Skip to main content

Memori ubi rebus

Assalamualaikum

Cuti hari tu kan aku dah bagitahu, duduk rumah .. makan tidur je aktiviti kami anak beranak. Nak2 lagi hujan sepanjang masa mulalah perut berkeroncong 24 jam. 
Lepas makan tu, makan ni pula, lepas ni makan tu pula dan begitulah seterusnya.

Aku pula bila dah relaks makan-makan sambil termenung tengok hujan di luar, mulalah mengenang kisah lama.
Time hujan2 cenggini, mak mulalah sibuk di dapur sediakan makan. 
Tak mewah tapi sedap. Air kopi dan ubi kayu rebus. Ubi rebus seketul tu pula makan dengan ikan masin goreng .. perggghh nyaman. Kalau tak, mak akan tumbuk lumat ubi kayu rebus tu, kemudian gaul dengan kelapa parut dan sedikit gula. Makan pula sambil minum air kopi O. Dulu zaman budak, minuman tu je mampu bapa beli. Nak minum milo? Tunggu je lah lori milo pegi sekolah, dapatlah merasa segelas kecik milo ping. 

Bila dah teringat memori menggamit kenangan tu, tetiba nak makan ubi rebus.
Tapi nak cari ubi kayu kat kk ni bukan perkara yang senang .. jarang jual. Kecuali mungkin di tamu hujung minggu.
Takut kempunan ubi kayu rebus maka membelilah ubi manis sebagai ganti.
Ubi manis rebus ni pun mak selalu masak. Ubi manis segar baru dikorek dari kebun belakang rumah. 
Aku kecik2 dulu memang paling suka korek ubi manis ni. Rasa debar2 bila jumpa pucuk yang menandakan ada ubi yang boleh dikorek. Dapat yang besar ke atau kecik.

Aku bagitahu hubby nak rebus ubi manis ni, nak bagi anak-anak rasa. 
Maka gigihlah aku merebus ubi manis sewaktu hujan lebat itu .. gitu
dah masak, bancuh nescafe untuk aku dan hubby dan vico untuk anak2.
Bila dah letak jak mangkuk berisi ubi manis rebus tu, anak2 heran. Apa ni Umi? Muka agak jakun sebab nda pernah nampak.
Aku bagitau ubi manis rebus .. sedap.
Dan dorang pun masing2 test sedikit. 
Muka masing2 berkerut. Tak mo lah Umi, saya minum vico jak.
ceh ... tiga2 anak aku tak pandai makan ubi manis rebus.
Kalau ubi kentang goreng kami mau lah Umi ... huhu selera bandar sangat anak2 aku ni. 
Hubby pun cam selera bandar, maklumlah sejak kecik pun duduk di KK ni. Separuh ja ubi manis rebus dia makan.
emmmm ... konon2 nak feeling memori menggamit kenangan dengan dorang.
Last2 aku sorang2 menyantap ubi manis rebus tu sambil nak cari jalan ubah selera anak2 aku tu . :P


Comments

  1. kan...bestnya masa dulu2..lama tak pekena ubi rebus

    ReplyDelete
  2. betul sis...anak akak pun sama juga.Bila dah jadi macam ni, akak beli lebih kerap ubi ni dan rebus.Lama kelamaan, diorang pun dah pandai makan ubi rebus.

    ReplyDelete
  3. hahha..biasalah Mia klu anak2 tak makan ubi rebus..hihi ..kita dulu inilah makanan peberet sarapan pagi.. Pae pun sama, ndak mau makan klu dibagi... aku & hubby jak lah yg slllu makan...

    ReplyDelete
  4. Kakak panggil keledek Mia. Kalau tak pandai makan rebus cuma Mia olah jadikan keria. Campur tepung sikit buat macam donut, goreng dan sira dgn gula. Kakak suka ni. Yelah mungkin sebab kakak memang org kampung. Sampai sekarang bapak kakak masih tanam lagi tau...

    ReplyDelete
  5. Hihi....sama kita Mia.....teringat dulu dulu, bawak bekal ke sekolah pun air kopi. Nak rasa minum milo , mmg tunggu van milo dtg sekolah time hari sukan.

    Alahai mmg menggamit memori sungguhlah....
    Ubiiiii......mak pun suka weyh. Hari ni nak balik kg dah siap order ubi rebus dgn anak sedara. Kebetulan dia jual.

    ReplyDelete
  6. Budak budak sekarang mmg lain selera dia Mia....

    ReplyDelete
  7. wah... lamaaa xpenah rasa... dulu mak ada buat sekali sekala (^___^)

    eeiyss folo di 502 (dari blog baru)~ salam perkenalan

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaaaa. Lg lah sedap makan panas2 time hujan

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a