Skip to main content

Pizza Cheese Meleleh di Desa Dairy Cattle Farm Kundasang!

Assalamualaikum

PIZZA CHEESE MELELEH DESA DAIRY CATTLE FARM KUNDASANG | apa yang meleleh tu ... hehe alkisahnya sabtu tu kitaorang satu family pegilah ke Kundasang atas permintaan anak pompuan aku tu si Damia. Katanya teringin sangat nak lawat 'sapi' dan makan puding stoberi.  

Kitaorang stay semalam kat Kundasang. Kali ni kami ke homestay yang berdekatan dengan Cottage Hotel. Nak tahu tentang homestay tu ??  tunggu ye, akan dikongsikan nanti .. Lagipun gambar-gambar semua belum di touch up lagi ... kita cerita-cerita tentang pizza ni lah ye.

Lepas urus dan simpan barang-barang kat homestay tu, kitaorang terus gerak ke Desa Cattle Farm. Homestay kitaorang kat Jalan Mesilau, tak jauh kalau nak ke tempat ladang lembu tu. 
Masa kitaorang sampai dalam jam 2 lebih tu, hujan turun. Kira kuat jugalah tapi demi Damia, ceh .. hehe, kitaorang redah je lah. Masa tu masih ramai penghujung, barisan kat kaunter menjual susu dan puding pun masih panjang. Aku dan Damia berbaris kat situ sebab nak beli puding, Baba, Shumi dan Shamzi pula ke kaunter menjual aiskrim dan yogurt. Sejuk-sejuk pun tetap nak makan aiskrim segar terbaik dari ladang tu. 
Tiba giliran kami dan Damia, terus tanya puding stoberi. abis sudah miss , budak kaunter tu bagitahu.... alalala sian Damia. Dah berubah sikit muka Damia bila aku cakap puding dah abis, sikit lagi nak tantrum di sana tapi cepat-cepat aku cakap kita makan aiskrim je lah ye. 
Nasib baik mood Damia ok, dia ya kan saja. Kalau tak memang abislah satu ladang tu dengar suara Damia menangis. hehe

Kitaorang duduk2 sambil menikmati aiskrim sementara menunggu hujan reda. Rugi wey kalau tak ambik gambar kat situ. Kabus tengah banyak so kita trip-trip kat obersi lah ye. 

Sedang duduk-duduk tu aku terpandang kaunter menjual pizza dan wafel. Macam best juga rupa pizza tu, masa tu perut kitaorang pun tengah berkeroncong, sejuk-sejuk kan, cepatlah lapar. Ok order satu pizza, harga pizza size regular di Desa Cattle Farm ni cuma RM 19.80 ... size lain tak ada so memang itulah harga pizza di sana :P. Ada dua flavour, satu Pizza Cheese dan satu lagi Pizza Sausage Cheese. Aku pilih yang ada sausage, tunggulah dalam 10 minit gitu. 

Selepas 10 minit .... tada !!!!!!

Gebu Gebas pizzanya ... wangi cheese dia memang memikat selera. Kalau tak silap cheese ni dorang hasilkan sendiri di ladang lembu tenusu ni.  Roti pizza tu pun rasa dia memang sedap. Lembut pastu ada rasa crunchy sikit kat luar.


Kejap je kitaorang kerjakan .. hehe tengo lah cheese dia ... meleleh sangat, dah macam tali pula kitaorang tarik. Yang aku suka dengan cheese pizza ni, ianya tak memuakkan. Ye lah sesetengah cheese kan bila korang bubuh banyak2 kat atas pizza, cepat terasa muaknya. 



Hah ! yang ni, kira cam duta pizza lah ye. hehe Sebenarnya Baba nak ambil gambar kami berempat ja, tapi tiba-tiba ada sorang brother cina yang duduk sebelah kami offer ambilkan gambar kami sefamily. Sangat tengkiu dengan brother cina tu, kalau tak memang 'baba' selalu ja hilang dari gambar kitaorang :)


Ok tu je nak cerita tentang pizza tu. Aku memang suggest kat korang kalau singgah ke Desa Cattle Farm ni, korang jangan lupa test pizza ni. Jangan lupa juga test Gelato Yogurtnya, Susu perisa coffeenya, puding stoberinya ... emmmm tak terbayang-bayang pula aku, nyum nyum ... pendek kata, semua yang aku suggest ni memang terbaik !



Comments

  1. Sesekali ada yg tolong ambikkan gambar ok juga baru nampak riang sefamily:)
    Kakak teringin nak ke Cattle Farm di Kundasang tu.

    ReplyDelete
  2. aduhhh nampak pizza ni memang sedap sangat Mia... cheese nya banyak kan...masa pigi hari tu ndak teringat plak mo order pizza..sibuk beli susu ja..:)

    ReplyDelete
  3. meleleh air liur tgk ni haa...
    pizza homemade biasanya memang sedap dari pizza yang feymes tu.
    hehehe
    harga pun tak mahal sgt.
    yang penting puas hati.

    ReplyDelete
  4. wah sedapnye tengok pizza cheese meleleh tu, sedap kalo cheese tu tak memuakkan.

    ReplyDelete
  5. Haahhhhhh memang sedapppp okeh pizza niii

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc