Skip to main content

Kita contoh mereka

Assalamualaikum

Sejak dah terjebak dengan wayang gambar ni .. aku anak beranak memang tak akan lepas peluang menonton cerita baru.
Filem yang ditonton haruslah sesuai dengan kanak-kanak. Kebanyakkan cerita kartun lah .. hehe


Hujung minggu hari tu kami sempat menonton wayang Ice Age. Dah lama dah movie ni keluar panggung, baru hari tu sempat bawa anak2 menonton. Nasib baik masih ditayangkan lagi. 
Kalau tak memang beli dvd tengok kat rumah je lah.

Hari tu ramai juga parents yang bawa anak2nya menonton cerita ni. Kalau tonton wayang tak sah kalau tak ada popcorn kan. So masing-masinglah satu famili bawa kotak popcorn dan minuman.
Dah abis tonton semua bergegas keluar wayang. Dan satu yang aku perasan kebanyakkan ibu bapa yang bawa anak-anak menonton suka tinggalkan sampah kat tempat duduk mereka. Bekas minuman masih ditempat duduk, kotak popcorn atas lantai. 
*sambil geleng kepala*

Aku bukan nak kata aku perfect. Ya memang akan ada pekerja wayang yang akan bersihkan semua sampah tu. Tapi apa salahnya kita bawa je sampah masing2 dan buang ke tong sampah yang ada dekattttttt je kat luar tu.
Apa salahnya kita mudahkan kerja mereka ... tak susah mana pun angkat sampah tu dan buang ke dalam tong sampah. 

Kita yang dewasa ni patut bagi contoh yang elok kat anak-anak. Ko rasa kalau anak dah nampak mak bapanya buat begitu .. dah tentu2 dorang mind setkan dalam otak yang benda tu tak salah. Mak dan bapa pun buat gitu mesti tak salah... huhu


Note : akak (eh ... dah bahasakan akak pula ye 😜) super busy beberapa minggu ni .. plus otak terasa tepu, tak tahu nak tulis apa 😩







Comments

  1. Betul tu, kita contoh mereka.
    Tapi menataliti sebenarnya dah tak leh ubah, sebab tahu akan ada yang akan bersihkan.

    ReplyDelete
  2. Salam Perjenalan dari Yani,
    Bertuahnya ada wayang leh bawak jalan2.
    Kat Teganu masih dalam pembinaan...

    Anak-anak memang diawal usia macam sponge diorang ni,
    Mudah ikut apa yang kita buat dan mudah bertanya kenapa orang lain sebaliknya..
    Penat pulak nak menjawab kalau di tanya macam-macam nanti...hehe

    ReplyDelete
  3. setuju dengan mia,

    memang ada pekerja yang akan bersihkan. tapi lebih baik kita tolong mudahkan kerja diaorang kan.

    ReplyDelete
  4. seronok ye.. happy family.. lama dah xmenonton.. zaman anak dara je pernah tengok wayang.. dah kawen, suami bukan suka tgk wayang.. maka.. berakhirlaa zaman wayang2

    ReplyDelete
  5. Saya sampai kesudah tak sempat nak pegi tgk wayang nie!

    ReplyDelete
  6. Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. APERTURE SQUAD

    ReplyDelete
  7. Dah kena sawan wayang ni nampaknya hihi....Tak jadilah plan nak bagi adik kat Damia ek...

    ReplyDelete
  8. bila baca entry ni, baru la sedar, dah hampir 5 tahun zie tak tgk wayang. huhuhu. dulu time belum kawen, memang kaki wayang nah. bila dapat suami yg bukan kaki wayang, terus tak aktif lagi nengok wayang. huhuhu

    ReplyDelete
  9. Saya dah lama tak menonton wayang. Sejak anak bujang tercomel lahir. Itu maknanya dah 5 tahun ler tak masuk panggung. Sekarang nak masuk panggung susah sebab bapak dia orang ni tak suka cerita kartun. Saya kalau tak cukup korum satu family memang tak pergilah, maklumlah takda maknanya bonding time dengan Mommy jerk ^_^

    Kita sebagai makpak kenalah beri contoh yang baik. Kalau kita tak buat, siapalah yang nak ajar anak-anak kita contoh yang baik-baik tu!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc