Skip to main content

Tarikan baru di Desa Dairy Farm Kundasang

Assalamualaikum

Minggu depan dah mula cuti sekolah. Seminggu ye, bukan 2 bukan 3 minggu ye anak2 ibu2 bapa3 sekalian. 
Ada yang plan nak kemana-mana? Ya lah cuti saja kan peluang yang kita ada untuk bersama dengan keluarga.
Hari2 lain masing2 pun sibuk dengan hal sendiri, anak2 ke sekolah, mak bapa keluar bekerja. 

Aku tetap ambik cuti bila anak2 bercuti sekolah. Lagipun hubby pun turut bercuti, maklumlah cikgu sekolah ... so minggu depan apply leave straight 3 hari .. nasib baik boss approvedkan .. hehe

Nak ke mana cuti sampai 3 hari tu? Tak pasti lagi. Belum rancang nak kemana tapi sebenarnya duduk rumah dengan anak2 pun best juga.

Kalau rasa boring2 mungkin kami akan ke Kundasang. Last sekali pegi 25hb Dis tahun lalu. Itu pun pertama kali jejak ke Kundasang setelah kejadian gempa bumi Jun tahun lalu. 
Tak bermalam di sana, jujur kami masih trauma. Cuma berjalan2 di Desa Dairy Farm. Hari kejadian gempa bumi tu actually nak pegi sini tapi cancel sebab terus balik ke KK. 

Kami bawa mak sekali sebab kebetulan mak ada di KK masa tu. 

Mak dan cucu-cucunya. Ni muka lemau ni sebab baru sampai di Pekan Kundasang. Pening lalat mak sebab jalan cam ular tu belum hilang lagi.


On the way ke Desa Dairy Farm. Cuaca hari tu betul2 terang. Langsung tak berkabus tapi sejuk masih terasa.


Sampai ja ke Desa Dairy Farm, suruh anak dara kenit ni berposing dulu. Nampak Gunung Kinabalu kat belakang tu. Sangat sangat sangat terbuka ... langsung tidak dilitupi kabus seperti selalu. Dah beberapa kali ke Desa Dairy Farm, tak pernah berpeluang melihat gunung dengan dekat. Hanya kabus tebal yang boleh dilihat.


a'a! Yang ni merupakan tarikan baru untuk pengunjung Desa Dairy Farm. Jika dulu cuma ada perisa asli dan juga coklat, hari tu dorang membuat percubaan untuk menjual susu berperisa kopi ni. Aku berpeluang membeli 3 kotak hari tu. Sekali sedut ... perggghhh nyaman dan kawww. Kopi dia rasa pahit2 gitu tapi dapat di cover oleh rasa lemak susu lembu yang segar tu. Tidak terlalu manis ... i like, sangat2 sedap!


Aku jarang bergambar dengan mak. Ni selfie pertama aku dengan mak. 


Aku suka gambar ni.  Cam berada di obersi gitu. 

So apalagi ... jom lah ! 

Mood nak habiskan keja untuk minggu ni sebelum cuti minggu depan :D







Comments

  1. Takfikir lagi mahu pergi mana. Rasanya jalan di sekitar kl ni je. Cantik pemandangan kawasan desa fairy farm.memang betul2 nampak macam di oversea. Sejuk dan nyaman.

    ReplyDelete
  2. Blm pernah lg sy smpai sini. huhuhu.. i loike tu susu perisa kopi..

    ReplyDelete
  3. Waa..cantik betul tau pic mcm d obersi tu..hihi..lamanya wana x pigi sna..

    ReplyDelete
  4. SubhanAllah cantik permandangannya, comel anak dara, mak dan anak selfiee pun sweet, belum pernah selfie dengan emak sy lagi :)

    ReplyDelete
  5. Entah bila la saya ada rezeki ke sana kan..baca review org lain kat blog dah banyak kali...ekekekekkee......Best kalau air susu Desa tu di bawak ke KL..boleh la rasa

    ReplyDelete
  6. Dah lama rupanya entri ni....maksudnya lama dah mak tak datang sini ek.... hihi sesat jalan agaknya hihi...
    Muda mak awak Mia....mcm kakak gitu....Mmg canti gambo tu Mia...i loike
    Bilalah okje nak sampai kes ini agaknya huh....
    Tengok susu Desa tu tetiba pulak teringat Dutch lady yg ada perasa kopi jugak sekarang ni.... mmg sedap weyh....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang