Skip to main content

Tarikan baru di Desa Dairy Farm Kundasang

Assalamualaikum

Minggu depan dah mula cuti sekolah. Seminggu ye, bukan 2 bukan 3 minggu ye anak2 ibu2 bapa3 sekalian. 
Ada yang plan nak kemana-mana? Ya lah cuti saja kan peluang yang kita ada untuk bersama dengan keluarga.
Hari2 lain masing2 pun sibuk dengan hal sendiri, anak2 ke sekolah, mak bapa keluar bekerja. 

Aku tetap ambik cuti bila anak2 bercuti sekolah. Lagipun hubby pun turut bercuti, maklumlah cikgu sekolah ... so minggu depan apply leave straight 3 hari .. nasib baik boss approvedkan .. hehe

Nak ke mana cuti sampai 3 hari tu? Tak pasti lagi. Belum rancang nak kemana tapi sebenarnya duduk rumah dengan anak2 pun best juga.

Kalau rasa boring2 mungkin kami akan ke Kundasang. Last sekali pegi 25hb Dis tahun lalu. Itu pun pertama kali jejak ke Kundasang setelah kejadian gempa bumi Jun tahun lalu. 
Tak bermalam di sana, jujur kami masih trauma. Cuma berjalan2 di Desa Dairy Farm. Hari kejadian gempa bumi tu actually nak pegi sini tapi cancel sebab terus balik ke KK. 

Kami bawa mak sekali sebab kebetulan mak ada di KK masa tu. 

Mak dan cucu-cucunya. Ni muka lemau ni sebab baru sampai di Pekan Kundasang. Pening lalat mak sebab jalan cam ular tu belum hilang lagi.


On the way ke Desa Dairy Farm. Cuaca hari tu betul2 terang. Langsung tak berkabus tapi sejuk masih terasa.


Sampai ja ke Desa Dairy Farm, suruh anak dara kenit ni berposing dulu. Nampak Gunung Kinabalu kat belakang tu. Sangat sangat sangat terbuka ... langsung tidak dilitupi kabus seperti selalu. Dah beberapa kali ke Desa Dairy Farm, tak pernah berpeluang melihat gunung dengan dekat. Hanya kabus tebal yang boleh dilihat.


a'a! Yang ni merupakan tarikan baru untuk pengunjung Desa Dairy Farm. Jika dulu cuma ada perisa asli dan juga coklat, hari tu dorang membuat percubaan untuk menjual susu berperisa kopi ni. Aku berpeluang membeli 3 kotak hari tu. Sekali sedut ... perggghhh nyaman dan kawww. Kopi dia rasa pahit2 gitu tapi dapat di cover oleh rasa lemak susu lembu yang segar tu. Tidak terlalu manis ... i like, sangat2 sedap!


Aku jarang bergambar dengan mak. Ni selfie pertama aku dengan mak. 


Aku suka gambar ni.  Cam berada di obersi gitu. 

So apalagi ... jom lah ! 

Mood nak habiskan keja untuk minggu ni sebelum cuti minggu depan :D







Comments

  1. Takfikir lagi mahu pergi mana. Rasanya jalan di sekitar kl ni je. Cantik pemandangan kawasan desa fairy farm.memang betul2 nampak macam di oversea. Sejuk dan nyaman.

    ReplyDelete
  2. Blm pernah lg sy smpai sini. huhuhu.. i loike tu susu perisa kopi..

    ReplyDelete
  3. Waa..cantik betul tau pic mcm d obersi tu..hihi..lamanya wana x pigi sna..

    ReplyDelete
  4. SubhanAllah cantik permandangannya, comel anak dara, mak dan anak selfiee pun sweet, belum pernah selfie dengan emak sy lagi :)

    ReplyDelete
  5. Entah bila la saya ada rezeki ke sana kan..baca review org lain kat blog dah banyak kali...ekekekekkee......Best kalau air susu Desa tu di bawak ke KL..boleh la rasa

    ReplyDelete
  6. Dah lama rupanya entri ni....maksudnya lama dah mak tak datang sini ek.... hihi sesat jalan agaknya hihi...
    Muda mak awak Mia....mcm kakak gitu....Mmg canti gambo tu Mia...i loike
    Bilalah okje nak sampai kes ini agaknya huh....
    Tengok susu Desa tu tetiba pulak teringat Dutch lady yg ada perasa kopi jugak sekarang ni.... mmg sedap weyh....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a