Skip to main content

Kudapan kampung rare, Biji Kemanci Rebus

Assalamualaikum

Salah satu yang aku paling suka jika balik kampung bila dapat makan makanan yang jarang-jarang jumpa bila kita dah duduk kat bandar .. bila dapat makan terus mengimbau zaman kanak-kanak yang penuh dengan kenangan yang manis.
mana tak makanan itu yang menjadi menu harian kami. Sumber makanan senang diperolehi, di sekitar rumah pun dapat.
Hari tu (tak ingat sudah bila, yang penting baru2 ni lah) aku dan sefamili balik ke Kota Marudu. Kami bertolak dalam jam 2 dan sampai dekat-dekat jam 4.
Mak masa tu tengah nak minum petang. Cepat-cepat dia pergi ke dapur dan membawa keluar bakul kecil yang berisi biji-biji berwarna hitam. 
Wah biji kemanci rebus !! Punyalah lama tak makan benda ni. Kudapan aku dan adik beradik zaman kanak-kanak dulu.

Punyalah lama tak merasa biji kemanci ni. Aku rasa ni lah makanan ringan yang paling sedap masa tu. Rasa berkacang lemak-lemak manis. Nak nak lagi makan sambil minum kopi O panas. Kita orang adaik beradik gigih kupas kulit semua biji, pastu makan  .... perghhh layan gitu.

Mungkin ramai yang tak tahu buah kemanci ni ... aku pun susah nak explain korang sebab buahnya tak sempat aku nak snap gambarnya untuk korang. Sampai kampong ja mak dah rebuskan bijinya.
Buah ni lebih kurang adik beradik dengan buah nangka dan cempedak. Boleh buat gulai lemak dan bijinya boleh dimakan.
Macam rupa biji getah pun ada tapi tak sama langsung ye.

Buah Kemanci ni dah jarang jumpa ... kalau dulu pokoknya banyak tumbuh di sekeliling rumah tapi sekarang semua dah mati. Yang di rebus ni pun mak dapat terhad ja, pemberian dari makcik mak aka nenek sedara. Boleh lah nak melepas gian.


 
 
 
 
Sekarang ni dah banyak makanan atau tumbuhan kampung yang kita susah nak jumpa dah. Nak explain kat anak-anak pun susah sebab tak ada bukti nak bagi tunjuk. Apalagi nak bagi dorang rasa kesedapannya tu. huhu
Tak lama lagi mungkin semua tu hanya jadi sejarah ja ... cerita dalam buku dan gambar cuma lukisan hasil dari kenangan zaman kanak-kanak dulu.



Comments

  1. sue rasa pernah makan juga buah ni di kampung sue, dia rasa tawar lemak-lemak gitu, susah nak nampak buah ni dijual.

    ReplyDelete
  2. Kakak tak pernah jumpa dah teringin nak merasa Mia
    Tengok macam biji nangka.

    ReplyDelete
  3. Uina..sedap ni mia..memang time kecik2 dulu selalu makan..wana pun suka..susah jmpa skang ni..

    ReplyDelete
  4. macam biji getah / nangka pun ade kan.

    ReplyDelete
  5. oooo... xpernah lagi rasa buat nie..

    Jalan2 sini.. Jom baca,,

    Domain Termurah hanya $0.88> site.

    ReplyDelete
  6. OKje masa kecik kecik pun selalu gak makan biji biji gini di rebus ....tapi tak berapa nak ingat biji apa ... Dekat kampunglah baru kita boleh jumpa benda benda gini kan Mia...mengimbau kenangan lama gitu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a