Skip to main content

Memori ubi rebus

Assalamualaikum

Cuti hari tu kan aku dah bagitahu, duduk rumah .. makan tidur je aktiviti kami anak beranak. Nak2 lagi hujan sepanjang masa mulalah perut berkeroncong 24 jam. 
Lepas makan tu, makan ni pula, lepas ni makan tu pula dan begitulah seterusnya.

Aku pula bila dah relaks makan-makan sambil termenung tengok hujan di luar, mulalah mengenang kisah lama.
Time hujan2 cenggini, mak mulalah sibuk di dapur sediakan makan. 
Tak mewah tapi sedap. Air kopi dan ubi kayu rebus. Ubi rebus seketul tu pula makan dengan ikan masin goreng .. perggghh nyaman. Kalau tak, mak akan tumbuk lumat ubi kayu rebus tu, kemudian gaul dengan kelapa parut dan sedikit gula. Makan pula sambil minum air kopi O. Dulu zaman budak, minuman tu je mampu bapa beli. Nak minum milo? Tunggu je lah lori milo pegi sekolah, dapatlah merasa segelas kecik milo ping. 

Bila dah teringat memori menggamit kenangan tu, tetiba nak makan ubi rebus.
Tapi nak cari ubi kayu kat kk ni bukan perkara yang senang .. jarang jual. Kecuali mungkin di tamu hujung minggu.
Takut kempunan ubi kayu rebus maka membelilah ubi manis sebagai ganti.
Ubi manis rebus ni pun mak selalu masak. Ubi manis segar baru dikorek dari kebun belakang rumah. 
Aku kecik2 dulu memang paling suka korek ubi manis ni. Rasa debar2 bila jumpa pucuk yang menandakan ada ubi yang boleh dikorek. Dapat yang besar ke atau kecik.

Aku bagitahu hubby nak rebus ubi manis ni, nak bagi anak-anak rasa. 
Maka gigihlah aku merebus ubi manis sewaktu hujan lebat itu .. gitu
dah masak, bancuh nescafe untuk aku dan hubby dan vico untuk anak2.
Bila dah letak jak mangkuk berisi ubi manis rebus tu, anak2 heran. Apa ni Umi? Muka agak jakun sebab nda pernah nampak.
Aku bagitau ubi manis rebus .. sedap.
Dan dorang pun masing2 test sedikit. 
Muka masing2 berkerut. Tak mo lah Umi, saya minum vico jak.
ceh ... tiga2 anak aku tak pandai makan ubi manis rebus.
Kalau ubi kentang goreng kami mau lah Umi ... huhu selera bandar sangat anak2 aku ni. 
Hubby pun cam selera bandar, maklumlah sejak kecik pun duduk di KK ni. Separuh ja ubi manis rebus dia makan.
emmmm ... konon2 nak feeling memori menggamit kenangan dengan dorang.
Last2 aku sorang2 menyantap ubi manis rebus tu sambil nak cari jalan ubah selera anak2 aku tu . :P


Comments

  1. kan...bestnya masa dulu2..lama tak pekena ubi rebus

    ReplyDelete
  2. betul sis...anak akak pun sama juga.Bila dah jadi macam ni, akak beli lebih kerap ubi ni dan rebus.Lama kelamaan, diorang pun dah pandai makan ubi rebus.

    ReplyDelete
  3. hahha..biasalah Mia klu anak2 tak makan ubi rebus..hihi ..kita dulu inilah makanan peberet sarapan pagi.. Pae pun sama, ndak mau makan klu dibagi... aku & hubby jak lah yg slllu makan...

    ReplyDelete
  4. Kakak panggil keledek Mia. Kalau tak pandai makan rebus cuma Mia olah jadikan keria. Campur tepung sikit buat macam donut, goreng dan sira dgn gula. Kakak suka ni. Yelah mungkin sebab kakak memang org kampung. Sampai sekarang bapak kakak masih tanam lagi tau...

    ReplyDelete
  5. Hihi....sama kita Mia.....teringat dulu dulu, bawak bekal ke sekolah pun air kopi. Nak rasa minum milo , mmg tunggu van milo dtg sekolah time hari sukan.

    Alahai mmg menggamit memori sungguhlah....
    Ubiiiii......mak pun suka weyh. Hari ni nak balik kg dah siap order ubi rebus dgn anak sedara. Kebetulan dia jual.

    ReplyDelete
  6. Budak budak sekarang mmg lain selera dia Mia....

    ReplyDelete
  7. wah... lamaaa xpenah rasa... dulu mak ada buat sekali sekala (^___^)

    eeiyss folo di 502 (dari blog baru)~ salam perkenalan

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaaaa. Lg lah sedap makan panas2 time hujan

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang