Skip to main content

Buah Cinta

Assalamualaikum

Bukanlah, bukan buah hati cinta tapi BUAH CINTA ... aku bukan nak story pasal cinta-cinta. Ni nak perkenalkan korang dengan buah ni, mungkin ada yang dah tau dan mungkin ada juga yang baru tau kewujudan buah jenis ni ... cam aku lah. Ada sakai sedikit sebab  baru tau buah ni wujud. hehe



Ni aku jumpa kat gerai menjual buah-buahan di Kundasang. Aku nda lah pula bertanya lebih lanjut samada buah ni memang ditanam di sana atau pun diimport dari tempat lain.  
Kata penjual tu, buah ni dinamakan buah cinta. Dari sudut mana cintanya tu, aku tak pasti pula. 

Tapi kan bila korang Google tentang buah cinta ni, tak banyak maklumat tentang buah ni. Carian paling atas tentang buah ni adalah daripada laman web Indonesia .. ada dipaparkan buah cinta tetapi berbeza rupa bentuknya dari yang ni ....




Yang ni rupa bentuk dalam buah cinta ... macam rupa tomato pun ada, rupa buah terung pun ada juga kan. Macam mana test dia ... aku ada tanya penjual buah tu, rasa dia masam-masam camtulah. kalau yang baru first time makan memang ada terasa pelik sedikit.
Dan memang betul, kalau yang baru pertama kali makan cam aku memang sangat pelik rasanya. Nak kat sedap, emmmm kalau pendapat aku, test dia lebih kurang cam buah tomato yang tawar. Masam-masam tapi ada kekurangan umppphh di situ.
Tapi itu pendapat aku je lah. Kalau korang nak rasa sendiri buah ni, nanti kalau ke Kundasang, jangan lupa beli dan test. Rasanya cam kat Cameron Highland pun ada dijual (ni mengikut apa yang aku baca kat Googlelah) ... 


Comments

  1. Yg pasti kakak tak pernah jumpa dan tak pernah rasa
    Kalau kakak nampak pun agaknya kakak mesti beli sebab nak rasa
    Tapi kalau rasa macam tomato sedap jugalah Mia.

    ReplyDelete
  2. Namanya pun unik kan...buah cinta.Hmmm ,tak pernah pun terjumpa apatah lagi nampak.
    Kalau rasa tomato tu ,ok juga rasanya tu.

    ReplyDelete
  3. Namanya pun unik kan...buah cinta.Hmmm ,tak pernah pun terjumpa apatah lagi nampak.
    Kalau rasa tomato tu ,ok juga rasanya tu.

    ReplyDelete
  4. Ada jugak nama buah cinta yerp. 1st time dengar ☺

    ReplyDelete
  5. BUah Cinta?....Mmg tak pernah dengar ni Mia.....Kalau rasa dia mcm buah tomato, tak pe lah tak payah rasa pun hihi....Buah tomato tu kalau tak masuk dalam tomyam nak makan pun malas weyh hihi....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a