Kita contoh mereka - Mia - Memories of Mine

Latest

Tuesday, August 9, 2016

Kita contoh mereka

Assalamualaikum

Sejak dah terjebak dengan wayang gambar ni .. aku anak beranak memang tak akan lepas peluang menonton cerita baru.
Filem yang ditonton haruslah sesuai dengan kanak-kanak. Kebanyakkan cerita kartun lah .. hehe


Hujung minggu hari tu kami sempat menonton wayang Ice Age. Dah lama dah movie ni keluar panggung, baru hari tu sempat bawa anak2 menonton. Nasib baik masih ditayangkan lagi. 
Kalau tak memang beli dvd tengok kat rumah je lah.

Hari tu ramai juga parents yang bawa anak2nya menonton cerita ni. Kalau tonton wayang tak sah kalau tak ada popcorn kan. So masing-masinglah satu famili bawa kotak popcorn dan minuman.
Dah abis tonton semua bergegas keluar wayang. Dan satu yang aku perasan kebanyakkan ibu bapa yang bawa anak-anak menonton suka tinggalkan sampah kat tempat duduk mereka. Bekas minuman masih ditempat duduk, kotak popcorn atas lantai. 
*sambil geleng kepala*

Aku bukan nak kata aku perfect. Ya memang akan ada pekerja wayang yang akan bersihkan semua sampah tu. Tapi apa salahnya kita bawa je sampah masing2 dan buang ke tong sampah yang ada dekattttttt je kat luar tu.
Apa salahnya kita mudahkan kerja mereka ... tak susah mana pun angkat sampah tu dan buang ke dalam tong sampah. 

Kita yang dewasa ni patut bagi contoh yang elok kat anak-anak. Ko rasa kalau anak dah nampak mak bapanya buat begitu .. dah tentu2 dorang mind setkan dalam otak yang benda tu tak salah. Mak dan bapa pun buat gitu mesti tak salah... huhu


Note : akak (eh ... dah bahasakan akak pula ye 😜) super busy beberapa minggu ni .. plus otak terasa tepu, tak tahu nak tulis apa 😩







12 comments:

  1. Betul tu, kita contoh mereka.
    Tapi menataliti sebenarnya dah tak leh ubah, sebab tahu akan ada yang akan bersihkan.

    ReplyDelete
  2. Salam Perjenalan dari Yani,
    Bertuahnya ada wayang leh bawak jalan2.
    Kat Teganu masih dalam pembinaan...

    Anak-anak memang diawal usia macam sponge diorang ni,
    Mudah ikut apa yang kita buat dan mudah bertanya kenapa orang lain sebaliknya..
    Penat pulak nak menjawab kalau di tanya macam-macam nanti...hehe

    ReplyDelete
  3. setuju dengan mia,

    memang ada pekerja yang akan bersihkan. tapi lebih baik kita tolong mudahkan kerja diaorang kan.

    ReplyDelete
  4. seronok ye.. happy family.. lama dah xmenonton.. zaman anak dara je pernah tengok wayang.. dah kawen, suami bukan suka tgk wayang.. maka.. berakhirlaa zaman wayang2

    ReplyDelete
  5. Saya sampai kesudah tak sempat nak pegi tgk wayang nie!

    ReplyDelete
  6. Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. APERTURE SQUAD

    ReplyDelete
  7. Dah kena sawan wayang ni nampaknya hihi....Tak jadilah plan nak bagi adik kat Damia ek...

    ReplyDelete
  8. bila baca entry ni, baru la sedar, dah hampir 5 tahun zie tak tgk wayang. huhuhu. dulu time belum kawen, memang kaki wayang nah. bila dapat suami yg bukan kaki wayang, terus tak aktif lagi nengok wayang. huhuhu

    ReplyDelete
  9. Saya dah lama tak menonton wayang. Sejak anak bujang tercomel lahir. Itu maknanya dah 5 tahun ler tak masuk panggung. Sekarang nak masuk panggung susah sebab bapak dia orang ni tak suka cerita kartun. Saya kalau tak cukup korum satu family memang tak pergilah, maklumlah takda maknanya bonding time dengan Mommy jerk ^_^

    Kita sebagai makpak kenalah beri contoh yang baik. Kalau kita tak buat, siapalah yang nak ajar anak-anak kita contoh yang baik-baik tu!

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!