Skip to main content

Kudapan kampung rare, Biji Kemanci Rebus

Assalamualaikum

Salah satu yang aku paling suka jika balik kampung bila dapat makan makanan yang jarang-jarang jumpa bila kita dah duduk kat bandar .. bila dapat makan terus mengimbau zaman kanak-kanak yang penuh dengan kenangan yang manis.
mana tak makanan itu yang menjadi menu harian kami. Sumber makanan senang diperolehi, di sekitar rumah pun dapat.
Hari tu (tak ingat sudah bila, yang penting baru2 ni lah) aku dan sefamili balik ke Kota Marudu. Kami bertolak dalam jam 2 dan sampai dekat-dekat jam 4.
Mak masa tu tengah nak minum petang. Cepat-cepat dia pergi ke dapur dan membawa keluar bakul kecil yang berisi biji-biji berwarna hitam. 
Wah biji kemanci rebus !! Punyalah lama tak makan benda ni. Kudapan aku dan adik beradik zaman kanak-kanak dulu.

Punyalah lama tak merasa biji kemanci ni. Aku rasa ni lah makanan ringan yang paling sedap masa tu. Rasa berkacang lemak-lemak manis. Nak nak lagi makan sambil minum kopi O panas. Kita orang adaik beradik gigih kupas kulit semua biji, pastu makan  .... perghhh layan gitu.

Mungkin ramai yang tak tahu buah kemanci ni ... aku pun susah nak explain korang sebab buahnya tak sempat aku nak snap gambarnya untuk korang. Sampai kampong ja mak dah rebuskan bijinya.
Buah ni lebih kurang adik beradik dengan buah nangka dan cempedak. Boleh buat gulai lemak dan bijinya boleh dimakan.
Macam rupa biji getah pun ada tapi tak sama langsung ye.

Buah Kemanci ni dah jarang jumpa ... kalau dulu pokoknya banyak tumbuh di sekeliling rumah tapi sekarang semua dah mati. Yang di rebus ni pun mak dapat terhad ja, pemberian dari makcik mak aka nenek sedara. Boleh lah nak melepas gian.


 
 
 
 
Sekarang ni dah banyak makanan atau tumbuhan kampung yang kita susah nak jumpa dah. Nak explain kat anak-anak pun susah sebab tak ada bukti nak bagi tunjuk. Apalagi nak bagi dorang rasa kesedapannya tu. huhu
Tak lama lagi mungkin semua tu hanya jadi sejarah ja ... cerita dalam buku dan gambar cuma lukisan hasil dari kenangan zaman kanak-kanak dulu.



Comments

  1. sue rasa pernah makan juga buah ni di kampung sue, dia rasa tawar lemak-lemak gitu, susah nak nampak buah ni dijual.

    ReplyDelete
  2. Kakak tak pernah jumpa dah teringin nak merasa Mia
    Tengok macam biji nangka.

    ReplyDelete
  3. Uina..sedap ni mia..memang time kecik2 dulu selalu makan..wana pun suka..susah jmpa skang ni..

    ReplyDelete
  4. macam biji getah / nangka pun ade kan.

    ReplyDelete
  5. oooo... xpernah lagi rasa buat nie..

    Jalan2 sini.. Jom baca,,

    Domain Termurah hanya $0.88> site.

    ReplyDelete
  6. OKje masa kecik kecik pun selalu gak makan biji biji gini di rebus ....tapi tak berapa nak ingat biji apa ... Dekat kampunglah baru kita boleh jumpa benda benda gini kan Mia...mengimbau kenangan lama gitu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang