarang saya masih guna handphone tu...beli tahun 2005..so dekat 2 tahun lebih sudahkan dia punya umur..walaupun banyak model handphone yang canggih2 dipasaran, saya tetap setia juga dengan handphone saya sekarang....belum rosak kan..yang penting dapat bertelefon.....JANGAN MEMBAZIR.......
P/S : Sikawan - saya punya husbandlah

Comments

  1. hahaha..sa punya handphone pertama jenama ericson. 2nd hand. beli dr kwn ja. ada antena n besar la. handhone ke2 pula nokia 3310. beli sendiri. kira rm 400 la. guna duit elaun SSL. Hp ke-3 juga nokia 3310. ada kwn bermurah hati ganti hp lama yg rusak. HP ke-4 samsung. B/f kasi beli. samsung tu main buka tutup, ada camera tpi tak ada sim kad. buli GPRS. HP ke-5 (skrng) Sony ericsson Z530i, beli sendiri..ada camera, sim kad. syok jga ada hp ni n mcm inda lengkap idup kalo tada hp. byk maklumat dlm hp ni

    ReplyDelete
  2. Yalah cath...inda buli sekarang kalau tida ada handphone...saya punya handphone banyak betul dia punya isi....kalau rusak mungkin menangislah saya.........

    ReplyDelete
  3. kikiki siuk pula kamu mengenang hp lama ni..tiba2 plk sa teringin bt n3 pasal hp jg.huhu sori tetiba termenyibuk plk..

    ReplyDelete
  4. mia, rindu pula bila tingu tu pic. kalau tingu tu pic, terimbau semua masa lama di ums

    ReplyDelete
  5. I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

    Lucy

    http://cellularaccessoriess.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc